den 16 november

Fråga

2006/07:151 Flygskattens klimateffekt

av Karin Svensson Smith (mp)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

De senaste veckorna har vi nåtts av ett flertal rapporter om klimatförändringens konsekvenser, inte minst vad gäller mänskligt lidande och ekonomiska förluster. Efter den så kallade Sternrapporten står det nu klart att det är mycket mer fördelaktigt ur ett ekonomiskt perspektiv att åtgärda klimatproblemen så snart som möjligt i stället för att vänta.

Ett område där det krävs insatser är flyget, dess klimatpåverkan är betydande och ökar snabbt. Effektiviseringsåtgärder i flygplanen hinner inte hålla jämna steg med trafikökningen. I syfte att begränsa flygets ökande klimatpåverkan införde den förra regeringen en skatt på flygresor.

Regeringen har beslutat att skrota skatten. I stället vill man göra precis det som rapport efter rapport säger av vi inte har råd med: att vänta på EU-beslut, som troligen inte kommer före 2013, om någonsin.

Enligt Statens institut för kommunikationsanalys (Sika) skulle skatten leda till en minskning av flygets klimatpåverkande utsläpp med mellan 1 och 2,5 %, eller över 100 000 ton koldioxidekvivalenter, per år. Denna uppgift avser nettoutsläpp när även utsläpp från ersättningsresor har inräknats.

Till min förvåning har jag nu sett att statsrådet gör en annan bedömning än myndigheten. Vid ett möte med flygbranschen har hon enligt Luftfartsverket sagt att flygskatten avskaffades därför att den ”skulle inneburit nedlagda flygplatser och flyglinjer utan att miljön hade vunnit någonting på det”.

Med anledning av detta vill jag fråga:

På vilket sätt är uppgifterna från Sika felaktiga och vilket underlag har statsrådet för sitt ställningstagande?