den 30 augusti

Interpellation

2006/07:691 Trafikförsäkring

av Christina Oskarsson (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Den borgerliga regeringen har uttalat att den på sikt vill överföra trafikskadorna från det allmänna sjukförsäkringssystemet till trafikförsäkringen. I steg ett infördes en skatt om 32 procent på trafikförsäkringspremierna. I steg två, som just nu utreds, är tanken att trafikskadade ska lyftas ur den solidariska trafikförsäkringen. Vilka konsekvenser detta får för resurssvaga grupper är dock inte föremål för utredningen. I första hand rör det frågan om de ökade kostnaderna för att äga en bil genom höjda premier, i andra hand rör det också frågan om vad som händer med människor som utsätts för en trafikolycka. Kommer resurssvaga grupper att få samma behandling som resursstarka?

I propositionen uttrycker förvisso regeringen också att resurssvaga grupper kommer att välja trafikfarligare fordon: ”I viss utsträckning föreligger givetvis en risk, såsom vissa remissinstanser påpekat, att resurssvaga grupper på grund av höga trafikförsäkringspremier väljer billigare, och kanske trafikfarligare, fordon. Likaså finns det en viss risk att flera väljer att inte försäkra fordonet. Regeringen menar dock dessa faktorer inte har sådan betydelse att de medför att en skatt inte bör införas.”

Jag vill därför ställa statsrådet Anders Borg följande frågor:

Ämnar statsrådet ge tilläggsdirektiv till utredningen att också särskilt undersöka konsekvenserna för resurssvaga grupper vid en ordning där trafikskadade lyfts ur den solidariska trafikförsäkringen?

Ämnar statsrådet ge tilläggsdirektiv till utredaren att också särskilt undersöka konsekvenserna av att resurssvaga grupper tvingas välja trafikfarligare fordon?

Varför har utredningen inte blivit parlamentariskt sammansatt då den gäller ett så pass omfattande systemskifte i sjuk- och trafikförsäkringen, och avser statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av detta?