Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige omedelbart avbryter sin krigsmaterielexport till Pakistan och andra grannländer inblandade i Afghanistankonflikten.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige inom EU skall verka för att all krigsmaterielexport till Afghanistans grannländer som är inblandade i Afghanistankonflikten avbryts.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige i FN verkar för att USA och andra medlemmar i säkerhetsrådet samt Afghanistans grannländer aktivt medverkar till att kriget i Afghanistan får ett slut.
4. Riksdagen begär att regeringen i sitt flyktingbistånd beaktar stödet till de frivilligorganisationer som verkar i grannländerna till Afghanistan.
Det stormaktspolitiska förspelet till Afghanistankriget
I Afghanistan stod under det kalla kriget de två stormakterna USA och Sovjetunionen mot varandra. Det som drev Sovjetunionen att i "den proletära internationalismens" namn ingripa i Afghanistan var ytterst stormaktspolitiska intressen. Samma motiv gällde för USA. När Sovjetunionen fördrivits från Afghanistan och Sovjetstaten sedermera brutit samman svalnade USA:s intresse för landet.
Huvudstaden Kabul intogs först av Massouds trupper. Dessa fördrevs dock efter en tid av en annan fraktion inom motståndet mot Sovjet. Den president som stötts av Sovjetunionen, Nadjibullah, mördades brutalt av talibanerna. Dessa behärskade dock vid den här tiden inte mer än en del av landet. Ett långt krig har sedan följt i Afghanistan. Talibanerna hade starkt stöd från USA:s bundsförvanter Saudarabien och Pakistan. Man hade även vid den här tiden redan goda kontakter med terroristen Bin Laden.
En annan falang, den s.k. Nordalliansen, kom att stödjas av Iran, Ryssland och Indien. Talibanerna kom snart att erövra Kabul och större delen av landet. Nordalliansen trängdes tillbaka och den 6 september 2000 rapporterades att staden Taloqan, Nordalliansens kanske starkaste fäste, fallit och att 100 000- tals människor var på flykt undan talibanerna. Några dagar senare föll ytterligare en viktig stad i talibanernas händer. Detta har givit upphov till en ström av flyktingar till grannländerna. 100 000-tals människor har lämnat Nordalliansens område och Taloqan. Något som måste beaktas när det gäller stöd till frivilligorganisation som arbetar bland flyktingar i grannländerna till Afghanistan. Detta vill riksdagen ge regeringen till känna.
Vilka är talibanerna?
Talibanerna står för en mycket specifik variant av islam. Den vann främst insteg bland Afghanistans pashtunska befolkning. Den har blivit mest känd för sin starkt kvinnofientliga hållning. Deras religiösa/politiska uppfattning grundar sig på en mycket extrem tolkning av Koranen. Talibanernas tillämpning av sharialagarna innebär flitig användning av avrättning, stympning och stening. Till skillnad från alla andra riktningar inom islam har talibanerna ansett sig kunna föra jihad - heligt krig - även mot andra riktningar inom islam, vilket upprört många muslimer världen över. Talibanernas popularitet i Afghanistan har på senaste tiden börjat att minska. Den afghanska befolkningen har traditionellt inte hyst några större sympatier för extrema varianter av islam, varför talibanerna fått allt svårare med rekryteringen av soldater bland afghanerna och tvingats att i allt större utsträckning söka stöd utifrån, främst från Pakistan.
Talibanernas förhållande till länderna i närområdet
Under kriget mot Sovjetunionen tilläts och uppmuntrades extrema muslimska riktningar bland den pashtunska befolkningen i Pakistan och Afghanistan. Vid hundratals koran-skolor i Pakistan erbjöds unga pakistanier och afghaner gratis skolgång, kost, logi och inte minst militär utbildning. Med pengar och utbildning från Saudiarabien kom eleverna vid dessa skolor att allt mer närma sig en ultrakonservativ variant av islam, den s.k. wahhabismen.
Inledningsvis hade denna verksamhet inte något större inflytande på utvecklingen i Pakistan och Afghanistan. Det var först i samband med att ett islamistiskt politiskt parti, med nära förbindelse med dessa koranskolor, inför valet 1993 i Pakistan lierade sig med Benazir Bhutto, som deras styrka började växa på allvar. Det islamistiska partiet Jamiat-ul-Ulema-e-Islam (JUI) fick även plats i den pakistanska regeringen.
Snart blev JUI och dess många utbrytargrupper rekryteringsobjekt för talibanerna bland pakistaner och andra nationaliteter. Mellan 1994 och 1999 uppskattas 80 000-100 000 pakistaner ha kämpat i Afghanistan, uppger den framstående kännaren av afghanska förhållanden och pakistanske journalisten Ahmed Rashid.
Den pakistanska regeringen har haft ett tvetydigt och inkonsekvent förhållningssätt till de extrema muslimska grupperna i landet. Man har stött dem när det gällt att delta i kriget i Afghanistan på talibanernas sida samtidigt som man ogillar deras försök att påverka utvecklingen i Pakistan. Den nuvarande premiärministern Muhammed Nawaz Sharif ville gripa två JUI- ledare som var misstänkta för mord på pakistanska shiiter. Dessa flydde till Afghanistan och fick asyl hos talibanerna, samma talibaner som stöds av Pakistan. De båda JUI-ledarna utlämnades inte.
