1 Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen beslutar avslå proposition 2000/01:36. 2 Inledning - mångfald inom akutsjukvården
Centerpartiet yrkar avslag på propositionen. Vårt främsta skäl är principen om det kommunala självstyret och respekten för väljarnas val i kommuner, landsting och regioner. Beslut som berör kommunens innevånare ska fattas nära medborgarna och i samråd med medborgarna. I enlighet med vad innevånarna givit uttryck för. Demokratin riskerar att urholkas om medborgarnas krav i allmänna val om politiska majoriteter inte respekteras.
En annan grund för vårt ställningstagande är att Lagrådet riktat betydande kritik mot förslaget och dess slutsats är att inte tillstyrka det remitterade förslaget. Centerpartiets kritik av nu liggande förslag är i huvudsak detsamma som Lagrådets. Lagrådet skriver bland annat i sitt yttrande att "synes det ytterst vara riksdagen som sätter gränser för det kommunala självbestämmandet. Samtidigt är föreställningen om kommunal självstyrelse en levande realitet i svenskt samhällsliv. Någon innebörd måste den kommunala självstyrelsen ha, låt vara att det är ovisst hur långt den sträcker sig." Lagrådet menar vidare att förslaget innebär att möjligheterna att inte få driva akutsjukhus för vissa aktörer i praktiken innebär en inskränkning av näringsfriheten. Lagrådet riktar dessutom kritik mot att tillämpningsproblemen blir betydande. Regeringen försöker att kringgå Lagrådets kritik med en tidsbegränsad inskränkning. Innebörden av liggande förslag är i princip detsamma som i lagråds- remissen. Detta borde leda till förnyad prövning i Lagrådet.
En tredje grund för vårt avslagsyrkande är orealismen i förslaget, bristen på verklighetsförankring och att det enbart innehåller symbolpolitik. Regeringen väljer med den här propositionen att rikta fokus på en del i sjukvården vars struktur är i kraftig förändring. Sjukhusen kommer att ha en annan roll i framtiden. Vi tror att utvecklingen går mot att avancerad och högspecialiserad sjukvård även bedrivs vid mindre enheter, nära människorna. Regeringen väljer istället att fokusera på nuvarande struktur, och förslaget kan leda till att enheter läggs ned istället för att nya entreprenörer får möjlighet att driva verksamheten vidare.
3 Principiella utgångspunkter
Centerpartiets vårdpolitik vilar på tre viktiga värderingar. Alla patienter och anhöriga, oavsett var man råkar bo, ska ha rätt till närhet till vården och omsorgen. Vården och omsorgen ska stärka människors trygghet. Alla människor, oavsett kön, ålder, ekonomiska resurser eller geografisk hemvist, ska erbjudas vård och omsorg av hög kvalitet och på rättvisa villkor.
Svensk sjukvård ska vara skattefinansierad och demokratiskt styrd. Produktionen kan däremot ske i olika former. Förhållandena mellan sjukvårdshuvudmännen och enskilda vårdgivare ska regleras i avtal. Långsiktiga spelregler krävs för att andelen privata vårdgivare ska öka. Hälso- och sjukvården är kunskapsintensiv och kräver stora investeringar i utrustning för att ligga i frontlinjen. I annat fall finns det svårigheter med att planera på lång sikt. För privata vårdgivare är det angeläget att de avtal som skrivs är långsiktiga.
Centerpartiet vill öka mångfalden av vårdutövare. Staten, landstingen/regionerna och kommunerna har det yttersta ansvaret för att alla samhällsmedborgare ges god vård och att tillgängligheten är lika för alla. Att skilja på offentlig kontroll och finansiering å ena sidan och en fri produktion med enskilda, kooperativa och offentliga producenter å andra sidan är angelä- get för att uppnå en ökad mångfald av vårdformer och ökad kvalitet. Fler vårdgivare kan innebära ökad närhet för patienten och en decentraliserad vårdstruktur. Det utvecklar metoder och förbättrar effektiviteten inom hälso- och sjukvården, samtidigt som förnyelse i arbetsformerna inom hälso- och sjukvården kan underlättas. Erfarenhetsutbyte mellan olika vårdgivare genererar nya idéer och utvecklar verksamheten.
4 Kommunala självstyret
Lyhördheten måste bli större och platser skapas för en dialog mellan förtroendevalda och medborgare. Länge har demokratin och folkstyret uppfattats som självklart och tagits för givet i vårt land. Samtidigt känner många människor vanmakt inför det politiska systemet, något som manifesterats i sjunkande valdeltagande, svårigheter för politiska partier att rekrytera medlemmar och ökande misstro mot politiker. Det saknas fortfarande en diskussion kring behovet av ökad/fördjupad demokrati och en vilja att pröva förändringar av de demokratiska formerna.
Respekten för den kommunala självstyrelsen är avgörande för att upprätthålla förtroende för den lokala demokratin. Människor måste veta vem som är ansvarig för de politiska besluten och ha möjlighet att utkräva ansvar av de förtroendevalda - en grundläggande del i det demokratiska systemet. Regeringen har vid ett flertal tillfällen lagt förslag som innebär inskränkningar av det kommunala självstyret och som otydliggör det politiska ansvaret. Detta kan få till följd ett minskat förtroende för politiken.
