den 14 juni
Fråga 2004/05:1878 av Harald Nordlund (fp) till statsrådet Lena Sommestad om bekämpningsmedel i skogen
Från Kemikalieinspektionen har försäkrats att de ämnen som tillåtits för insektsbekämpning i den skog som stormfälldes i södra Sverige i vintras bryts ned snabbt i miljön. Emellertid lär gälla att den typ av ämnen det här är fråga om tillhör de som är svårast att analysera i miljöprover och det finns misstankar om att de har effekter på miljön vid 10 000@100 000 gånger lägre halter än vad som är möjligt att hitta i miljöprover.
Andra undersökningar visar att effekterna i miljön kan kvarstå flera år efter en engångsdos. Detta leder till slutsatsen att det faktum att ämnen på papperet bryts ned snabbt inte kan tas till intäkt för att de är mindre skadliga i naturen. För att ett ämne ska betraktas som svårnedbrytbart ska det ha en halveringstid på mer än sex månader. De ämnen som godkänts för att skydda stormfällt virke har kortare halveringstid än så i laboratorieförsök, men detta borde inte vara avgörande, då effekterna kvarstår mycket längre i fältförsök.
I Sverige håller vi på att avveckla den kompetens som behövs för att belysa bekämpningsmedels effekter på miljön. Sådan kompetens behövs också för att utveckla nya metoder som är specifikt relevanta för den svenska miljön med ett allmänt sett kallt klimat.
Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att bevara den kompetens som behövs inom landet för att kunna följa upp effekterna av bekämpningsmedelsanvändning på det stormfällda virket utan låsning vid uppgifter om nedbrytningstid?