Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att produktionen av digitaliserat ljud och bild förläggs till Norrlands inland.
Den så kallade migreringsutredningen har nyligen föreslagit kraftfulla åtgärder för att bevara Sveriges historiska arv av ljud och bilder. Utredningen, SOU 2004:53, föreslår bland annat att ett tioårigt digitaliseringsprojekt, så kallad migrering, till en bedömd totalkostnad om 900 miljoner kronor ska genomföras för att göra detta kulturarv tillgängligt för framtiden och för forskarvärlden.
En lämplig ort för digitaliseringsprojektet kunde vara någon av de militära förbandsorter i Norrland som drabbas av nedläggning i samband med försvarsbeslut 04.
Med sådana attraktiva arbetstillfällen kan också nuvarande brist på sysselsättning och hotande befolkningsminskning i inlandet motverkas. De goda resultaten vid den norska arkivinstitutionen i Mo i Rana är en god förebild.
Det är särskilt viktigt att vårt kulturarv görs tillgängligt för de nya regionala högskolorna och universiteten så att samhällslivet i alla delar av landet får god uppmärksamhet och så att forskningskompetensen tas till vara och förstärks i nya forskningsmiljöer. I detta arbete är, ett första steg, framtagandet av en nationell digitaliseringsplan som underlag för nödvändiga prioriteringar.
Enligt min mening bör all produktion av digitaliserat ljud och bild förläggas till Norrlands inland. Detta är ett ypperligt tillfälle att genomföra en målmedveten satsning på och förnyelse av arbetsmarknaden i Norrlands inland.
Stockholm den 21 september 2004 |
|
Erling Wälivaara (kd) |