Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i lämpligt sammanhang utreda och överväga användning av påverkansprogram för rattonyktra enligt amerikansk modell.
Konsumtionen av alkohol har ökat markant i vårt land. Vi vet att detta bland annat för med sig att antalet som kör bil och är onyktra ökar. Vidare vet vi att flertalet av dem som kör berusade har alkoholproblem och att återfallsprocenten är hög. Det är därmed särskilt viktigt att koncentrera samhällets resurser på förstagångsrattfylleristerna. En stor andel av olyckorna i trafiken är alkoholrelaterade.
En missbrukare behöver hjälp och stöd för att komma ur sitt beroende. Kriminalvården erbjuder sådan hjälp i samband med avtjänande av fängelsestraff för trafiknykterhetsbrott eller i frivården.
Ett inslag i denna vård skulle ett påverkansprogram (Victim Impact Panel) utarbetat i USA kunna utgöra. Metoden går ut på att låta dömda rattfyllerister konfronteras under kontrollerade former med offer - det vill säga med personer - som skadats av en onykter förare.
Jag betonar att ett sådant möte måste ske under kontrollerade former, styrt av välutbildade alkoholterapeuter. Målet är att ge den dömde insikter i syfte att få denne att upphöra med sitt missbruk och därmed att inte återfalla i brott.
I USA har domstolar möjlighet att döma rattfyllerister till att delta i påverkansprogram. För svenska förhållanden är detta enligt min uppfattning att gå väl långt. Däremot tycker jag att metoden skall övervägas seriöst, analyseras grundligt för att därefter eventuellt prövas och utvärderas.
Stockholm den 1 oktober 2004 |
|
Ulla Wester (s) |