Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att regeringen bör överväga en sådan ändring att de fyra nivåerna i sjukförsäkringen ersätts av möjligheterna till en flexibel användning av sjukförsäkringen anpassad efter arbetsförmågan hos den enskilde individen.

Motivering

Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet och ger bland annat ekonomiskt skydd för personer vid sjukdom. Idag är många människor långtidssjukskrivna och har svårt att komma igen på arbetsmarknaden.

De kvinnor och män som drabbas av sjukdom eller skada och varit långtidssjukskrivna kan behöva fler möjligheter att återvända till arbetslivet. Många som varit sjukskrivna under lång tid och förlorat kontakten med arbetslivet kan därför känna en stor osäkerhet när det gäller att återgå till arbete.

Det finns idag fyra olika nivåer inom sjukförsäkringssystemet som berättigar till sjukpenning; Det är hel (100 %), tre fjärdedelar (75 %), halv (50 % ) eller en fjärdedels (25 %) sjukskrivning.

Om man omsätter detta i tid och utgår från normalarbetstid som är 40 tim/vecka är den enskilda sjukskriven 6 timmar, 4 timmar eller två timmar per dag.

När det gäller deltidsarbete beräknas nivåerna efter den faktiska arbetstid individen har. Den som arbetar 5 timmar per dag och är halvt sjukskriven arbetar 2,5 timmar. Samma sak gäller vid rehabiliteringsersättning.

Sjukförsäkringssystemet måste med den konstruktion som beskrivits ovan anses som ett delvis föråldrat försäkringssystem. Arbetslivet ser litet annorlunda ut idag än när de fyra nivåerna i sjukförsäkringen infördes.

Människor arbetar idag mer koncentrerat i timtid alternativt procentuell arbetstid. Man har också sina anställningsförhållanden på ett annat sätt än tidigare. Vi har tyvärr tvingats se att företagen deltidsanställer i betydligt större omfattning än tidigare.

När försäkringskassan arbetar med aktiv rehabilitering har det ofta framkommit att den enskilde klarar av att arbeta 3, men inte 4 timmar per dag. Lika vanligt är det att det finns de som klarar 5 timmar men inte 6 timmar osv.

Många har börjat arbeta 25 % och det har fungerat bra. Den enskilde vill sedan utöka tiden i arbete och går upp till 50 %, vilket för många visat sig vara ett alltför stort steg att ta på en gång. I och med att det inte finns en möjlighet att successivt trappa upp arbetstiden till 50 % kan försäkringskassan visa alltför många exempel på att en för snabb upptrappning lett till att många tvingats återgå till sjukskrivning, kanske på heltid. Många som varit sjukskrivna länge klarar helt enkelt inte en så kraftigt upptrappning av arbetstiden på en gång.

Den försäkrade önskar sig en mer flexibel sjukskrivningsnivå anpassad till hans eller hennes möjligheter att återgå till arbete och egen försörjning. Många vill ha möjligheten att successivt öka sin arbetstid i den takt som man klarar av.

Den försäkrade hamnar i ett dilemma, då sjukförsäkringssystemet inte passar hans eller hennes behov av successiv återgång i arbete.

Om sjukpenningen anpassades till individens behov och möjligheter skulle det ge bättre förutsättningar för den försäkrade att återgå till arbete och egen försörjning.

En sjukförsäkring anpassad till timmar eller procent av arbetad tid skulle ge ett mycket bättre utrymme för den enskilda människans möjligheter till en flexiblare arbetstid.

Stockholm den 27 september 2005

Inger Lundberg (s)

Matilda Ernkrans (s)

Nils-Göran Holmqvist (s)

Ameer Sachet (s)

Lennart Axelsson (s)