Varje nivå ska fatta de beslut som man är bäst på. Vi anser t.ex. att beslut kring sjukvårdens organisation ska avgöras på regional nivå. Det innebär inte att alla beslut ska fattas på den nivå där de alltid har fattats. Vissa nationella beslut bör föras över till regional och lokal nivå eller till enskilda människor och beslut inom andra politikområden bör fattas internationellt. Förändringar kan vara nödvändiga på grund av förändrade omständigheter. Regeringen bör inte lägga sig i enbart mot bakgrund av att väljarna givit uttryck för att man inte vill ha ett socialdemokratiskt styre.
Företrädare för regeringen talar varmt om det kommunala självstyret. Men att döma av regeringens politik så anser man i själva verket att decentraliseringen gått för långt och att centralstyrningen från staten ska öka. Centerpartiet står för ett radikalt annorlunda perspektiv i syfte att stärka människors egenmakt och det kommunala självbestämmandet. Regeringens bristande respekt för det kommunala självstyret kommer till uttryck i propositionen, och det understryker behovet av en ny grundlag för att skydda den lokala demokratin mot statliga ingrepp. Centerpartiet lade en motion i den allmänna motionstiden där vi föreslår en rad åtgärder för att stärka regionerna och den lokala demokratin.
Regeringen har i en överenskommelse med Miljöpartiet beslutat att tillsätta en utredningen som innebär att vissa beslut i kommuner och landsting ska fattas med två tredjedels majoritet. Liknande förslag har lagts av Allbo- kommittén. Centerpartiet avvisar, mycket starkt, denna typ av inskränkningar av principen om: "en man en röst". Två tredjedels majoritet ska vara förbehållet grundlagsfrågor och då med ett allmänt val i mellan.
5 Mångfald inom hälso- och sjukvården
Marknaden växer för privata försäkringslösningar inom sjukvården. Alltfler företag köper försäkringar åt sina anställda för att de snabbt ska få tillgång till vård vid behov. Den offentliga vården klarar inte längre av att i tillräcklig omfattning möta medborgarnas och företagens krav om tillgänglighet. Utvecklingen går mot "gräddfiler" för medborgare med sjukvårdsförsäkringar.
Motstånd mot privata initiativ inom den gemensamt finansierade vårdens ram och motstånd mot att resurser, kunskap och kapital från den privata sidan kommer den offentliga sektorn till del kan i förlängningen leda till att de som har råd vänder den offentligt finansierade vården ryggen.
Mångfald och nya alternativ är några av de vägar som behöver prövas för att utveckla sjukvård och annan offentligt finansierad välfärd. Införande av konkurrens kan vara ett kraftfullt medel för att stärka förutsättningarna för ekonomisk utveckling. Med ökad mångfald kan nya innovationer och lösningar komma fram som kan utveckla såväl hälso- och sjukvården som näringslivet. En mångfald av olika driftsformer och entreprenörer är inte bara ett mål i sig, utan ett av flera medel att förändra, förnya och förbättra sjukvården för allmänheten, patienterna och vårdpersonalen.
Nya lösningar ger möjligheter att bedriva verksamheten mer effektivt och prioritera den verksamhet som skattepengarna i första hand är till för. Dessutom ger fler vårdgivare och olika entreprenörer de sjukvårdsutbildade fler arbetsgivare att välja mellan. Det gagnar arbetstagarna och kommer att ställa större krav på arbetsgivarna att förbättra arbetsmiljön och satsa på utbildning för sina anställda. Förändringarna kan leda till förbättrade utvecklingsmöjligheter och höjda löner.
En mångfald av driftsformer ger en sjukvård med större dynamik, entreprenörskap och innovation. Genom införande av konkurrens decentraliseras produktionen genom att fler alternativa utförare anlitas och genom att enheter inom landstingen får möjligheter till större befogenheter och större ansvar. Ett av det starkaste skälet till att faktiskt tillåta och välkomna vinster i vården är att det drar till sig företag med investeringskapital. Att förbjuda vinstintressen i denna verksamhet är detsamma som att dränera vården på kapital och investeringar. Alla vet att företag som går med vinst investerar i både kunnande och teknik samtidigt som det genererar ett ekonomiskt tillskott till verksamheten.
