den 15 maj

Fråga

2006/07:1170 Kompetensen inom rättspsykiatrin

av Andreas Norlén (m)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Förra året mördades en kvinna i Ljungsbro, Östergötland, brutalt av sin make. Han dömdes senare till rättspsykiatrisk vård och utvisning. Efter endast fem månaders vård vid rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena utvisades han. Fallet har väckt stor indignation, inte minst hos offrets anhöriga. Enligt nuvarande regelverk ska polisen i fall av detta slag ta initiativ till utvisning och kliniken ska bedöma om patienten är ”transportabel”, det vill säga i sådant skick att han kan transporteras. Detta regelverk ändras den 1 juli, tack vare en välkommen proposition från alliansregeringen. I fortsättningen ska en noggrann bedömning göras av bland annat patientens farlighet.

I Ljungsbrofallet råder stor oklarhet om vem som egentligen tog initiativ till utvisningen. Polisen hävdar att kliniken tog initiativet, medan kliniken menar att man bara informerade polisen om att patienten var transportabel. Verksamhetschefen för regionkliniken i Vadstena säger i en tidningsintervju (Östgöta Correspondenten den 17 april): ”Jag tror att det är många i den här diskussionen som är osäkra på hur lagen ser ut och hur den ska tillämpas. Många har varit obekanta med lagen, men det är inget officiellt uttalande, det får vara en diskussion mellan dig och mig.”

Det är mycket allvarligt om de som är ansvariga för att vårda farliga, psykiskt sjuka brottslingar inte känner till det regelverk som omgärdar vården. Den 1 juli ändras lagstiftningen – men kommer de ändringarna att slå igenom om inte medarbetarna ens är bekanta med nu gällande regler?

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att säkerställa att personer som arbetar inom rättspsykiatrin känner till innehållet i gällande lagstiftning?