den 3 augusti

Fråga

2006/07:1523 Skadeståndslagen

av Siw Wittgren-Ahl (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

De personer som tyvärr råkar ut för en personskada till följd av trafik med motorfordon får ersättning enligt trafikskadelagen. För att ersättningen ska bli så rättvis och enhetlig som möjligt ska de bolag som reglerar trafikskador rådfråga Trafikskadenämnden för bedömning och beräkning av vissa ersättningsfrågor. Trafikskadenämndens uppgift är att ge försäkringsbolagen förslag på ersättningens storlek, särskilt i sådana fall som medför invaliditet eller som har lett till dödsfall.

I en D-uppsats skriven av Caterina Franceschi vid Handelshögskolan i Göteborg framkommer det att social bakgrund påverkar hur mycket barn får i skadestånd efter en trafikolycka som resulterar i nedsatt arbetsförmåga. För vuxna som är berättigade till skadestånd i enlighet med skadeståndslagen beräknas nedsatt arbetsförmåga utifrån aktuell lönenivå. För barn saknas denna möjlighet och i stället utgår beräkningen av framtida inkomstbortfall från föräldrarnas utbildnings- och lönenivå. Denna beräkningsmodell förutsätter att barn till akademiker skaffar sig en högre utbildning och därmed får en högre lön i framtiden än barn från arbetarhem. Enligt tillägget i skadeståndslagen som skedde 2001 ska man inte ta hänsyn till barnens sociala närmiljö.

Vilka initiativ avser ministern att vidta för att skadeståndslagen ska bli mer rättvis så att social bakgrund inte påverkar hur mycket ett barn får i skadestånd efter en trafikolycka som resulterar i nedsatt arbetsförmåga?