En av de främsta anledningarna till att regeringen i Islamabad stödjer talibanerna är att man anser sig behöva deras stöd i den konflikt Pakistan har med Indien om Kashmir.
När det gäller Kashmirfrågan har möjligheterna till en fredlig lösning till följd av den ökade islamiseringen minskat avsevärt. "Talibanisering" av konflikten ökar för var dag, samtidigt som möjligheterna till förhandlingar minskar. Ett tydligt drag hos talibanerna är deras oförsonlighet. Talibanernas ledare Muhammed Omar i Afghanistan vägrar exempelvis att över huvud taget tala med icke-muslimer.
Men det är inte bara Indien och Pakistan som drabbas av talibanernas framfart. Extrema islamistiska riktningar finns även i de centralasiatiska republikerna Uzbekistan, Turkmenistan, Tadzjikistan och Kirgistan. Efter olika aktioner i form av mord och attentat har ledare för och anhängare av dessa riktningar sökt och fått skydd i Afghanistan, där de får militär utbildning och kan delta i kampen mot den afghanska Nordalliansen. I och med den senaste tidens militära motgångar för Nordalliansen har de centralasiatiska republikerna fått kriget och talibanerna alldeles inpå knutarna.
Även förhållandet mellan det shiamuslimska Iran och de sunnitrogna talibanerna är ansträngt. 1998 avrättade talibanerna 11 iranska diplomater, vilket höll på att leda till krig mellan Iran och det talibanstyrda Afghanistan. Läget blev inte bättre av att Iran fattade beslut om att massutvisa afghanska gästarbetare. Inte heller har det blivit bättre av att den Irakbaserade muslimska organisationen Mujahedin, som är fiende till Teheranregimen, tagit kontakt med talibanerna för att skaffa sig en bas i Afghanistan.
Kina har försökt att hålla sig utanför Afghanistankonflikten fram till 1999, men tvingades att konfronteras med den sedan en störtflod av heroin, som är en av talibanernas främsta finansieringskällor (FN:s program för narkotikakontroll uppger att Afghanistan producerade 4 600 ton opium 1999, dvs. tre gånger så mycket som övriga världen), översvämmat provinsen Sinkiang.
USA:s roll och ansvar
Efter det att den saudiarabiske terroristen Bin Laden, som fått en fristad hos talibanerna, angrep USA:s ambassader i Tanzania och Kenya har den USA-vänliga regimen i Saudiarabien avbrutit alla förbindelser med talibanerna. USA tycks i dag inte intresserat av att ta något ansvar för utvecklingen i Afghanistan sedan väl Sovjetunionen försvunnit från arenan. Det enda USA förmått att göra är att man sänt missiler mot den terroristgrupp som gömmer sig i Afghanistan och som USA anser ligger bakom attentaten i Nairobi och Dar-es-Salaam. När det gäller att få slut på den vittförgrenade konflikt som håller på att utvecklas i området har USA inte visat något engagemang, trots att man i högsta grad är medansvarig till talibanernas maktinnehav. Under det kalla kriget medverkade USA till att tända en brasa som blir alltmer omfattande och allt hetare för var dag. USA var under det kalla kriget delansvarigt för den konflikt som utbröt i Afghanistan. I dag är man den dominerande stormakten i världen, med flera bundsförvanter i området, varav flera står för omfattande egna leveranser och transiteringar av vapen till de krigförande i Afghanistan och till de inblandade grannländerna.
Sveriges ansvar
Sverige är inte det enda landet som med förfäran betraktat utvecklingen i Afghanistan. Mest har man i media dock upprörts av talibanernas tillämpning av sharialagarna och i mindre grad intresserat sig för att det pågår ett krig i landet, där många av landets grannar är djupt inblandade. Sveriges regler för krigsmaterielexport förbjuder krigmateriel-export till krigförande länder, men Sverige har likafullt i många år fortsatt att förse det i kriget djupt inblandade Pakistan med vapen. Sverige borde rimligen omedelbart avbryta krigsmaterielexporten till Pakistan och andra grannländer. Detta borde vara en självklarhet. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Sverige har också möjligheter att i EU driva en politik i syfte att stoppa vapenleveranserna till de i konflikten inblandade länderna. Med tanke på att det i dag finns en uppförandekod för EU, som innehåller en rekommendation till medlemsländerna att inte exportera krigsmateriel till konfliktdrabbade länder, borde det vara högst rimligt att Sverige i EU driver en politik, där man hänvisar till andemeningen i denna rekommendation och försöker övertyga andra medlemsländer om att krigsmaterielexporten till de i Afghanistankonflikten inblandade länderna måste upphöra. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
USA, som den enda kvarvarande supermakten, och andra medlemmar i säkerhetsrådet samt lokala stormakter kring Afghanistan måste i FN väckas ur sin liknöjda hållning och förmås att ta sitt ansvar för den utveckling som följt på grund av deras inblandning i Afghanistankonflikten. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Stockholm den 26 september 2000
Murad Artin (v)
Berit Jóhannesson (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Stig Sandström (v)
Willy Söderdahl (v)
Eva Zetterberg (v)
Lars Ohly (v)