den 13 april

Fråga

2006/07:1022 Mindre avgift för skolresor

av Patrik Forslund (m)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

Skolan i Sverige ska vara avgiftsfri för alla elever. Det är en viktig grundläggande princip i ett demokratiskt samhälle som vill ge alla lika möjligheter till kunskap och utveckling. Skollagen fastslår i 2 b kap. 5 § (förskoleklasser), 4 kap. 4 § (grundskolan) och 5 kap. 21 § (gymnasiet) att utbildningen ska vara avgiftsfri för eleverna. De ska utan kostnad ha tillgång till böcker, skrivmateriel, verktyg och andra hjälpmedel som behövs för en tidsenlig utbildning. I verksamheten får dock förekomma enstaka inslag som kan föranleda en obetydlig kostnad för eleverna. För många rektorer och skolor är det i dag oklart om det är okej att ta ut en mindre avgift för skolklassers friluftsverksamhet. Trots att det är okej att ta ut en mindre avgift så är kunskapen om det dålig och informationen brister. Därför beslutar rektorer och skolor ofta att det inte blir några resor.

Detta får negativa konsekvenser. Dels mister många barn i Sverige en stor upplevelse för livet utanför skolan under sin studietid. En friluftsdag med hela skolan lyfter ofta stämningen i hela skolan lång tid innan resan och lång tid efter resan. Dessutom hjälper den till att höja kamratskapen på skolan. Dels drabbas många företag som överlever på dessa skolbesök som skapar stor omsättning och flera arbetstillfällen. I Borlänge finns Romme Alpin som bara i år räknar med att förlora 3 miljoner på grund av detta. I Norrköping finns Kolmården och i Stockholm finns Skansen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet om han tänker vidta några åtgärder för att rätta till detta missförstånd och tydliggöra lagstiftningen.