den 19 april

Fråga

2006/07:1054 EU:s gemensamma ståndpunkt angående Burma

av Lennart Sacrédeus (kd)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Utrikesminister Bildt har tidigare, i svaret på en fråga om Burmas minoriteter och deras fri- och rättigheter, uttryckt att läget är ”utomordentligt allvarligt”: ”Förtrycket är omfattande av stora grupper i samhället. Värst drabbade är oliktänkande, etniska och religiösa minoriteter.” Utrikesministern pekar även på det engagemang Sverige och EU har kring situationen i Burma som en prioriterad fråga i internationella forum.

Inom den närmaste tiden kommer EU att se över den gemensamma ståndpunkten angående Burma. Därför är det nu angeläget att det svenska engagemanget kommer till uttryck även där. Den socialistiska militärregimen i Burma fortsätter att använda orättmätigt våld och kränka sina medborgares fri- och rättigheterna. Tyvärr sker detta till viss del med internationellt stöd, då exempelvis Kina och Ryssland tidigare i år stoppade en resolution i FN:s säkerhetsråd angående Burma. När EU nu arbetar med sin gemensamma hållning vore det därför olyckligt om inte EU:s ståndpunkt skärptes.

Detta skulle kunna ske genom att explicit uttrycka stöd för FN-resolutionen angående Burma och att fortsatt verka för mänskliga rättigheter via säkerhetsrådet, vidare att mana till förnyat engagemang kring de viktiga trepartssamtalen och att överväga utökade ekonomiska sanktioner riktade direkt mot regimen. Samtidigt behöver befolkningen vårt stöd genom exempelvis demokratibistånd. Om Sverige är berett att agera i denna riktning, och särskilt lyfta fram frågan om religiös och etnisk förföljelse inom ramen för den gemensamma EU-ståndpunkten, vore det mycket värdefullt.

Vad ämnar utrikesministern vidta för åtgärder för att påverka EU:s gemensamma ståndpunkt i enlighet med den svenska hållningen till Burma?