Justitieutskottets betänkande

2005/06:JuU27

Ändringar i säkerhetsskyddslagen, m.m.

Sammanfattning

I betänkandet behandlas regeringens proposition 2005/06:137 Ändringar i säkerhetsskyddslagen m.m. jämte en motion som väckts med anledning av propositionen.

I propositionen föreslås beträffande säkerhetsskyddslagen (1996:627) att bestämmelserna om utlämnande av uppgifter vid registerkontroll som sker till skydd mot terrorism ändras så att samtliga uppgifter om den kontrollerade som finns i misstankeregistret och belastningsregistret får lämnas ut. Vidare föreslås att regeringen får delegera rätten att fatta beslut om registerkontroll som sker efter en framställan från en mellanfolklig organisation. Det föreslås också att behörigheten att besluta om s.k. utvidgat uppgiftslämnande förs över från regeringen till Registernämnden. Slutligen föreslås att lagtexten förtydligas så att det framgår att säkerhetsprövning får göras även under en pågående anställning eller annat pågående deltagande i en verksamhet som omfattas av lagen.

Beträffande lagen (2003:1156) om överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder föreslås att en efterlysning från en medlemsstat i Europeiska unionen som inte deltar i Schengensamarbetet skall behandlas på samma sätt som en efterlysning utfärdad av en Schengenstat.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2006.

Utskottet föreslår att riksdagen bifaller propositionen och avslår motionen. I ärendet finns en reservation (v) och ett särskilt yttrande (mp).

1 Riksdagen 2005/06. 7 saml. JuU27

Omtryck S. 8 rad 10-11.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.

Avslag på propositionen

 

Riksdagen avslår motion 2005/06:Ju35.

Reservation (v)

2.

Lagförslagen

 

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om ändring i säkerhetsskyddslagen (1996:627),

2. lag om ändring i lagen (2003:1156) om överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2005/06:137.

Stockholm den 25 april 2006

På justitieutskottets vägnar

Johan Pehrson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Johan Pehrson (fp), Britta Lejon (s), Rolf Olsson (v), Margareta Persson (s), Beatrice Ask (m), Lennart Nilsson (s), Helena Frisk (s), Peter Althin (kd), Göran Norlander (s), Torkild Strandberg (fp), Johan Linander (c), Joe Frans (s), Cecilia Magnusson (m), Kerstin Andersson (s), Leif Björnlod (mp), Christer Erlandsson (s) och Hillevi Engström (m).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Under år 2004 utarbetades inom Justitiedepartementet promemorian Några frågor om säkerhetsskyddslagen (Ds 2004:12). I promemorian föreslogs, bl.a. mot bakgrund av framställningar från Säkerhetspolisen, Totalförsvarets pliktverk, Försvarsmakten och Registernämnden, vissa ändringar i säkerhetsskyddslagen. Promemorian har remissbehandlats och en sammanställning av remissyttrandena finns tillgängliga i Justitiedepartementet (dnr Ju2004/2091/PO).

I skrivelsen Tillämpningen i Sverige av den europeiska arresteringsordern (skr. 2005/06:62) uttalade regeringen (s. 47 f.) att den avsåg att i ett annat sammanhang överväga frågan om skillnaden i den svenska regleringen för efterlysningar om överlämnande som har gjorts genom Interpol i förhållande till sådana som har registrerats i Schengens informationssystem (SIS). Frågan behandlades därefter i en promemoria utarbetad inom Justitiedepartementet, Översändande av en europeisk arresteringsorder till Sverige. Promemorian har remissbehandlats och en sammanställning av remissyttrandena finns tillgängliga i Justitiedepartementet (dnr Ju2006/271/BIRS).

Lagrådet har lämnat förslagen utan erinran.

Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås vissa ändringar i säkerhetsskyddslagen (1996:627) och lagen (2003:1156) om överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder. Beträffande säkerhetsskyddslagen föreslås att bestämmelserna om utlämnande av uppgifter vid registerkontroll som sker till skydd mot terrorism ändras så att samtliga uppgifter om den kontrollerade som finns i misstankeregistret och belastningsregistret skall få lämnas ut. Bestämmelserna kommer därmed att överensstämma med vad som gäller för den som är placerad i säkerhetsklass 3. Vidare föreslås att regeringen skall kunna delegera rätten att besluta om registerkontroll på begäran av en mellanfolklig organisation. Det föreslås också att beslutanderätten i fråga om utlämnande av vissa uppgifter vid registerkontroll skall överflyttas från regeringen till Registernämnden. Slutligen föreslås ett förtydligande om att säkerhetsprövning får göras också när det är fråga om en pågående anställning eller annat pågående deltagande i en verksamhet som omfattas av lagen.

