Justitieutskottets betänkande

2005/06:JuU38

Schweiz associering till Schengenregelverket, m.m.

Sammanfattning

I betänkandet behandlas proposition 2005/06:194 Schweiz associering till Schengenregelverket, m.m.

I propositionen föreslås att riksdagen skall godkänna två avtal med Schweiz rörande dels Schweiz associering till Schengenregelverket, dels bekämpande av bedrägerier och annan olaglig verksamhet. Vidare föreslås att riksdagen skall anta förslag till lagändringar som föranleds av avtalen.

Lagförslagen föreslås träda i kraft den dag regeringen bestämmer.

Utskottet föreslår att riksdagen godkänner avtalen och antar regeringens lagförslag.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.

Godkännande av avtalet om Schweiz associering till Schengensamarbetet

 

Riksdagen godkänner avtalet av den 26 oktober 2004 mellan Europeiska unionen, Europeiska gemenskapen och Schweiziska edsförbundet om Schweiziska edsförbundets associering till genomförandet, tillämpningen och utvecklingen av Schengenregelverket. Därmed bifaller riksdagen proposition 2005/06:194 punkt 1.

2.

Godkännande av bedrägeriavtalet

 

Riksdagen godkänner avtalet av den 26 oktober 2004 om samarbete mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Schweiziska edsförbundet, å den andra, om bekämpande av bedrägerier och annan olaglig verksamhet som skadar deras finansiella intressen. Därmed bifaller riksdagen proposition 2005/06:194 punkt 2.

3.

Ändringar i lagen om internationellt polisiärt samarbete och utlänningslagen

 

Riksdagen antar regeringens förslag till

a) lag om ändring i lagen (2000:343) om internationellt polisiärt samarbete, och

b) lag om ändring i utlänningslagen (2005:716), med den ändringen att 20 kap. 8 § får den utformning som utskottet föreslår i bilaga 3.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2005/06:194 punkt 4 och bifaller delvis proposition 2005/06:194 punkt 6.

4.

Övriga lagförslag

 

Riksdagen antar regeringens förslag till

a) lag om ändring i rättegångsbalken,

b) lag om ändring i lagen (2000:562) om internationell rättslig hjälp i brottmål, och

c) lag om ändring i lagen (2005:754) om transitering av tredjelandsmedborgare.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2005/06:194 punkterna 3, 5 och 7.

Stockholm den 16 maj 2006

På justitieutskottets vägnar

Johan Pehrson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Johan Pehrson (fp), Britta Lejon (s), Rolf Olsson (v), Margareta Persson (s), Beatrice Ask (m), Helena Frisk (s), Peter Althin (kd), Elisebeht Markström (s), Jeppe Johnsson (m), Göran Norlander (s), Johan Linander (c), Joe Frans (s), Cecilia Magnusson (m), Kerstin Andersson (s), Leif Björnlod (mp), Christer Erlandsson (s) och Karin Granbom (fp).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Schweiz omfattas inte av avtalet om ett europeiskt ekonomiskt samarbetsområde (EES-avtalet). I syfte att i viss utsträckning försöka uppnå ett närmande mellan Europeiska gemenskapen och Schweiz på viktigare områden har ett antal olika avtal framförhandlats mellan EU, dess medlemsstater, Island och Norge samt Schweiz.

Vid ministerrådets för rättsliga och inrikes frågor möte den 25-26 oktober 2004 undertecknades ett antal avtal genom vilka Schweiz anpassar sig till Europeiska gemenskapens och Europeiska unionens regelverk inom respektive område. Två av dessa avtal omfattas av förslagen i propositionen. Det ena är ett avtal mellan Europeiska unionen, Europeiska gemenskapen och Schweiz om Schweiz associering till genomförandet, tillämpningen och utvecklingen av Schengenregelverket (i det följande "associationsavtalet"). Det andra är ett avtal om samarbete mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater å ena sidan och Schweiz å den andra sidan om bekämpande av bedrägerier och annan olaglig verksamhet som skadar deras finansiella intressen (i det följande "bedrägeriavtalet").

I ett utkast till proposition som tagits fram inom Justitiedepartementet har det övervägts om Sverige skall tillträda associationsavtalet och bedrägeriavtalet och vilka lagändringar som ett tillträde föranleder. Utkastet har diskuterats vid ett remissmöte i Justitiedepartementet den 24 mars 2006. De skriftliga synpunkterna finns tillgängliga i Justitiedepartementet (dnr Ju2006/2402/PO).

