den 11 maj

Fråga

2006/07:1163 Kommunismens brott mot mänskligheten

av Lennart Sacrédeus (kd)

till utbildningsminister Lars Leijonborg (fp)

Under Göran Perssons regeringstid genomfördes en välkommen upplysningskampanj om nazismen och dess förbrytelser, inte minst Förintelsen av sex miljoner judar. ”Om detta må ni berätta …” fick stor uppmärksamhet nationellt men också internationellt. Även den kommunistiska ideologins konsekvenser har varit fruktansvärda i vår närtid och geografiska närhet. Människor drabbade av dessa förbrytelser lever fortfarande runt om i vår värld, även i vårt eget land. I den regeringsförklaring som lästes upp hösten 2006 sades: ”I skolan bör upplysningen om brott inspirerade av totalitära ideologier utvecklas. Också kommunismens brott mot mänskligheten ska uppmärksammas.”

Nu har en omfattande undersökning bland Sveriges ungdomar, 15–20 år, avslöjat att kunskaperna om dessa förbrytelser är i det närmaste obefintliga. Medan 95 procent kände till Auschwitz, kände inte 90 procent av eleverna till Gulag. 43 procent tror att det totala antalet offer för kommunismen är en miljon eller färre; 18 procent tror att det är färre än 10 000 världen över under hela 1900-talet. Undersökningen visar att den svenska skolan misslyckats med att överföra såväl kunskaper om centrala skeenden i vår nutidshistoria, som de värderingar som vårt samhälle bygger på – med utgångspunkt i det unika, lika och okränkbara människovärdet. Det är hög tid att en informationskampanj om kommunismen och dess skuld till ca 100 miljoner människors död under 1900-talet genomförs på samma föredömliga, kreativa och akademiskt stringenta sätt som kampanjen om nazismen.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att en informationskampanj om kommunismens brott mot mänskligheten ska komma till stånd i det svenska utbildningsväsendet?