Beträffande lagen om överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder föreslås att en efterlysning från en medlemsstat i Europeiska unionen som inte deltar i Schengensamarbetet skall behandlas fullt ut på samma sätt som en efterlysning utfärdad av en Schengenstat. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2006.

Utskottets överväganden

Ändringar i säkerhetsskyddslagen m.m.

Utskottets förslag i korthet

Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till ändringar i säkerhetsskyddslagen (1996:627) och lagen (2003:1156) om överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder samt avslår en motion om att propositionen skall avslås av riksdagen. Jämför reservation (v) och särskilt yttrande (mp).

Med säkerhetsskydd avses skydd mot spioneri, sabotage och andra brott som kan hota rikets säkerhet och skydd i andra fall av uppgifter som omfattas av sekretess enligt sekretesslagen (1980:100) och som rör rikets säkerhet. Säkerhetsskydd omfattar även skydd mot brott enligt 2 § lagen (2003:148) om straff för terroristbrott, även om brotten inte hotar rikets säkerhet. Säkerhetsskyddet skall bl.a. förebygga att personer som inte är pålitliga från säkerhetssynpunkt deltar i verksamhet som har betydelse för rikets säkerhet (säkerhetsprövning) och även i övrigt förebygga terrorism. Registerkontroll kan utgöra en del av säkerhetsprövningen och får göras bl.a. vid säkerhetsklassad anställning samt om det behövs för skyddet mot terrorism och det finns särskilda skäl. Kontroll får också, i vissa fall, ske på begäran av en mellanfolklig organisation eller en annan stat. Med registerkontroll avses att uppgifter hämtas in från bl.a. ett register som omfattas av lagen (1998:620) om belastningsregister, lagen (1998:621) om misstankeregister eller polisdatalagen (1998:622).

I propositionen föreslås att samtliga uppgifter i misstankeregistret och belastningsregistret skall få lämnas ut vid registerkontroll som sker till skydd mot terrorism.

Vidare föreslås att regeringen skall få delegera rätten att besluta om registerkontroll efter en framställan från en mellanfolklig organisation och att rätten att fatta beslut om s.k. utvidgat uppgiftslämnande skall föras över från regeringen till Registernämnden.

Regeringen föreslår också ett förtydligande av tidpunkten för säkerhetsprövning så att det av lagtexten otvetydigt framgår att säkerhetsprövning får göras även under en pågående anställning eller annat pågående deltagande i en verksamhet som omfattas av lagen.

I lagen om överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder föreslås ett förtydligande av lagtexten så att det klart framgår att en efterlysning från en medlemsstat som inte deltar i Schengensamarbetet skall behandlas fullt ut på samma sätt som en efterlysning utfärdad av en Schengenstat.

I motionen Ju35 (v) yrkas avslag på propositionen. Motionärerna anser att förslagen sammantaget kommer att resultera i fler registerkontroller och mindre insyn för de kontrollerade.

Utskottet kan konstatera att det vid registerkontroll som sker till skydd mot terrorism endast får lämnas ut de uppgifter som finns i misstankeregistret och belastningsregistret vilka rör vissa uppräknade brott - en s.k. brottskatalog. Den begränsning som en brottskatalog innebär kan enligt utskottet medföra att uppgifter i belastningsregistret och misstankeregistret som är relevanta för säkerhetsprövningen utesluts. Det kan t.ex. gälla upprepad brottslighet där de enskilda brotten inte omfattas av brottskatalogen men där omständigheterna gör att brottsligheten ändå är intressant ur säkerhetssynpunkt. Utskottet anser, i likhet med regeringen, att det är viktigt att den säkerhetsprövning som behövs för skyddet mot terrorism sker på ett så gott underlag som möjligt. Det bör därför vara omständigheterna i det enskilda fallet och inte brottsrubriceringen som avgör huruvida uppgifterna kan anses ha säkerhetsmässig relevans.

