den 24 januari

Interpellation

2006/07:251 Läroböcker som inte överensstämmer med skolans värdegrund

av Ulf Holm (mp)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

På Miljöpartiets initiativ fick Statens skolverk 2005 i uppdrag att göra en granskning av hur läroböcker som används i grund- och gymnasieskolan bidrar till undervisningen i frågor om kön, etnisk tillhörighet, religion eller trosuppfattning, sexuell läggning och funktionshinder. Läroböckerna skulle analyseras med avseende på i vilken omfattning och på vilket sätt de avviker från läroplanens värdegrund.

Den 30 november 2006 presenterade Skolverket sin rapport I enlighet med skolans värdegrund? Resultatet bekräftar de farhågor som fick Miljöpartiet att driva på för att en undersökning skulle göras.

De läromedel som granskats i undersökningen genomsyras av en manlig norm, och män och pojkar är överrepresenterade i både text och bild. Läroböckerna innehåller flera exempel där kvinnor och flickor kränks genom att nedvärderas eller förlöjligas. Vissa läroböcker tar upp jämställdhetsfrågor, men det är ovanligt att ett könsperspektiv verkligen genomsyrar en hel lärobok. Könsidentitet problematiseras inte.

Läroböckerna är heteronormativa. I den mån homo- och bisexualitet tas upp behandlas det som något avvikande och problematiskt. Personer med funktionshinder existerar i princip inte annat än i egenskap av sitt funktionshinder. De osynliggörs och marginaliseras på detta sätt. Den bild av islam och muslimer som ges konstaterar Skolverket är ensidig och leder sannolikt till att muslimska elever kan känna sig utpekade på ett negativt sätt. Även de nationella minoriteternas kultur beskrivs på ett ensidigt sätt i den mån de över huvud taget behandlas.

Alla skolor i Sverige, såväl kommunala som fristående, måste bedriva sin verksamhet i enlighet med den värdegrund som beskrivs i läroplanerna. Trots detta har alltså många av de vanligast förekommande läroböckerna ett innehåll som går tvärs emot den värdegrund som skolorna ska följa.

Läromedelsmarknaden är fri i Sverige. Det sker ingen statlig kontroll av de läromedel som används i skolorna. Det är lärarna som beslutar vilka läromedel de vill använda i undervisningen. Ytterst ansvarig är styrelsen för skolan, det vill säga politikerna för de kommunala skolorna och styrelsen för de fristående skolorna. Statens skolverk utövar tillsyn över alla skolor och ska se till att de följer lagar och regler och att verksamheterna håller god kvalitet. De undersöker dock inte de läromedel som skolorna använder. Detta innebär att läromedel som strider mot läroplanens värdegrund och som kränker elever fortsatt används i svenska skolor.

Min fråga till skolministern är:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att läromedel med innehåll som kan uppfattas som kränkande eller diskriminerande och som inte överensstämmer med skolans värdegrund inte längre ska användas i landets skolor?