den 7 december

Interpellation

2006/07:139 Förbud mot klusterbomber

av Birgitta Ohlsson (fp)

till försvarsminister Mikael Odenberg (m)

Klustervapen har varit vanliga i de flesta krig som utspelats runtomkring i världen de senaste åren. Nu senast under sommarens Libanonkrig användes de. Liksom i Irak, Afghanistan och även på Balkan har de förekommit frekvent i krigföringen. När klustervapen använts i praktiken har det främst varit oskyldiga civila som dödats och lemlästats.

Klustervapen består av en kapsel innehållande ett stort antal stridsdelar som sprids över ett stort område. Därför drabbar de inte bara rent militära mål utan även civila. Stridsdelarna detonerar inte heller alltid direkt när de slår i marken utan blir till blindgångare som dödar och lemlästar långt efteråt. Men även Sverige har klustervapen i form av bombkapsel 90 till JAS 39 Gripen. Bombkapseln kan innehålla upp till 72 stycken substridsdelar som skjuts ut över ett område på 250x400 meter.

Klustervapen är dock starkt ifrågasatta internationellt av såväl Förenta nationerna som Europeiska unionen och enskilda nationer. Förenta nationernas Kofi Annan har bett världens länder att ta tag i problemet och Europaparlamentet har uppmanat till en ”utrotning” av klustervapen. Tankar har väckts om ett internationellt förbud och i februari 2006 blev Belgien första land i världen att totalförbjuda klustervapen.

I november beslöt den norska regeringen att starta en kampanj för ett världsomspännande förbud mot klustervapen. Den norske utrikesministern Jonas Gahr Störe har uttalat att klustervapen vållar ”fullständigt oacceptabelt mänskligt lidande". Svenska regeringar har dock hittills varit knäpptysta. Den före detta socialdemokratiska regeringen motiverade behovet av klustervapen med retorik hämtad från det kalla kriget om att dagens Sverige främst behövde skydd mot invasion.

Men vi lever nu år 2007 med stort behov av precisionsstyrda vapensystem. Inte heller i Försvarsmaktens internationella fredsfrämjande insatser finns användning för bombkapsel 90. Det vore i dessa sammanhang förödande att använda klustervapen med stor risk att skada civilbefolkning och den internationella fredsfrämjande insatsstyrkans egna soldater.

Den borgerliga regeringen bör följa Norge och verka för att ett internationellt förbud mot klustervapen införs. Framgången med Ottawakonventionen mot personminor manar till efterföljd. Ett första steg är att omedelbart avveckla svenska bombkapsel 90.

Norge ska arrangera en internationell konferens i början av nästa år för att starta en kampanj för ett världsomspännande förbud mot klusterbomber. Länder och organisationer som antas stödja Norges strävan om ett globalt förbud för denna typ av vapen ska medverka vid konferensen.

Avser statsrådet att verka för ett internationellt förbud mot klustervapen?

Avser statsrådet att verka för att ett svenskt förbud mot klustervapen införs, däribland ett förbud mot produktion av bombkapsel 90 för JAS 39 Gripen?

Avser statsrådet att verka för att Sverige ska delta aktivt på den kommande norska konferensen om förbud mot klustervapen?