den 2 augusti

Interpellation

2006/07:640 HBT-personers bemötande i sjukvården

av Ylva Johansson (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Sverige har kommit förhållandevis långt när det gäller HBT-personers rättigheter och allmänhetens tolerans och öppenhet. Trots det finns fortfarande många systematiska inskränkningar, och kränkande behandling är oroväckande vanligt. Mot den bakgrunden gav den socialdemokratiska regeringen Folkhälsoinstitutet i uppdrag att undersöka och analysera hälsosituationen för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Uppdraget rapporterades för ett år sedan.

Rapporten visar att det finns systematiska skillnader i hälsa mellan HBT-personer och heterosexuella personer i vårt land. En grupp som utmärker sig särskilt är homo- och bisexuella kvinnor i åldern 45–64 år som i nästan alla de genomförda undersökningarna visar väsentligt sämre hälsa än heterosexuella kvinnor. Personer över 65 år ingår ej i undersökningen så man kan bara gissa hur skillnaderna ser ut för äldre kvinnor.

En uppseendeväckande skillnad gäller psykisk hälsa. Andelen personer som rapporterat nedsatt psykiskt välbefinnande var 55 procent bland homo- och bisexuella kvinnor i åldern 45–64 år, att jämföra med 16 procent bland heterosexuella kvinnor i samma ålder. Det är förfärande siffror. Samtidigt uppger homo- och bisexuella kvinnor i åldern 30–44 år ingen skillnad jämfört med heterosexuella kvinnor när det gäller psykiskt välbefinnande.

När det gäller självmordsförsök är det mer än dubbelt så vanligt bland HBT-personer som i befolkningen i övrigt.

Många HBT-personer uppger att de behandlas kränkande eller osynliggörs när de har kontakt med sjukvården. Men några systematiska undersökningar av detta har inte gjorts. Man kan misstänka att förbättrade attityder och ökad kunskap bland vårdpersonalen skulle kunna ha effekt på HBT-personers hälsa.

Mot denna bakgrund vill jag fråga socialministern:

1. Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att förbättra sjukvårdens möjlighet att behandla den stora grupp homo- och bisexuella som upplever psykisk ohälsa?

2. Kommer socialministern att initiera en systematisk undersökning av HBT-personers erfarenhet av bemötandet i sjukvården?

3. Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att öka vårdpersonalens kunskaper om HBT-frågor?

4. Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att den psykiatriska vården på ett bättre sätt ska kunna ge vård som förhindrar självmord bland HBT-personer?