den 28 november

Interpellation

2006/07:105 Stöd till folkrörelser för EU-information

av Bosse Ringholm (s)

till statsrådet Cecilia Malmström (fp)

Kommittén för EU-debatt startade för fem år sedan. Ambitionen för den tidigare socialdemokratiska regeringen var att stimulera debatten om EU:s framtid. Kostnaden för verksamheten var 10@15 miljoner kronor per år. Inriktningen på verksamheten har varit starkt folkrörelseförankrad. Den förra regeringen ville försäkra sig om såväl bredd som djup i samtalen om EU:s framtid.

Den moderatledda regeringen har nu genom ett enkelt penndrag strukit alla pengar till kunskapsspridning om EU och Kommittén för EU-debatt läggs ned. Det innebär att alla de över 160 projekt som beviljats av kommittén inte kan få stöd. Många folkrörelseorganisationer gör i dag mycket omfattande insatser för att hålla debatten om EU:s framtid i gång. Jag har studerat kommitténs hemsida och noterat bredden på organisationer som deltar i debatten. Anslag har beviljats till exempelvis Studieförbundet Vuxenskolan, Föreningen Norden, Svenska Freds-och Skiljedomsföreningen, Kristdemokratiskt Internationellt Center, IOGT-NTO, EU-kritiska Centernätverk, Svenska Röda Korset, Fria Moderata Studentförbundet, Folkpartiet i Jönköpings län, Centerpartiets Ungdomsförbund, Centerpartiet i Blekinge, ABF i flera län etcetera.

Nu ska all denna folkrörelseförankrade debatt föras från Regeringskansliet med ett verkligt von oben-perspektiv.

Cecilia Malmström uttalar i DN den 23 november att hon har bokat några möten med kommunalråd och skolklasser för att med det ”rivstarta” EU-debatten.

Cecilia Malmström var en av de starkaste kritikerna till den tidigare regeringen för att inte stimulera diskussionen om EU:s roll och framtid. Det förefaller som en stark diskrepans mellan å ena sidan regeringens besparingar på EU-debatt och Cecilia Malmströms i alla fall tidigare engagemang för EU- frågorna.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att stimulera kunskapsspridning och debatt om EU:s framtid samt vilket ekonomiskt stöd kan folkrörelserna som vill sprida EU-information räkna med?