den 16 maj

Fråga

2006/07:1175 Rehabilitering

av andre vice talman Birgitta Sellén (c)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Kostnaderna för sjukskrivningar och förtidspensionering skjuter lavinartat i höjden för varje år som går. Målsättningen för den sittande regeringen är att minska ohälsan och få fler långtidssjukskrivna att återgå till jobb. Många av dem som är långtidssjukskrivna har ryggbesvär och för många av dessa finns goda möjligheter att rehabiliteras. Det innebär att de kan komma tillbaka till arbetet och med det inte bara har stärkt sin rygg utan också självförtroendet – de känner att de behövs på arbetsmarknaden. Det finns många bra rehabiliteringsverksamheter i landet. En av dem är Rygginstitutet som är ett fristående bolag och som har verksamhet i Sundsvall, Stockholm, Luleå och Växjö. Patienterna som kommer till dem får gå på träning i olika antal veckor beroende på vilket behov av rehabilitering som den enskilde patienten har. Det har visat sig att ca 75 procent av patienterna kan gå tillbaka till jobbet efter ett halvårs träning.

Rygginstitutet är ett etablerat företag som funnits sedan 1961. Tyvärr har det visat sig att Försäkringskassan väldigt sällan skickar patienter till Rygginstitutet för utredning och rehabilitering, trots att resultatet är omvittnat bra. Detta drabbar även andra fristående bolag som arbetar med rehabilitering. Jag anser att något behöver göras för att ta till vara de kunskaper som finns i olika verksamhetsbolag och att Försäkringskassans uppgift inte ska vara att mer eller mindre bojkotta deras verksamheter.

Min fråga är därför:

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att Försäkringskassan ska skicka patienter till fristående rehabiliteringsverksamheter, vilket innebär att fler långtidssjukskrivna snabbare kan komma tillbaka till arbetet?