den 30 november

Interpellation

2006/07:120 Gröna jobb

av Ann-Kristine Johansson (s)

till statsrådet Sven Otto Littorin (m)

Syftet med de så kallade gröna jobben är att minska antalet arbetssökande som under lång tid inte lyckats få en förankring på arbetsmarknaden. En visstidsanställning med avtalsenlig lön hos Skogsstyrelsen, arbetsuppgifter i huvudsak utomhus i skog och natur kombinerat med kompetensinsatser efter individens behov, är grundkonceptet för att stärka självkänslan och bryta ofta invanda mönster hos den enskilde individen.

Anställningen med meningsfulla arbetsuppgifter är en bärande del i konceptet för att stärka den enskilde så att denne får den plattform som han eller hon kanske saknar för att ta sig vidare in på den reguljära arbetsmarknaden. Därför är det viktigt att de arbetsuppgifter som den anställde i gröna jobb utför bidrar till samhällsnytta i olika former för att upplevas som meningsfulla. Ett exempel kan vara arbetsuppgifter som bidrar till bättre infrastruktur för rekreation och friluftsliv i de tätortsnära skogarna och i våra naturreservat. I den typen av arbetsuppgifter blir resultaten ofta både snabba och påtagliga, både för den anställde och för omvärlden. Därför blir gröna jobb väldigt positiva, inte bara ur jobbsynpunkt utan också ur miljösynpunkt eftersom en mängd åtgärder i naturen har kunnat bli av utan extra kostnad.

De gröna jobben var alltså inte bara en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. De var också en del i miljöpolitiken. Hur ska regeringen kompensera för den minskning i naturvården som nedläggningen av de gröna jobben innebär?

Åtgärden vänder sig till den grupp som står längst från arbetsmarknaden och den ger många samhällsvinster ur många olika perspektiv, bland annat att de praktiska arbeten som utförs skapar bestående mervärden för samhället. Den skapar dessutom goda förutsättningar för sysselsättning och för enskilda småföretag i glesbygd.

För ett par veckor sedan kom beskedet att Ams inte kommer att anvisa några nya gröna jobb. Detta får stora konsekvenser för de anvisade men även för Skogsstyrelsens verksamhet. Exakt hur det här påverkar verksamheten är i dagsläget svårt att överblicka.

Under sommaren och hösten 2006 avslutas successivt de tvååriga projekten. Projekten har av alla upplevts som mycket positiva och en fortsättning av de gröna jobben har önskats. Men i samband med den nya regeringens indikationer på att den kommer att skära kraftigt i de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna har inte länsarbetsnämnderna velat förlänga avtalen med Skogsstyrelsen om de gröna jobben.

Skogsstyrelsen kartlägger nu den personal som på ett eller annat sätt arbetar med gröna jobb och som kan beröras av neddragningen. Exklusive de anvisade rör det sig preliminärt om 350 (arbetsledare med flera) av totalt ca 1 300 personer på Skogsstyrelsen. Enligt Skogsstyrelsens egen statistik fanns det 2 223 anvisade i gröna jobb i augusti i år. Alla dessa kommer att gå ut i arbetslöshet om åtgärden läggs ned. Det är ett hårt slag mot Skogsstyrelsen, men framför allt är det ett hårt slag mot de arbetslösa som fått en givande sysselsättning genom de gröna jobben.

När åtgärden läggs ned går dess deltagare ut i arbetslöshet. Dessutom sänks a-kassan. Många kommer att tvingas att söka andra bidrag för att klara sitt uppehälle. På vilket sätt har regeringen tänkt agera för att de 2 223 personer som blir arbetslösa ska slippa socialbidragsberoende?

Under valrörelsen sade den nuvarande regeringen att tanken med den nya arbetsmarknadspolitiken var att den inte skulle drabba dem som står längst från arbetsmarknaden; tvärtom skulle Ams arbete fokuseras på den gruppen. Effekten av regeringens budget blir den omvända för gröna jobb. Att ta bort de gröna jobben innebär att människor som tidigare har haft en sysselsättning som är nyttig både för samhället och för individen nu blir arbetslösa i stället.

Regeringen har under hela valrörelsen sagt att deras mål varit att människor ska få jobb; här agerar ni tvärtom. På vilket sätt skapar nedläggningen av de så kallade gröna jobben flera jobb?

Min fråga till statsrådet är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av det jag nu anfört?