Motion till riksdagen
2003/04:So550
av Ragnwi Marcelind m.fl. (kd)

Försäljning av hembränt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för att skärpa lagstiftningen för straff vid tillverkning och försäljning av hembränt.

Skärpta kontroller och straff för dem som tillverkar och försäljer hembränt

I Sverige beräknas nära tio procent av spriten vara hembränt och 6,5 procent av vinet hemtillverkat. Varje år dör omkring 100 personer av alkoholförgiftning, cirka hälften av dem är unga människor under 24 år. Den ökande hembränningen är oroväckande. Idag är det huvudsakligen ungdomar och missbrukare som dricker hembränt, missbrukare för att de inte har råd med annat och ungdomar för att de inte får tag på annat. Runt om i landet rapporterar polis, skola och ungdomar att tillgången till hembränt är stor. Utanför ungdomslokaler, skolor och i andra sammanhang är det lätt att få tag i billig hembränd sprit. Vid studiebesök i olika kommuner, berättar både polis, personal som arbetar med ungdom och ungdomarna själva, om hur ofta ungdomar dricker hembränt och hur stor tillgången är. Hembränd sprit är ett självklart inslag på ungdomsfester. Åldern utgör inget hinder för att få tag i spriten. Ett allvarligt problem är att barn som dricker hembränt i smyg inte får någon hjälp när de blir medvetslösa. Bland de ungdomar som kommer in för alkoholförgiftning har andelen flickor fyrdubblats och andelen pojkar tredubblats på tio år. Årligen hamnar 100 flickor per 100 000 invånare i åldern 10–14 år på akuten för alkoholförgiftning. Flera tragiska dödsolyckor har hänt under det senaste året på detta sätt.

Kristdemokraterna menar att detta är en viktig varningssignal om ett problem som måste tas på största allvar.

En rapport från år 2002 som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning genomfört, visar att niondeklassare är allt mer vana vid hembränt. Inte mindre än 58 procent av skoleleverna i årskurs nio i en av Gävleborgs läns kommuner känner till någon person som har en hembränningsapparat. Omkring 20 procent av eleverna har druckit smuggelsprit. Endast två elever av fem i årskurs nio känner inte till någon som har hembränningsapparat hemma. Varannan niondeklassare i nämnda kommun drack hembränt någon gång under det senaste året före enkätundersökningen. Rapporter från stora delar av landet ser likadana ut. Även smuggelsprit är förhållandevis vanligt. 18 procent drack smuggelsprit mellan en och fyra gånger året före enkätundersökningen.

Trots att hembränning är så vanligt är det sällan som någon åker fast. Bilden är densamma i hela landet. Vi anser att det är oroväckande siffror att så många barn och ungdomar dricker hembränt och att vuxna exploaterar barn och unga genom att försälja hembränt till dessa. Vi menar att kontrollerna måste bli bättre från polisens sida att komma åt dem som sysslar med hembränning och att straffskalan borde förstärkas.

Den ökade sammanlagda alkoholkonsumtionen i Sverige oroar. Det gäller vuxnas konsumtion, och framför allt barns och ungdomars ökande konsumtion och allt tidigare debut. Med den nivå på alkoholkonsumtionen som gällde på 1990-talet orsakade alkoholen årligen ungefär 6 000 för tidiga dödsfall. Sedan dess har konsumtionen ökat med nära 30 %. Det skulle innebära en ökad alkoholdödlighet på ytterligare mer än 1 500 personer per år. Den samhällsekonomiska kostnaden för alkohol var 1998 ca 117 miljarder kronor i dagens penningvärde. Idag beräknas den årliga kostnaden vara bortåt 150 miljarder. Antalet fall av skrumplever har ökat drastiskt liksom antalet fall av inflammation i bukspottskörteln, i båda fallen ofta med dödlig utgång. Detta är en varning om att alkoholskadorna ökar i samhället.

Våld är ofta alkoholrelaterat. 70 % av alla gärningsmän och 40 % av alla offer i polisanmälda fall där våld förekommit är alkoholpåverkade. I ungdomsgrupperna har våldet ökat och detta ofta under alkohol eller drogpåverkan.

Det är angeläget att polis och tull får resurser att bekämpa hembränd sprit och smuggelsprit mer effektivt. Straffskalan bör dessutom förstärkas. Med anledning av en fråga i kammaren lovade folk- och hälsominister Morgan Johansson att försöka ta nya initiativ på detta område för att kunna möta utvecklingen, både med förebyggande åtgärder och vårdinsatser. Vidare sa ministern att detta är brott och vi måste bli bättre på brottsbekämpning. Det handlar om att stärka rättsväsendet när det gäller polisinsatser, domstolar, åklagare och övrigt. Ännu har inget hänt.

Vi kristdemokrater menar att det är hög tid att vidta kraftfulla åtgärder för att komma tillrätta med hembränningen och försäljning av hembränt till ungdomar. Därför vill vi förstärka straffet då det gäller att bränna hemma och att försälja hembränt till ungdomar.

Stockholm den 6 oktober 2003

Ragnwi Marcelind (kd)

Peter Althin (kd)

Ingvar Svensson (kd)

Tuve Skånberg (kd)

Yvonne Andersson (kd)

Ingemar Vänerlöv (kd)