den 20 april

Fråga 2004/05:1457 av Cecilia Widegren (m) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om Djurskyddsmyndigheten och hästnäringen

Djurskyddsmyndigheten har hittat en ny näring att reglera och byråkratisera. Nu är det en av Sveriges framtidsbranscher inom den gröna sektorn som myndigheten jagar - hästnäringen. "Överambitiös och krånglig blankett" @ det är den starka reaktionen från välmeriterat hästfolk som i generationer handhaft hästar i Sverige angående den byråkrati och rapporteringsskyldighet som den nya Djurskyddsmyndigheten överöser dem med.

Sedan tidigare har ridskolor haft ett tillståndskrav, men från och med den 1 januari 2005 är kravet på tillstånd för att hålla häst utökat så att det berör större delen av landets hästägare. Med största respekt för grundidén att vanvård ska undvikas, upplever en framtidsstark hästnäring att myndigheten skjuter över målet. Man har tagit fram en ny sexsidig blankett som underlag för tillståndet. Till exempel ingår frågor som: Tas någon hänsyn till om ärftliga defekter på hästarna uppkommer i avelsarbetet? Vilka åtgärder vidtas om ärftliga defekter uppstår? Följs sålda avkommors hälsostatus upp för att säkerställa att avelsdjuren inte har några defekter som nedärvs? Dessa frågor är omöjliga för en lekman att besvara. En annan är: Hålls hästarna på bete? Om ja, ange antalet veckor. Frågor som dessa känns utan verklighetsförankring och tenderar att ta död på allt vad hästföretagande heter i landet.

Vilka åtgärder avser jordbruksministern att vidta för att stoppa byråkratiseringen av bland annat hästnäringen?