Fråga 2000/01:540 av Lennart Klockare (s) till statsrådet Ingela Thalén om tillämpning av eftergift
I maj 1999 ändrades eftergiftsreglerna i lagen om bostadsbidrag (BoL) i syfte att vidga möjligheterna för försäkringskassan att efterge krav på återbetalning. Riksförsäkringsverket konstaterar i en rapport i augusti 2000 att de nya reglerna inte vidgat möjligheterna till eftergift på grund av konstruktionen i lagstiftningen.
I landet beviljades ca 6 % av sökta eftergifter, men siffran varierar mellan 1 och 18 %. Denna kraftiga variation kan bero på att alla kassor inte beaktar vad som framförs i förarbetet till lagen, där det anges att "rena misstag av bidragstagaren eller fall där bidragstagaren inte insett eller skäligen bort inse att uppgifterna var felaktiga, bör dock inte leda till att eftergift är uteslutet".
Det finns fall där bidragsberättigade inte kunnat komma i fråga för eftergift, eftersom anmälan om inkomständring inte har gjorts. Bidragstagaren har inte insett att det är hans skyldighet att göra anmälan. Det kan handla om fall där rätten till bostadsbidrag upphört under året och där den bidragsberättigade fått ökad inkomst under senare delen av året. Anledningen till att bostadsbidraget upphört kan vara byte av bostad, flytt till annan ort eller att man blivit sambo. Det kan även gälla fall där bidragstagaren uppbär kompletterande socialbidrag och där en tillfälligt ökad inkomst minskar socialbidraget i motsvarande mån.
Jag vill fråga om statsrådet kommer att vidta några åtgärder för att eftergiftsreglerna tillämpas likvärdigt i hela landet.