den 15 maj

Interpellation

2006/07:536 Telia Sonera och accessnätet

av Désirée Liljevall (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Regeringens utförsäljning av det största statliga bolaget Telia Sonera har påbörjats. Försäljningen motiveras endast av ideologiska skäl, nämligen att staten inte ska äga. Det hela går omotiverat snabbt och stora värden går om intet helt i onödan. Regeringen har med anledning av utförsäljningarna inte heller redovisat några som helst konsekvensanalyser eller ekonomiska beräkningar för riksdagen.

Utanför storstäderna är accessnätet, eller kopparnätet som det även kallas, den enda infrastruktur som kan erbjuda fasta nättjänster över hela landet. Det är med andra ord den enda rikstäckande infrastrukturen för telekommunikationsmarknaden. Det är via detta nät som bland annat Försvarsmakten kommunicerar. Försvarets radioanstalt har påpekat för regeringen vilka risker som privat ägo av accessnätet skulle medföra för såväl privat som nationell säkerhet. All information som skickas över nätet kan enkelt kontrolleras av ägaren. De säkerhetspolitiska aspekterna på en utförsäljning av Telia Soneras accessnät är inte belysta. Vad händer med möjligheten till informationssekretess för enskilda, för företag eller för försvaret om staten helt och hållet överlämnar kontrollen till privata intressen? Och vad händer när bolaget sålts vidare i tredje eller fjärde led?

Mycket talar för att finansmarknadsminister Mats Odell, som ansvarar för de statliga utförsäljningarna, helst delar upp Telia Sonera funktionellt, det vill säga genom en intern uppdelning av accessnätet i en del och den operativa verksamheten i en annan. Men om hela bolaget säljs ut spelar det ingen roll hur företaget är organiserat. Staten förlorar kontrollen över infrastrukturen, över möjligheterna till sekretess för användarna och över möjligheterna till en fullständig utbyggnad av bredbandsnätet. De stora förlorarna är konsumenterna.

Jag vill därför fråga hur statsrådet Åsa Torstensson avser att agera för att infrastrukturen för telefoni och bredband, det vill säga accessnätet, behålls i statlig ägo.