Motion till riksdagen
2001/02:N324
av Marianne Andersson (c)

Vindkraften


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att vindkraftverk inte borde omfattas av fastighetsskatt.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förenkla bygglovshanteringen för vindkraftverk.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utarbetande av en vindkraftslag.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om översyn av miljöskatter och försäkringar som vindkraften omgärdas av.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om intensifiering av överföringskapaciteten från norra till södra Sverige.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bibehållen möjlighet till inmatning på nätet för små producenter till rimligt pris.

  7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om villkoren för vindkraftsetablering och militära intressen.

  8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ändring av gränsen för småskaliga kraftverk.

  9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en kampanj för grön el.

Motivering

Energisystemet måste ställas om mot mer uthållig elproduktion och koldioxidutsläppen måste minska. Kyotoprotokollet ska uppfyllas. Vindkraften, som inte kräver några transporter och inte ger några utsläpp, är en viktig komponent i denna process, vilket tyskar, danskar och spanjorer insett. Där satsar man storskaligt på vindkraften, vilket även lett till industriell utveckling. Där finns inte det starka motstånd mot vindkraftverkens utseende som vi har i Sverige, trots att dessa länder är betydligt mer tättbefolkade. I Danmark är vindkraften den näst största exportbranschen, efter livsmedel. Sverige med sina stora ytor, långa kuster och goda vindförhållanden har stora möjligheter. Ändå omgärdas vindkraften här med en rad krångligheter och med en ekonomisk osäkerhet som gör utbyggnaden mycket vansklig. Om utredningsförslaget om gröna certifikat blir verklighet i sin nuvarande form kommer hela branschen att haverera.

Vindpotentialen är enorm i Sverige. Våra långa kuster, fjäll och många öar ger utmärkta möjligheter att storskaligt bygga ut vindkraften och uppfylla målet i Energimyndighetens rapport den 16 maj 2001 ”Vindkraften i Sverige” om 10 TWh vindkraft i näten om 10 år och bidra till Sveriges uppfyllande av Kyotoprotokollet. Denna förnybara resurs får inte blåsa oss förbi utan måste tillvaratas på bästa sätt.

En utbyggnad till 10 TWh på 10 år skulle ge Sverige i storleksordningen 5 000–10 000 personer heltidssysselsättning inom vindkraftsbranschen, inkl. underleverantörer, projektörer, service m.m., beroende på om vi får en eller flera svenska stora tillverkare av vindkraftverk eller om vi måste förlita oss på danska, tyska eller amerikanska vindkraftstillverkares etableringar i Sverige. Med en utbyggnad av i storleksordningen 300 MW per år i tio år (idag har vi totalt 280 MW) skulle vi kunna ge de stora vindkraftsländerna en match, skapa sysselsättning och ge Sverige ett stort bidrag till minskade koldioxidutsläpp och därmed en kraftig förbättring av miljön samt ge ett avsevärt tillskott till elförsörjningen i landet. För att åstadkomma detta med nuvarande låga elpriser krävs statliga insatser, vilket alltid skett vid introduktionen av ny teknik och ny infrastruktur.

För att åstadkomma en nödvändig utveckling av vindkraften i Sverige behöver följande kriterier uppfyllas:

Stockholm den 5 oktober 2001

Marianne Andersson (c)