den 22 december

Interpellation

2006/07:190 Mänskliga rättigheter för boende på Västbanken

av Jan Ertsborn (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Konflikten i Mellanöstern och speciellt motsättningarna mellan Israel och Palestina skildras regelbundet i medierna som krigiska våldsamheter som leder till att många personer dödas eller skadas allvarligt. Även om detta givetvis är högst allvarligt medför konflikten också många betydelsefulla och allvarliga följder för alla de personer som är bosatta i de berörda områdena. De mänskliga rättigheter som bland annat antagits av Förenta nationerna och Europarådet kränks dagligen.

Det är väl känt att personer förhindras att fritt röra sig över områden på Västbanken, där man tidigare kunnat göra så, på grund av olika krav från ockupationsmaktens sida. Många exempel finns på att familjer skilts åt och att såväl den byggda muren som nyupprättade vägspärrar och olika beslut om inskränkningar i rörelsefriheten medfört att återförening av familjer inte kan komma till stånd. Det mest kända exemplet är väl hustrun som reste till sin sjuke far i Jordanien för fyra år sedan och därefter inte fått återvända till sin man och deras fyra barn. Att detta inte är ett enstaka exempel är omvittnat. Sannolikt är antalet splittrade familjer mycket stort.

Det förekommer också många vittnesmål om svårigheter och tidsödande besvärligheter för personer i behov av sjukvård eller gravida kvinnor som hindras att snabbt komma till det sjukhus som man tidigare utnyttjat. Även här är det såväl muren som olika vägspärrar som förhindrar eller i vart fall fördröjer färden till sjukhuset. Ibland medför det mycket tragiska konsekvenser.

Många hus och stora landområden har ockupationsmakten tvångsvis lagt beslag på och husen har ofta rivits. Detta har bland annat gjorts för att bygga muren. Den rätte ägaren till husen har förgäves protesterat och i de fall då man försökt gå till domstol för att åtminstone få ekonomisk ersättning har prövning vägrats med hänvisning till att det är fråga om militära ingripanden.

Även om konflikten i Mellanöstern har gigantiska proportioner kan nu beskrivna ingrepp i befolkningens mänskliga rättigheter kanske ändå vara delar som, om de påtalas av det internationella samfundet, har viss betydelse för alla de ansträngningar som görs av olika länder och internationella organ. Härvid kan säkert Sveriges agerande direkt eller indirekt via EU eller FN vara av betydelse.

Jag vill därför ställa följande frågor till utrikesministern:

1. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att främja att splittrade familjer på Västbanken kan återförenas?

2. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att främja möjligheterna för sjuka personer eller gravida kvinnor att snabbt kunna uppsöka närmaste sjukhus?

3. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att främja rätten till ekonomisk kompensation för ägare till hus och mark när sådan tas i anspråk av ockupationsmakten?