den 29 januari

Interpellation

2006/07:267 EU:s konstitution

av Ulf Holm (mp)

till statsrådet Cecilia Malmström (fp)

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel – tillika ledare för EU:s ordförandeland – anser att det nu ska vara slut på den reflektionsperiod för EU-konstitutionen som inleddes mot bakgrund av att två EU-länder, Frankrike och Holland, i folkomröstningar 2005 sade nej till förslaget.

Merkel vill nu att förhandlingarna ska återupptas. Detta trots att två medlemsländer har sagt nej och förslaget därmed borde vara förkastat, eftersom fördragsändringar i EU ska antas med enhällighet av samtliga medlemsländer.

Enligt uppgifter i medierna, vilket EU-minister Malmström har bekräftat, har Angela Merkel skickat ett brev till statsminister Reinfeldt. Detta brev har dock hemligstämplats, med hänvisning till att det kan störa relationerna med andra länder. Brevet, som läckt ut, innehåller bland annat en tidtabell för de kommande diskussionerna. Det ska också finnas bilagor till brevet, men vad dessa innehåller är alltså hemligstämplat.

Bakgrunden till de första diskussionerna om en EU-konstitution var enligt beslutet på EU-toppmötet i Laeken 2001 att EU måste komma närmare människor. Det framstår då som ytterst märkligt att diskussionerna om hur EU ska se ut och vilka maktbefogenheter EU ska ha framöver hemligstämplas och förs bakom stängda dörrar. Vart tog öppenheten vägen?

Jag vill mot bakgrund av ovanstående fråga EU-ministern:

1. Vilka orsaker finns det – mot bakgrund av regeringens uppfattning om ökad öppenhet i EU – att hemligstämpla brev från EU:s ordförandeland till statsministern gällande EU-konstitutionen?

2. Hur avser EU-ministern att den fortsatta diskussionen kring EU:s framtid ska ske med riksdagen och svenska folket?

3. Vilken politisk linje har EU-ministern för avsikt att föra i de samtal med EU:s ordförandeskap som nu ska hållas, på förslag av Angela Merkel, kring förändringarna av det förkastade förslaget till EU-konstitution?