6 Avtal inom akutsjukvården
En stor del av den specialiserade sjukvården kommer i framtiden att flyttas från sjukhusen till vårdcentraler och till hemmen. Detta innebär att sjukhusen blir mera av kunskapsföretag och mindre av institutioner. Rådande hierarkier inom vården får stå tillbaka för teamarbete och ökat informationsflöde mellan vårdgivare och patient. Framtidens sjukhus kommer att innehålla flera entreprenörer och vårdgivare - fler olika entreprenörer som tillsammans bildar en enhet inom sjukhusbyggnaden. Landstingen skriver avtal med ett eller flera företag, kooperativ eller ideella entreprenörer. Idag finns det ett par exempel på sjukhus som drivs av privata entreprenörer, t.ex. Sabbatsbergs närsjukhus och Lundby sjukhus i Göteborg. Det finns också exempel på hur sjukvårdshuvudmännen skrivit avtal för delar av sjukhusverksamheten. I regeringens proposition anges att förslaget ska omfatta driften av ett akutsjukhus. Frågan om det innebär att även delar av verksamheten inom sjukhuset även omfattas av vinstförbudet besvaras inte.
Sjukvårdshuvudmännen måste ange tydliga spelregler. Avtalen ska bygga på principen om lika villkor oavsett driftsform. Det är också i avtalet mellan sjukvårdshuvudmannen och vårdgivaren som kvalitetskrav m.m. ska definieras.
När kommuner och landsting skriver avtal med entreprenörer är avtalstiden vanligtvis 2-3 år, enligt den praxis som utvecklats. I propositionen står: "Den nya begränsningen för landstingen när det gäller möjligheten att överlåta driftsansvaret för akutsjukhus skall inte gälla pågående verksamhet." Det kommer den dock att göra. Avtalet mellan S:t Görans/Capio och Stockholms läns landsting löper ut den 31/12 2002. Och mot bakgrund av att regeringen i propositionen skriver att "genom de föreslagna bestämmelserna är landstinget emellertid förhindrat att beakta anbud från den som tidigare ansvarat för driften om denne även fortsättningsvis avser att driva verksamheten med syfte att skapa vinst" kommer regeringens proposition att påverka den nuvarande verksamheten, och Capio kommer inte ha möjlighet att förlänga avtalet. Enligt vår uppfattning vore det bättre att låta väljarna avgöra hur de vill ha sjukvården organiserad.
7 Förändrad sjukhusstruktur
Begreppet akutsjukhus finns inte tidigare definierat. Regeringen har i propositionen försökt sig på en definition och med utgångspunkt i denna pekat ut 79 enheter i landet. Sjukvården, och i synnerhet den slutna vården, är i en kraftig omvandling. Den teknisk-medicinska utvecklingen går mycket snabbt. Men detta verkar regeringen helt ha missat. Idag görs de avgörande akuta vårdinsatserna i ambulansen på väg till sjukhuset. Prover skickas för analys till enheter utanför sjukhuset, kanske till ett privat företag som har avtal med landstinget. Sjukhusen hyr in specialistläkare till kliniken från ett bemanningsföretag, och patienten eftervårdas vid ett sjukvårdshotell som kanske även det drivs i privat regi. Sjukhus är numera ett nätverk av olika verksamheter med högspecialiserad vård snarare än en byggnad med röda tegelfasader.
Allt fler medicinska insatser kan göras inom primärvården och utanför storsjukhusen. Gränserna mellan den högspecialiserade akutsjukvården och "lättakutverksamhet" är allt mer flytande. Lättare akuta besvär kan behandlas vid "lättakuten" inom primärvården. Många av dessa sjukfall krävde tidigare traditionell akutsjukvård. Tekniken och medicinen gör framsteg som för det positiva med sig att vården kan komma närmare människorna.
Regeringen har i andra sammanhang givit signaler, visserligen efter påtryckningar från Centerpartiet, att den gärna ser en ökad mångfald av vård- givare inom den öppna vården. Den fråga man kan ställa sig är då varför det är skillnad på att teckna avtal med privat vårdgivare med "lättakut" och dagkirurgi men inte med hela eller delar av verksamheten vid ett traditionellt sjukhus. Vad händer om ett landsting väljer att skriva avtal med en privat entreprenör som har möjlighet att öppna en akutmottagning vid ett av de nuvarande privata sjukhusen?
För Centerpartiet är inte ägandefrågan det viktiga, utan att alla människor får tillgång till god vård efter behov och inte ekonomiska resurser. Sjukhus ska således även kunna drivas i privat regi. Det väsentliga är att de som beställer sjukvård också ställer krav på kvalitet och tar reda på vad de får för pengarna. Patienten vill ha bra sjukvård, och då är det ointressant om den utförs i landstingets eller annans regi. Det är lika viktigt att uppmuntra ett bykooperativ i Dalarna som att ge ett professionellt och seriöst företag möjligheter att driva sjukhus i Stockholm. Dessutom är det de förtroendevalda i länen som ska ha förtroende och ta ansvar för bedömningar och beslut. I denna proposition väljer regeringen att peka ut en del av hälso- och sjukvården. Följden blir att regeringen ger dubbla signaler - å ena sidan säger den sig vilja uppmuntra privata entreprenörer men å andra sidan vill regeringen hindra landstingen att skriva avtal med företag inom en annan del av vården.
Stockholm den 21 november 2000
Lennart Daléus (c)
Agne Hansson (c)
Birgitta Carlsson (c)
Kenneth Johansson (c)
Margareta Andersson (c)
Rolf Kenneryd (c)
Lena Ek (c)