den 26 oktober

Interpellation

2006/07:33 Fri entré på statliga museer

av Lars Wegendal (s)

till statsrådet Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Fri entré har införts vid våra statliga museer under perioden 2002@2005. Historiska museet genomförde en försöksperiod med fri entré under år 2002. Under 2004 slopades entréavgiften vid Moderna museet, Arkitekturmuseet och Östasiatiska museet i samband med att museerna återöppnades. Från och med 2005 omfattas de ytterligare 16 statliga museerna av frientréreformen. Staten har genom politiska beslut kompenserat dessa museer för uteblivna intäkter och ökade kostnader.

Samtidigt har ett antal regionala och kommunala museer frivilligt infört fri entré under senare år. Man kan se en större ökning av fri entré på dessa senare museer när staten införde fri entré på de statliga museerna.

Ser man ut över vårt närområde kan man också konstatera att i en rad länder har man också genomfört motsvarande reform. I Storbritannien, Frankrike, Danmark, Ungern och Norge har man i varierande utsträckning genomfört reformer med fri entré. Både i dessa länder och i andra länder pågår nu diskussioner om att utvidga reformerna eftersom de genomförda satsningarna har haft en så positiv verkan på museibesöken.

Den i Sverige genomförda reformen, kan man konstatera, har blivit en fantastisk framgång. Under år 2005 ökade publiktillströmningen vid de statliga museer som slopat inträdesavgiften med 2,9 miljoner besök. Det är en ökning med hela 159 % jämfört med närmaste året innan entréerna slopades.

Vid införandet av frientréreformen i Sverige höjdes ett antal kritiska röster mot införandet, däribland från ett antal av museicheferna på de museer som skulle få möjligheten att genomföra reformen. Kritiken kunde sammanfattas i en stark oro för ekonomin vid museerna. Man var rädd för att staten inte skulle kompensera fullt ut för de merkostnader och minskade intäkter som man fick.

När nu införandet verkat, i de flesta fall, under knappa två år hörs andra signaler från museicheferna. Det har till och med förekommit det unika att samtliga chefer vid de statliga museerna i en gemensam debattartikel vädjat till den nytillträdande regeringen att bibehålla frientréreformen i samma utformning som i dag.

När nu den nya regeringen tillträtt och lagt sin första budget kan jag konstatera att man inte lyssnat på företrädarna för museisektorn utan man föreslår en kraftig begränsning av frientréreformen. Man tar bort museernas möjlighet att erbjuda fri entré för vuxna.

Min fråga till statsrådet är därför vilka kulturpolitiska överväganden som ligger till grund för statsrådets val att slopa fri entré för vuxna vid de statliga museerna.