Regeringen anger i propositionen att den har valt att i ärendet inte inhämta yttrande över lagförslagen från Lagrådet. Regeringen anför att de lagändringar som föreslås är av enklare slag vilka tekniskt innebär att de bestämmelser inom berörda områden som i dag gäller för medlemsstater i Europeiska unionen samt Island och Norge även skall gälla för Schweiz.

Regeringens lagförslag har intagits i bilaga 2. Associationsavtalet återfinns i bilaga 4, och bedrägeriavtalet i bilaga 5.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås att riksdagen godkänner ett avtal mellan Europeiska unionen, Europeiska gemenskapen och Schweiz om Schweiz associering till Schengenregelverket. Det föreslås också att riksdagen godkänner ett avtal om samarbete mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater å ena sidan och Schweiz å den andra sidan om bekämpande av bedrägerier och annan olaglig verksamhet. Avtalen föranleder vissa lagändringar som föreslås träda i kraft den dag regeringen bestämmer.

Utskottets överväganden

Schweiz associering till Schengenregelverket, m.m.

Utskottets förslag i korthet

Utskottet föreslår att riksdagen godkänner associationsavtalet och bedrägeriavtalet samt antar de förslag till lagstiftning vilka föranleds av ett tillträde till avtalen.

Godkännande av associationsavtalet

Varje stat som är medlem i Europeiska unionen har rätt att delta i Schengensamarbetet. Island och Norge, som inte är medlemmar i Europeiska unionen och därför formellt inte kan ansluta sig fullt ut till Schengenregelverket, har träffat ett särskilt samarbetsavtal för att anknyta sig till Schengensamarbetet. I samband med Schengensamarbetets integrering i Europeiska unionen har detta samarbetsavtal kompletterats med ett associationsavtal med unionen. Island och Norge deltar på grundval av detta avtal fullt ut i beredningsprocessen rörande rättsakter rörande Schengensamarbetet, men deltar inte i själva besluten inom EU utan godkänner dessa först i efterhand.

Associationsavtalet innebär att Schweiz, på motsvarande sätt som Island och Norge, godtar Schengenregelverket och dess utveckling med vissa undantag eller tillägg.

Genom Schweiz associering till Schengenregelverket kommer dels vissa hinder att undanröjas för den fria rörligheten för personer, dels samarbetet att stärkas mellan Europeiska unionens medlemsstater och Schweiz på de områden som omfattas av Schengenregelverket. Bland dessa områden kan särskilt nämnas förbättrat samarbete inom brottsbekämpningen, en enhetlig viseringspolitik och ömsesidig rättslig hjälp i brottmål. Det är med hänsyn till Schweiz geografiska läge naturligt att Schweiz tillämpar samma regler som medlemsstaterna inom EU. Syftet med samarbetet inom det geografiska området kommer därmed i större utsträckning att uppnås. Det ligger enligt utskottets mening i såväl Sveriges som övriga medlemsstaters intresse att Schweiz deltar i Schengensamarbetet.

Utskottet tillstyrker att riksdagen godkänner associeringsavtalet. Mot bakgrund av att associationsavtalet i viss begränsad utsträckning förutsätter att förvaltningsuppgifter som innefattar myndighetsutövning förs över till Schweiz bör riksdagens beslut i denna del fattas med iakttagande av bestämmelserna i 10 kap. 5 § fjärde stycket regeringsformen.

Godkännande av bedrägeriavtalet

Bedrägeriavtalet utgör ett verktyg för att kunna förbättra samarbetet mellan Europeiska unionens medlemsstater å ena sidan och Schweiz å den andra sidan när det gäller bekämpande av ekonomisk brottslighet som drabbar Europeiska gemenskapens budget. Enligt vad som anges i propositionen har bedrägerier och smuggling i organiserad form med bas inom schweiziskt territorium antagit betydande proportioner vilket orsakar skador för EG som kan uppskattas till flera miljarder euro per år. Bedrägeriavtalet syftar till att råda bot på problem som har uppmärksammats i det rättsliga samarbetet, där Schweiz i viss utsträckning inte har kunnat lämna hjälp rörande skatte- och tullbrott.

Bedrägeriavtalet kompletterar i viktiga avseenden det samarbete som öppnas mellan EU:s medlemsstater och Schweiz i och med Schweiz associering till Schengenregelverket. Avtalet bedöms för svenskt vidkommande i första hand innebära att möjligheterna för svenska myndigheter att samarbeta med schweiziska myndigheter och att få hjälp i ärenden som rör tull- och skattebrott förbättras. Det är mot denna bakgrund naturligt att Sverige tillträder bedrägeriavtalet.

