den 11 maj

Fråga

2006/07:1162 Statens ansvar för ökad etnisk mångfald

av Pernilla Zethraeus (v)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

En rad undersökningar har visat att det förekommer en systematisk etnisk diskriminering på den svenska arbetsmarknaden, för att inte säga en strukturell rasism. Välmeriterade arbetssökande med icke-svenskt klingande efternamn sorteras bort inför anställningsintervjuer. Människor med mörk hudfärg har svårare att få ett arbete de är kvalificerade för än ljushyllta och utlandsfödda har svårare att göra chefskarriär än svenskfödda. Utlandsfödda kvinnor har oftare tidsbegränsade anställningar än svenskfödda och det finns oförklarade löneskillnader mellan svenskfödda och utlandsfödda. Siffrorna är många och talar sitt tydliga språk. Staten som arbetsgivare är inget undantag. Under den förra mandatperioden drev därför Vänsterpartiet på för att åstadkomma en uppryckning, vilket till viss del också skedde. Den dåvarande regeringen uttalade en ambition att öka den etniska och kulturella mångfalden bland anställda i statsförvaltningen. Till exempel inleddes försök med avidentifierade ansökningsförfaranden och ett regionalt utvecklingsprojekt för mångfald och antidiskriminering. Dessa åtgärder kan inte ensamma avskaffa den strukturella diskrimineringen. Men de kan utgöra viktiga steg i rätt riktning, i kombination med en stark och tydlig politisk ambition att staten ska vara ett föredöme som arbetsgivare i mångfaldsarbetet, aktivt bekämpa strukturell etnisk diskriminering och eftersträva en personalsammansättning som motsvarar befolkningen i stort.

Sedan nämnda försök inleddes har Sverige haft ett regeringsskifte. Eftersom mångfaldsarbetet snabbt riskerar att tappa mark om den politiska ambitionen är otydlig vill jag fråga integrations- och jämställdhetsministern:

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att staten som arbetsgivare ska vara ett föredöme i arbetet mot etnisk diskriminering och för mångfald?