När det gäller regeringens möjlighet att delegera rätten att fatta beslut om registerkontroll har rätten att fatta sådant beslut redan i dag delegerats såväl när det gäller svensk verksamhet som när kontrollen avser medverkan i utländsk verksamhet och framställningen har gjorts av en annan stat. Beslut meddelas i dessa fall av Rikspolisstyrelsen. Utskottet delar regeringens bedömning att det inte, i detta avseende, föreligger några bärande skäl att behandla en framställan om registerkontroll från en mellanfolklig organisation annorlunda. Utskottet anser därför att regeringen bör ges möjlighet att delegera rätten att fatta beslut om kontroll även i dessa fall.

Utskottet konstaterar att det redan i dag framgår att säkerhetsprövning kan göras även under en pågående anställning. I 19 § säkerhetsskyddslagen regleras frågan om samtycke vid säkerhetsprövning. Av lagrummet framgår att ett samtycke skall anses gälla också förnyade kontroller och utredningar så länge som den kontrollerade skall inneha samma anställning. Utskottet delar därför regeringens bedömning att förslaget i denna del innebär ett förtydligande av lagstiftningen.

Utskottet anser att även övriga i propositionen föreslagna ändringar är påkallade och lämpligt avvägda. Utskottet tillstyrker propositionen och avstyrker samtidigt motionen.

Reservation

Utskottets förslag till riksdagsbeslut och ställningstaganden har föranlett följande reservation. I rubriken anges vilken punkt i utskottets förslag till riksdagsbeslut som behandlas i avsnittet.

Avslag på propositionen, punkt 1 (v)

av Rolf Olsson (v).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 1 borde ha följande lydelse:

Riksdagen avslår proposition 2005/06:137. Därmed bifaller riksdagen motion 2005/06:Ju35.

Ställningstagande

Registerkontroller görs vid alltfler typer av arbeten. Sett isolerat finns ofta en övertygande argumentation för vart och ett av förslagen om att utvidga området för dessa kontroller. Sett i ett större perspektiv är dock utvecklingen oroväckande. En person som har begått ett brott måste ha goda chanser att komma tillbaka till ett icke-kriminellt liv och då är ett arbete mycket viktigt. Jag anser att det inte finns tillräckliga skäl för att avskaffa den brottskatalog som i dag anger vilka uppgifter ur belastningsregistret och misstankeregistret som får lämnas ut vid en registerkontroll till skydd mot terrorism. Regeringens förslag - att alla uppgifter oavsett brott skall få lämnas ut - medför att även uppgifter om relativt ringa förseelser kommer att lämnas ut. Jag är även kritisk mot förslaget att ändra reglerna om säkerhetsprövning så att en sådan prövning även får göras under en pågående anställning och utan att den kontrollerade personen får kännedom om detta. Självklart skall den som kontrolleras underrättas om en pågående säkerhetsprövning. Vidare är jag kritisk mot förslaget att regeringen skall få delegera rätten att besluta om registerkontroll efter en framställan från en mellanfolklig organisation. Sammantaget anser jag att de föreslagna förändringarna resulterar i fler kontroller och mindre insyn för de kontrollerade.

Särskilt yttrande

Registerkontroll, m.m. (mp)

Leif Björnlod (mp) anför:

Registerkontroller görs vid alltfler typer av arbeten. Sett isolerat finns ofta en övertygande argumentation för vart och ett av förslagen om att utvidga området för dessa kontroller. Sett i ett större perspektiv är dock utvecklingen oroväckande. En person som har begått ett brott måste ha goda chanser att komma tillbaka till ett icke-kriminellt liv och då är ett arbete mycket viktigt. Jag utgår dock från att Registernämndens relevansprövning till viss del uppväger detta. Jag är kritisk mot förslaget att regeringen skall få delegera rätten att besluta om registerkontroll efter en framställan från en mellanfolklig organisation. Jag har emellertid valt att inte reservera mig mot regeringens förslag i denna del.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2005/06:137 Ändringar i säkerhetsskyddslagen m.m.:

Regeringen föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till

1.    lag om ändring i säkerhetsskyddslagen (1996:627),

2.    lag om ändring i lagen (2003:1156) om överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder.

Följdmotion

2005/06:Ju35 av Rolf Olsson m.fl. (v):

Riksdagen avslår proposition 2005/06:137 Ändringar i säkerhetsskyddslagen m.m.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag

Bild

Bild

Bild

Bild