Motion till riksdagen
2002/03:MJ3
av Sven Gunnar Persson m.fl. (kd)

med anledning av prop. 2001/02:189 En ny djurskyddsmyndighet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att allt djurskydd, även det som rör lantbrukets djur, skall flyttas till djurskyddsmyndigheten och att föreskrifter utfärdas för djurhållning enligt djurskyddslagen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ny organisation av djurskyddet.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör tillsätta en utredning för att klargöra de ekonomiska konsekvenserna av en tillsynsmodell i enlighet med förslagen i motionen.

Inledning

I betänkandet Ett förbättrat djurskydd (SOU 2000:108) som föregått föreliggande proposition står att utredningens uppdrag bl.a. inneburit att ”se över oklarheter och problem beträffande olika myndigheters ansvarsområden när det gäller djurskydd och, om det finns behov av detta, föreslå förbättringar, lämna alternativa förslag till hur en fristående djurskyddsmyndighet skulle kunna vara organiserad, vilka befogenheter den skulle kunna ha och var den skulle kunna vara lokaliserad, redogöra för eventuella ekonomiska konsekvenser av dessa förslag samt ange hur förslagen skulle finansieras”.

Regeringen har i föreliggande proposition (2001/02:189) framfört förslag om att inrätta en ny djurskyddsmyndighet. I propositionen finns också bl.a. förslag till lag om ändring i djurskyddslagen (1988:534) samt lag om ändring av lagen (2000:537) om märkning och registrering av hundar. Kristdemokraterna välkomnar en del av de förslag som framförs i propositionen och utvecklar i denna motion vår syn på de frågor där vi har en avvikande uppfattning.

Ny organisation av djurskyddet

I propositionen föreslås att den nya djurskyddsmyndigheten bör vara central myndighet för djurskyddstillsynen och därmed ha ett övergripande ansvar för djurskyddet. En avgränsning görs i propositionen genom att den nya myndigheten ska ha ansvaret för det totala djurskyddet för icke-livsmedelsproduce­ran­de djur. Regeringen anser att Jordbruksverket även fortsättningsvis bör ha till uppgift att meddela föreskrifter om livsmedelsproducerande djur. Skälet sägs vara att detta leder till en bättre helhetssyn och integrering i livsmedelskedjan.

Kristdemokraterna delar inte uppfattningen att helhetssynen blir bättre av att detta ansvar ligger kvar på Jordbruksverket. Helhetssynen på livsmedelskedjan blir snarare klarare om ansvaret för djurskyddet för samtliga djur både vad gäller föreskrifter och tillsyn övergår till den nya djurskyddsmyndigheten. Detta minskar bl.a. risken för gränsdragningsproblem.

Regeringen pekar i propositionen på att flera utredningar visar att dagens organisation och djurskyddstillsyn är behäftad med brister. När det gäller tillsynsverksamheten är regeringens inriktning att en proposition i ärendet ska kunna föreläggas riksdagen i början av år 2003. Kristdemokraterna menar att det vore angeläget att lösa en del av dessa frågor i samband med att förslaget om ny djurskyddsmyndighet behandlas. I avvaktan på regeringens förslag redovisas grundtankarna i vårt förslag till organisation av tillsynsverksamheten.

En viktig brist i nuvarande organisation är att veterinärerna ibland kan hamna i en jävsituation då de har tillsynsobjektet/bonden som kund. Det kan finnas risk för animositet mellan veterinären och tillsynsobjektet just därför att man inte anlitar veterinären i fråga. Vi vill också få bort finansiering av veterinärinsatser för sällskapsdjur via skattesedeln. I vårt förslag avskaffas distriktsveterinärorganisationen (DVO), och den nuvarande finansieringen av DVO kan användas till den nya tillsynsorganisationen som skapas inom länsstyrelserna. Vi vill att ansvaret för den lokala operativa tillsynen enligt djurskyddslagen ligger kvar hos kommunerna. Men vissa ansvarsuppgifter förändras. Om exempelvis tillsynen ej fungerar i en kommun ska länsveterinären kunna besluta om att tillsynen ska ske på annat sätt. Kommunen blir då ersättningsskyldig för denna insats. Detta ger en kvalitetssäkring.

Förslaget till ny organisation beskrivs nedan i en schematisk bild (se figur 1).

Figur 1: Schematisk bild av förslag till ny tillsynsorganisation

Image: MJ3-1.jpg

I den nya modellen skapas ett samband mellan länsstyrelserna och djurskyddsmyndigheten. På de nya tillsynsenheterna på länsstyrelserna jobbar flera länsveterinärer i lag med andra yrkeskategorier t.ex. miljöinspektörer. På tillsynsenheterna ska kompetensen vara stor och veterinärerna ska vara förbjudna att ha egen praktik. Tillsynsmyndigheten utför genom tillsynsenheterna alla de tillsynsuppdrag som distriktsveterinärorganisationen i dag utför. Naturligtvis kan en hel del uppdrag delegeras till praktiserande veterinärer, t.ex. smittfrihetsintyg vid stuteriverksamhet etc. Uppdragen är avgiftsbelagda vilket innebär en hög grad av självfinansiering.

Ute i kommunerna jobbar miljöinspektörer och miljönämnder som vanligt med den skillnaden att det blir obligatoriskt med redovisningsskyldighet inför länsstyrelsernas tillsynsenheter.

På slakterierna ändras ingenting på pappret förutom att besiktningsveterinärerna blir förbjudna att ha praktik (åtminstone på animalieproducerande djur). Den nya tillsynsmyndigheten kommer att se till så att kommunerna utför de uppdrag de idag har, dvs. att ansvara för tillsyn av djurskydd vid transport och hantering av djur fram till slakt, då ansvaret övergår till Livsmedelsverket.

Finansiering av verksamheten ska bl.a. ske genom att de statliga bidragen på ca 80 miljoner kronor årligen till distriktsveterinärorganisationen avskaffas och styrs till den nya tillsynsverksamheten.

Vårt förslag innebär bl.a. att jäv inte uppstår lika lätt mellan veterinärer och kunder/bönder då veterinären inte får ha tillsynsobjektet som kund. Vi undviker också att personer utan sällskapsdjur får finansiera veterinärvård till dessa via skattesedeln. Kompetensen hos veterinärer och djur- och hälsoskyddsinspektörer kommer också att stärkas. Detta är några av skälen till att vi anser att regeringen bör förändra organisationen och tillsätta en utredning för att klargöra de ekonomiska konsekvenserna av en tillsynsmodell i enlighet med ovanstående.

Stockholm den 7 oktober 2002

Sven Gunnar Persson (kd)

Björn von der Esch (kd)

Göran Hägglund (kd)

Johnny Gylling (kd)

Mikael Oscarsson (kd)

Dan Kihlström (kd)