Utskottet tillstyrker att riksdagen godkänner bedrägeriavtalet.

Lagförslagen

De i propositionen föreslagna lagändringarna innebär i huvudsak att ett antal lagregler, främst med anknytning till Schengenregelverket, kompletteras vad gäller tillämpligheten. Lagändringarna innebär att de bestämmelser inom berörda områden som i dag gäller för medlemsstater i Europeiska unionen samt Island och Norge även skall gälla för Schweiz. Härutöver föreslås smärre redaktionella ändringar.

Utskottet delar regeringens bedömning att lagändringarna är av enklare slag, varför yttrande från Lagrådet över lagförslagen skulle sakna betydelse. Utskottet tillstyrker lagförslagen.

En mindre redaktionell ändring bör göras i förslaget till lag om ändring i utlänningslagen (2005:716). Ändringen framgår av bilaga 3.

Mot bakgrund av att ikraftträdandet av lagändringarna är beroende av att ett beslut fattas i rådet om att börja tillämpa associationsavtalet, något som förutsätter att vissa förhandsvillkor uppfylls av Schweiz, samt då det ännu är oklart när bedrägeriavtalet kan träda i kraft har utskottet ingen erinran mot regeringens förslag att riksdagen skall överlämna till regeringen att besluta om när lagstiftningen skall träda i kraft.

Lagförslagen såvitt avser utlänningslagen (2005:716) och lagen (2000:343) om internationellt polisiärt samarbete innehåller lagändringar som innebär att förvaltningsuppgifter innefattande myndighetsutövning överlåts till Schweiz. Riksdagens beslut i de delarna bör därför också fattas med iakttagande av bestämmelserna i 10 kap. 5 § fjärde stycket regeringsformen.

Utskottet föreslår att riksdagen bifaller propositionen.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2005/06:194 Schweiz associering till Schengenregelverket, m.m.:

1.

Regeringen föreslår att riksdagen godkänner avtalet av den 26 oktober 2004 mellan Europeiska unionen, Europeiska gemenskapen och Schweiziska edsförbundet om Schweiziska edsförbundets associering till genomförandet, tillämpningen och utvecklingen av Schengenregelverket.

2.

Regeringen föreslår att riksdagen godkänner avtalet av den 26 oktober 2004 om samarbete mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Schweiziska edsförbundet, å den andra, om bekämpande av bedrägerier och annan olaglig verksamhet som skadar deras finansiella intressen.

3.

Regeringen föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i rättegångsbalken.

4.

Regeringen föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2000:343) om internationellt polisiärt samarbete.

5.

Regeringen föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2000:562) om internationell rättslig hjälp i brottmål.

6.

Regeringen föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i utlänningslagen (2005:716).

7.

Regeringen föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2005:754) om transitering av tredjelandsmedborgare.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bilaga 3

Utskottets lagförslag

Utskottets förslag till ändring i regeringens förslag till lag om ändring i utlänningslagen (2005:716)

Regeringens förslag

Utskottets förslag

20 kap.

8 §

Den som uppsåtligen hjälper en utlänning att olovligen komma in i eller passera genom Sverige, medlemsstat i Europeiska unionen eller Island, Norge eller Schweizdöms för människosmuggling till fängelse i högst två år.

Den som uppsåtligen hjälper en utlänning att olovligen komma in i eller passera genom Sverige, medlemsstat i Europeiska unionen eller Island, Norge eller Schweiz döms för människosmuggling till fängelse i högst två år.

Är brottet att anse som grovt döms för grov människosmuggling till fängelse, lägst sex månader och högst sex år. Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas om gärningen

1. utförts mot ersättning,

2. utgjort ett led i en verksamhet som avsett ett stort antal personer, eller

3. utförts under former som innebär livsfara för utlänningen eller annars utförts under hänsynslösa former.

Är brottet att anse som grovt döms för grov människosmuggling till fängelse, lägst sex månader och högst sex år. Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas om gärningen

1. utförts mot ersättning,

2. utgjort ett led i en verksamhet som avsett ett stort antal personer, eller

3. utförts under former som innebär livsfara för utlänningen eller annars utförts under hänsynslösa former.

Är brottet att anse som ringa döms till böter eller fängelse i högst sex månader.

För försök eller förberedelse till brott enligt denna paragraf döms till ansvar enligt 23 kap. brottsbalken.

Bilaga 4

Avtal om Schweiz associering till Schengenregelverket

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bilaga 5

Bedrägeriavtalet

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild