Innehållsförteckning
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en ny svensk alkoholpolitik. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tvångsomhändertagande av alkoholmissbrukare.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förändringar i lagen om vård av unga (LVU).
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att permanenta verksamheten med lördagsöppet på Systembolaget i hela landet.
Riksdagen beslutar om avveckling av detaljhandelsmonopolet i enlighet med vad som anförs i motionen.
Riksdagen beslutar om sänkt åldersgräns till 18 år vid detaljhandel och resandeinförsel av alkoholdrycker i enlighet med vad som anförs i motionen.
Riksdagen beslutar upphäva lagregleringen av restaurangers öppettider i enlighet med vad som anförs i motionen.
Riksdagen beslutar upphäva lagregleringen av marknadsföring och prissättning på restauranger i enlighet med vad som anförs i motionen.
Riksdagen beslutar upphäva det s.k. mattvånget i enlighet med vad som anförs i motionen.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bevisbördan vid ansökan om serveringstillstånd.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en förstärkt tillsynsverksamhet i kommunerna.
Riksdagen beslutar avveckla kravet på tillverkningstillstånd enligt alkohollagen i enlighet med vad som anförs i motionen.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om avveckling av Alkoholinspektionen.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om avveckling av Alkoholsortimentsnämnden.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Folkhälsoinstitutets roll på alkoholområdet.
Riksdagen beslutar införa en rätt till distansköp från annat EU-land av alkohol för eget bruk i enlighet med vad som anförs i motionen.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om alkoholpolitiken i ett gränslöst Europa.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sänkt alkoholskatt.1
1 Yrkandena 16-18 hänvisade till SkU.
En ny svensk alkoholpolitik
Bruket av alkohol är en del av vår kultur med månghundraåriga traditioner. Rätt brukat kan alkohol ge en ökad livskvalitet. Alkoholmissbruk förorsakar å andra sidan stort mänskligt lidande. Därför är det angeläget att göra en klar åtskillnad mellan bruk och missbruk av alkohol. Allt för ofta blandas dessa begrepp ihop, vilket medför att man försummar att genomföra åtgärder för de grupper som verkligen har missbruksproblem. Därför behövs det en ny och samlad alkoholpolitik.
Den ökade internationaliseringen har medfört ett ökat handelsutbyte, ett ökat privat resande och ett närmande till andra länder när det gäller attityder och värderingar. Alltfler människor ser med egna ögon att det finns många olika sätt att minska alkoholproblemen och att den hittills förda svenska alkoholpolitiken inte självklart är den mest framgångsrika.
Vår alkoholpolitik utgår från respekten för den enskilde individens förmåga att ta ansvar för och forma sitt eget liv. Det offentligas uppgift är att skapa förutsättningar för ett enskilt ansvarstagande samt att bistå och värna de medborgare som saknar förutsättningar att själva ta ett personligt ansvar. En ny alkoholpolitik kräver därför en kombination av samverkande åtgärder.
Flertalet människors möjlighet att hantera sitt alkoholbruk måste respekteras. Onödiga begränsningar och krångel måste tas bort. Svartsprit och kriminalitet måste bekämpas genom förstärkta resurser till bl.a. tullen. Den legala och beskattade alkoholens tillgänglighet måste öka och dess pris sänkas. Då ändras förhållandet mellan risk och vinst negativt för den kriminella verksamheten. Hjälpen till missbrukarna måste förstärkas och effektiviseras.
Missbruk av alkohol är utan tvekan ett av våra allra största samhällsproblem. Mellan 300.000 och 400.000 svenskar är missbrukare och i deras närhet lever kanske en miljon människor - hustrur, män och barn. Därtill kan antagligen läggas cirka 300.000 "överförbrukare". Just därför är det så viktigt att Sverige nu genom en kombination av åtgärder får en modern alkoholpolitik.
Den svenska alkoholkonsumtionen verkar för närvarande vara på uppgång, men det finns också en tydlig trend mot att en allt större del av konsumtionen gäller svagare alkoholdrycker som öl och vin. Spritkonsumtionens andel av den totala konsumtionen har således minskat från 72 procent år 1956 till 21 procent år 1999.
Samhället har förändrats och alkoholpolitiken har därför nya förutsättningar. De nya förutsättningarna kan bara hanteras med en väl underbyggd och hos folkets flertal förankrad alkoholpolitik. Vi har sedan länge hävdat att det bästa sättet att få ett bättre förhållningssätt till alkohol är genom upplysning och information.
Som vi tidigare påpekat finns det här anledning att handla snabbt, om vi inte helt skall tappa kontrollen över utvecklingen. Några förberedelser inför de avgörande förändringar som nu sker har dock inte vidtagits från regeringens sida. Tyvärr har våra förslag inte hörsammats och först under hösten år 2000 förväntas nu från regeringen ett förslag på nationell handlingsplan mot alkoholskador.
På grund av den tröga starten har arbetet med handlingsplanen måst påskyndas, för att handlingsplanen skall kunna läggas fram samtidigt som förslag om eventuella skattesänkningar. Resultatet är tyvärr att ett vanligt remissförfarande inte hinns med. Vi vill emellertid erinra om att det i särklass viktigaste är att få bort alkohol från alla de miljöer där den inte hör hemma som t.ex. i trafik eller på arbetsplatser. Enligt uppgift har det t.ex. i 2/3 procent av dödsolyckorna i trafiken förekommit alkoholkonsumtion hos någon av förarna.
Alkoholmissbruk hos ungdomar måste bli en annan prioriterad fråga i handlingsplanen. Enligt rapporter från flera länsstyrelser visar lokala undersökningar att ungdomars alkoholkonsumtion generellt sett har ökat. En viss utjämning mellan könen sker också i meningen att flickor konsumerar mera och etablerar samma konsumtionsmönster som pojkar. Ungdomar har i allmänhet god kunskap om hur man får tillgång till alkohol, och det har blivit mera accepterat att använda alkohol bland ungdomarna själva och i relation till vuxenvärlden. Alkoholdebuten sker tidigt, i många fall redan i nedre tonåren. Vad man dricker beror i mycket stor utsträckning på tillgänglighet och pris vilket enligt vår uppfattning gör att åtgärder mot svartspriten måste stå i förgrunden.
Regeringens handlingsplan kommer enligt uppgift att omfatta bl.a. åtgärder för att skapa alkoholfria miljöer och situationer, som t.e.x arbetslivet, ungdomsåren, trafiken till lands och till sjöss samt vid graviditet. Planen syftar till ansvarsfulla och måttfulla alkoholvanor och omedelbar hjälp åt dem som har alkoholproblem. Skolan, kommunerna och sjukvården skall driva mer utbildning och opinionsbildning.
Vi delar i huvudsak regeringens ambitioner i dessa avseenden, även om vi beklagar att de är alltför senkomna. Vi vill dock erinra om att framgång förutsätter myndigheter som inte förbjuder, skuldbelägger eller driver skrämselpropaganda och som har till mål att skapa goda konsumenter i stället för storkonsumenter. Det hjälper till självkontroll, individuellt ansvar och lär ut nöjet av en måttfull alkoholkonsumtion utan "pekpinnar".
Samtidigt ser vi hur regeringen försummar att genomföra förändringar i t.ex. serveringsregler och detaljhandelsmonopolet, förändringar som är absolut nödvändiga om svenskar i allmänhet - gamla som unga - skall få ett mera naturligt förhållande till alkoholen.
Vi vill betona föräldrarnas oavvisliga ansvar för att de egna barnen inte missbrukar alkohol.
En folklig förankring kräver att det goda bruket accepteras. Information om alkohol och alkoholrelaterade skador måste således vara baserad på fakta och kunskap. Inom många andra områden har information och aktiv upplysning visat sig mycket effektiv. Ett utmärkt exempel på detta är de antirökkampanjer som bedrevs främst i slutet på 1970-talet och som ledde till en kraftig minskning av rökning bland ungdomar.
Redan innan tobakslagens tillkomst hade också många miljöer t.ex. vissa offentliga lokaler, sammanträdesrum, inrikes transporter o.s.v. gjorts rökfria. Det visar att effektiv, uthållig och regelbundet återkommande informations- och upplysningsverksamhet skapar större förståelse hos enskilda människor och har större påverkan på deras attityder än restriktioner och förbud. En förbudslagstiftning, som upplevs som förmynderi, åstadkommer kanske ett ändrat beteende, men aldrig förändrade attityder.
En politik som främjar förbud, restriktioner och byråkratiskt krångel får också människor att se på politiken med löje. Samtidigt dras särskilt unga till det förbjudna. Det gäller i stället att mobilisera människornas egen ansvarskänsla - för sig själva och sin omgivning. Noteras bör särskilt att t.o.m. en organisation som Verdandi, arbetarrörelsens kulturpolitiska organisation, har uttalat sig för att alkoholskatten bör sänkas och alkohol bli mera tillgänglig på Systembolaget. Detta för att komma åt den illegala marknaden.
Behovet av en i någon mån ändrad politik tycks nu till och med regeringen ha insett. I regeringens alkoholpolitiska proposition - presenterad förra våren - konstaterades att arbetet mot alkoholens skadeverkningar måste ske mera målinriktat mot vissa riskgrupper och storkonsumenter, för att därigenom mera effektivt kunna minska skadorna. Arbetssätt och metoder måste bli mera träffsäkra gentemot dem som dricker mest och där skadorna är störst.
Som vi länge sagt är det mot missbruket som resurserna måste koncentreras. Vi menar att vid upprepat gravt missbruk som leder till ett asocialt beteende och risker för andra människor, skall tvångsomhändertagande kunna ske tillräckligt lång tid för att vården skall kunna ge resultat. Enbart avgiftning av missbrukare, som nu ofta sker leder ingenstans. Vårdperioder om 4-5 veckor med ett års eftervård är oftast nödvändiga.
De unga som är i farozonen för alkoholmissbruk måste mötas och stöttas tydligare. Lagen om vård av unga måste förändras så att delar av den gamla barnavårdslagen återinförs. Det handlar främst om lagens 26 § vilken innebar att de sociala myndigheterna i samarbete med familjen hade en reell möjlighet att på ett tidigt stadium hjälpa och stötta familjer, i vilka barnen riskerade att råka illa ut fysiskt eller psykiskt.
Svartspriten tar över
Det är numera allmänt accepterat att ungefär hälften av all sprit svenskarna dricker inte finns med i den vanliga alkoholstatistiken. Den kan vara illegalt tillverkad, smugglad eller lagligt införd av privatpersoner. Motsvarande siffra för vin anses vara lägre och ligger sannolikt någonstans över 20 procent.
En genomgång av de senaste årens larmrapporter från OAS, den oberoende alkoholsamarbetsgruppen, visar bl.a. att missbrukare köper dunkvis med svartsprit och därmed går ner sig snabbare i sitt missbruk, samt att många unga gör en tidigare alkoholdebut på grund av lätt tillgänglig sprit.
Langare och organiserade kriminella gäng som säljer svartsprit försvårar dessutom alkoholklinikernas arbete. Langarna vet när missbrukarnas sprit är slut och kommer då med nya dunkar. Langarna tar reda på när kunden har pengar, t.ex. när olika bidrag utbetalas.
Tillgången och det låga priset på den illegala spriten gör att missbrukarna dricker mer, har betydligt längre missbruksperioder och får svårare att komma ur sitt missbruk. Minst 50 procent av den alkohol missbrukarna dricker är svartsprit.
Ungdomar är, med undantag för missbrukare, de som dricker mest svartsprit. Det är tillgången till svartsprit som gör att tonåringar enkelt kan få tag i alkohol.
Situationen utanför missbruks- och ungdomskretsar är möjligen något mindre alarmerande, men vid hela 60 procent av storföretagen känner man till att svartsprit säljs på arbetsplatsen. På två av de studerade företagen framkom att kollegor slagit sig ihop om hembränningsapparater, som man turades om att sköta veckovis - ungefär som ett städ- eller kaffekokningsschema.
Statistiken över tullens beslag av starköl och sprit visar även den tydligt på utvecklingen. Mellan år 1999 och år 2000 har beslagen av starköl under januari-juli ökat från 136.000 till 169.000 liter och beslagen av sprit från 175.000 till 280.000 liter. Beslagen av sprit har dessutom i allt större utsträckning gällt 96-procentig sprit snarare än 40-procentig.
Enligt Länsstyrelsen i Skåne kommer hela 70 procent av all beslagtagen alkohol från tull och polis i Skåne. Bara i Nordvästra Skånes polisdistrikt fanns enligt uppgift omkring 350 adresser dit ungdomar kunde vänta sig för att köpa illegal alkohol.
I somras invigdes dessutom Öresundsbron och vi fick en fast förbindelse med Danmark och kontinenten. Samtidigt påbörjades anpassningen av Sveriges regler för resandeinförsel. Införselkvoterna höjdes från 15 till 24 liter för öl samt från 5 till 20 liter för vin. Drygt tre år senare, den 31 december år 2003, upphör det svenska undantaget från EU:s regler för alkoholinförsel helt och hållet.
Under det senaste året har det varit omfattande diskussioner just om detta. Undantaget innebär att Sverige ännu inte behöver följa EU:s vanliga regler; att resande inom unionen normalt får föra 10 liter sprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin samt 110 liter öl över gränsen. Undantaget har sagts vara nödvändigt för att hindra att alkoholdrycker i stor skala importeras och därigenom undslipper de svenska begränsningarna och skatterna.
Alkoholförsäljningen har under år 2000 stigit trendmässigt såväl vad gäller sprit, vin som starköl. I juli observerades dock en betydande nedgång. Vid en jämförelse med motsvarande försäljning samma period år 1999 så sjönk försäljningen med sju procent för sprit, fem procent för vin och nio procent för starköl. Försäljningen påverkas av många olika faktorer, inte minst det ekonomiska läget i stort och vädret. Men det tycks ändå som om de ändrade införselreglerna och den nyöppnade Öresundsbron har fått betydande genomslag.
Att skylla alkoholpolitikens misslyckande på EU är att vilseleda medborgarna. Det är inte EU som hotar svensk alkoholpolitik. Det verkliga hotet ligger i att alltfler köper smuggelsprit och hembränt. Den växande "svarta" marknaden gör att t.ex. ålderskontrollen på Systembolaget och på restaurangerna blir meningslös. De höga alkoholskatterna hindrar heller inte den som köper svartsprit, utan ökar bara lönsamheten för alla parter på den svarta marknaden och uppmuntrar därigenom till ytterligare svarta affärer. Den "svarta" marknaden har öppet dygnet runt, alla dagar, alldeles oavsett vad politikerna beslutar.
För detta blundar regeringen och etablissementet - de vill inte se det som talar för en omläggning av svensk alkoholpolitik. Mycket står på spel; nykterhetsrörelsens ställning och inflytande, Systembolagets bekväma monopoltillvaro, myndigheters fortbestånd o.s.v. De reformer som beslutats under hösten 1999 - t.ex. lördagsöppna Systembolagsbutiker - är i och för sig steg i rätt riktning. Men förändringarna är inte tillräckligt ambitiösa och långtgående. De har karaktär av motvilliga anpassningar snarare än av långsiktiga lösningar på de problem som finns med den förda alkoholpolitiken.
Genom att inte resolut angripa problemet med svartsprit genom att företa skattesänkningar har regeringen kapitulerat inför dagens mörkertal och tycks bara överväga att agera om det blir ännu värre. I stället för att förutsättningslöst pröva olika alternativ, målar regeringen in sig i ett hörn där det övergripande syftet tycks vara - så långt möjligt - skydda det som är kvar av den havererade svenska alkoholpolitiken. Detta snarare än att försöka ta till vara andra länders erfarenheter samt bygga en ny strategi som kan hantera de nya förutsättningarna.
Följden är att Sverige nu inte har någon genomtänkt alkoholpolitik. Sverige har brottstycken av den gamla alkoholpolitiken och höga ambitioner men inga förutsättningar att hantera den nya tidens utmaningar.
Några vanliga myter om Systembolaget
Det har blivit allt svårare för det alkoholpolitiska etablissementet att upprätthålla illusionen att den paternalistiska svenska alkoholpolitiken är bäst i världen. Ännu står dock de två stora bastionerna för den gamla svenska alkoholpolitiken intakta - Systembolagets detaljhandelsmonopol och den extrema högskattepolitiken. I vår motion ägnar vi därför stort utrymme åt granskningen av just dessa företeelser.
I många år har vi arbetat i motvind för en ny alkoholpolitik. I efterhand ser man att vi inom område efter område vunnit debatten och att utvecklingen har gett oss rätt.
Men fortfarande återstår mycket på vägen fram till en modern svensk alkoholpolitik. Särskilt svårt har det varit att få gehör för en avveckling av detaljhandelsmonopolet. Socialministern har nyligen t.o.m. sagt nej även till småskalig gårdsförsäljning av vin från svenska lantbrukare.
Systembolaget har hela tiden varit navet i det "politiskt korrekta" alkoholpolitiska etablissementet. En utredning från riksdagens utredningstjänst visar att Systembolagets "informationsverksamhet" i alkoholpolitiska frågor kostar närmare 15 miljoner kronor årligen.
Men ibland skjuter även Systembolagets "information" över målet och skapar omfattande munterhet. På sin hemsida varnade t.ex. Systembolaget lagom till nyåret 1999, om riskerna för kvinnor som dricker champagne. "Kolsyran gör att alkoholen snabbt går in i blodet och vidare till hjärnan. Hämningarna släpper och den sexuella lusten ökar, mer hos dig än hos mannen. Du blir dessutom både snabbare och kraftigare berusad. Ditt omdöme kan lätt fara sin kos och såväl frivilligt som ofrivilligt sex kan sluta tråkigt på många sätt."
Det är talande vilket lågt förtroende man inom det rådande svenska alkoholetablissemanget - för vilket monopolet är en framträdande talesman - har till enskilda människors möjligheter att själva ta ansvar för sin alkoholkonsumtion.
Men på senare tid har även monopolet börjat rämna. Det gäller t.ex. lördagsstängningen, som var och på många håll i landet fortfarande är en åtgärd direkt riktad mot de yrkesarbetande. Paradoxen är att dessa inte ens kan utgöra den främsta riskgruppen för alkoholmissbruk.
Systembolagets grundläggande affärsidé - att sälja sprit samtidigt som man talar om för människor att de helst inte bör dricka den har kommit att framstå som allt mera märklig - en ologisk sammanblandning av olika hänsyn och en uppgift som blivit allt mera omöjlig att handha på ett trovärdigt sätt.
Det är en framgång för den linje vi moderater drivit att det i det nya avtalet mellan staten och Systembolaget inte finns något skrivet om samhälleliga, sociala, medicinska eller etiska hänsyn i verksamheten. Det är naturligtvis andra än Systembolaget som måste bevaka dessa intressen.
En omsvängning sker alltså, men den kommer alltför sent och sker tyvärr i uttalat syfte att långsiktigt cementera och försvara legitimiteten för detaljhandelsmonopolet. Men detaljhandelsmonopolet är inte värt att försvara. Nedan försöker vi nyansera några vanliga myter som ofta sprids av Systembolaget och dess närmaste vänner och försvarare.
"Ett avskaffat monopol skulle medföra 600 döda och 4.000 misshandelsfall"
I svensk alkoholpolitik finns sedan länge en övertro på totalkonsumtionens betydelse. Det är naturligtvis inte totalkonsumtionen som styr omfattningen av alkoholmissbruk.
Systembolaget hävdar i sin informationsverksamhet att ett avskaffat detaljhandelsmonopol skulle medföra att alkoholförsäljningen ökar med 16 procent vid oförändrade priser. Antalet alkoholrelaterade dödsfall skulle därmed enligt Systembolaget öka med 600 och antalet misshandelsfall med 4.000.
Dessa påståenden kan och måste ifrågasättas. Övertron på den s.k. totalkonsumtionsmodellen har medfört en svensk alkoholpolitik som skiljer sig markant från många andra länder i vår närhet. Vanligt bruk av alkohol hindras lika mycket som missbruk.
Antagligen medför monopolet och köerna en minskning av den totala "vita" alkoholkonsumtionen. Konstigt vore det väl annars. Men vid närmare eftertanke inser man att den som inte ens orkar stå i kö, kanske inte är den som mest törstar efter alkohol. Kanske är det t.o.m. tvärtom, att de som verkligen är beroende ställer sig i kön oavsett hur lång den är. Och för den som inte vill stå i kö finns alltid den "svarta" marknaden.
Vi menar att en avveckling av Systembolagets monopol skulle medföra en storskalig övergång från illegal till legal alkohol. Att det skulle bli en ökning av den "vita" konsumtionen totalt sett är också sannolikt. Däremot förefaller det osannolikt att det skulle leda till en konsumtionsökning för de egentliga riskgrupperna.
"Systembolaget är effektivt och sparar pengar åt svenska hushåll"
En vanlig myt är också att Systembolaget sparar pengar åt svenska konsumenter genom att monopolet är mera effektivt än vad företagen skulle kunna vara på en vanlig marknad. Orsaken sägs vara att Systembolaget som en stor inköpare kan erhålla bättre inköpsvillkor på den internationella marknaden.
Samma argument skulle emellertid kunna användas för att införa monopol på alla former av import. På alla andra marknader är erfarenheten snarare att monopol riskerar att leda till en allmän ineffektivitet och lågt kostnadsmedvetande. Det behövs inte någon djupare analys för att inse att Systembolagets verksamhet skulle kunna drivas effektivare. Systembolaget tillåter sig sådant som t.ex. stora delar av livsmedelshandeln aldrig skulle göra.
- Dyra och påkostade butikslokaler i bästa cityläge.
- Försäljning styckevis över disk.
- Specialbeställningar av enskilda flaskor.
I Systembolaget finns nämligen inget privat vinstintresse och när ett sådant saknas finns det ingen anledning att hålla nere kostnaderna. Det gör heller inte Systembolaget.
Problematiken är i grund och botten samma som inom apoteksverksamheten. De stora statliga detaljhandelsmonopolen för en guldkantad tillvaro, medan problemfokuserade offentliga åtgärder på respektive område - sjukvården och missbruksvården - får klara sig på en betydligt snålare budget. Skillnaden är att kostnaden för de senare är synliga i den offentliga budgeten, medan detaljhandelsmonopolens excesser döljs i deras höga prisnivåer.
Vi har jämfört marginalerna, d.v.s. den del av priset som täcker butikernas hanteringskostnader, hos Systembolaget respektive hos den vanliga livsmedelshandeln. Vi har därför bett riksdagens utredningstjänst att räkna om Sy- stembolagets marginal så att den blir jämförbar med den vanliga handelns.
Riksdagens utredningstjänst redovisar att marginalen för Systembolaget - räknat på inköps- och försäljningspriser exklusive moms och alkoholskatt - uppgick till 27,37 procent år 1998.
Enligt Handelns utredningsinstitut ligger den genomsnittliga marginalen mellan inköpspris och försäljningspris (exklusive moms) inom livsmedelshandeln på cirka 20 procent. En enkel överslagskalkyl ger vid handen att svenska hushåll skulle spara minst 500 miljoner kronor årligen om hanteringen av alkoholdrycker hade skett med ett prispåslag som motsvarar normal marginal inom livsmedelshandeln.
Till detta skall läggas alla de olägenheter och indirekta kostnader som följer på monopolet, t.ex. kostnaden för att många yrkesarbetande i delar av landet måste ägna fredagseftermiddagen åt att stå i kö i stället för att antingen fortsätta arbeta eller umgås t.ex. med sina familjer.
"Systembolaget har ett helt överlägset sortiment"
Det breda sortimentet framhålls ofta som en av de största fördelarna med monopolet. I dag finns totalt runt 2.500 varor i sortimentet. Monopolets stora inköpsvolymer och effektiva hantering är enligt Systembolaget en förutsättning för att man ska ha råd att hålla de mera udda smakerna i lager.
Men en jämförelse av sortimentet på Systembolaget med sortimentet i länder utan monopol på alkoholförsäljning har gjorts vid Restauranghögskolan i Grythyttan. Skolan utgör en del av Örebro universitet. I studien kartläggs tre vinhandlares sortiment i Danmark respektive England. Även om en sådan jämförelse säkert kan göras olika noggrant och med olika detaljeringsnivå, framgår ändå att både Danmark och England tycks ha ett minst lika brett sortiment av viner som vad Systembolaget har.
Den slutsats som kan dras utifrån undersökningen är att även om sortimentet är brett på butiksnivå i Sverige, så är sortimentet i landet som helhet rätt så smalt och likriktat.
"Systembolaget garanterar god tillgänglighet oavsett var du bor"
Det är viktigt att hålla i minnet att Systembolagets sortiment i praktiken inte finns hemma på lager i alla företagets butiker. De regionala skillnader som ofta framhålls skulle bli följden utan ett detaljhandelsmonopol, är redan en realitet och kan alltså inte vara ett skäl att behålla monopolet. Sortimentsskillnader mellan olika butiker kompletteras med en allmänt dålig tillgång till Systembolagsbutiker i glesbygd.
Systembolagets monopol är problematiskt även eftersom placeringen av Systembolag har stor betydelse för utvecklingen av annan kommersiell service. I dag gynnas vissa större orter genom att ha eget Systembolag, vilket utarmar handeln på närliggande mindre orter.
Regeringens svar på detta är nya butiker med begränsat sortiment. I praktiken har regeringens förslag medfört att Systembolaget tänker öppna ett antal nya butiker på både små och stora orter under de kommande två åren. Fortfarande blir dock antalet försäljningsställen mycket litet sett i förhållande till vad som skulle följa på en möjlighet till försäljning från licensierade butiker.
I dag finns drygt 400 butiker inom Systembolaget. De befintliga livsmedelsbutikerna uppgår till omkring 6.000 enligt Sveriges Livsmedelshandlareförbund. Förvisso är det antagligen bara en del av dessa som skulle börja sälja alkohol om möjligheten öppnades, men tillgängligheten skulle ändå bli helt överlägsen ett monopolsystem, särskilt på mindre orter.
Systembolaget och framtiden
I regeringens senaste proposition om alkoholpolitiken - där lördagsöppet var ett huvudnummer - konstaterades nymornat att arbetet mot alkoholens skadeverkningar måste ske mera målinriktat mot vissa riskgrupper och storkonsumenter för att därigenom mera effektivt kunna minska skadorna. Arbetssätt och metoder måste bli mera träffsäkra gentemot dem som dricker mest och där skadorna är störst.
Detta är åsikter som vi sedan länge framfört. Trots regeringens nyvunna insikter innehöll dock propositionen i huvudsak - bortsett från frågan om lördagsöppet - endast idéer om hur man genom generella åtgärder skall kunna begränsa den breda allmänhetens tillgänglighet till alkohol.
I sin senaste alkoholpolitiska proposition skrev regeringen att monopolet var särskilt viktigt att behålla med hänsyn just till ålderskontrollen. Samma argument skulle emellertid kunna användas för att inom restaurangnäringen motivera ett utskänkningsmonopol. Det är uppenbart att detaljhandelsmonopolet inte - lika lite som ett statligt monopol inom restaurangnäringen - är någon förutsättning för en fungerande ålderskontroll. Det är förhållandevis enkelt att genom kontroller tillse så att åldersreglerna efterlevs.
Av allt att döma har försöket med lördagsöppet blivit mycket lyckat. Även på Systembolaget är man förvånad över hur fort köpvanorna har ändrats. Efter en månad stod lördagarna för ungefär 12-14 procent av veckans försäljning i försökslänen, vilket var ungefär samma andel som innan lördagsstängningen genomfördes. Över 100.000 kunder besökte Systembolaget den första öppna lördagen. Störst var andelen i tätbefolkade områden där Systembolagen ligger i köpcentrum.
När lördagsstängningen infördes medförde detta enligt Systembolagets VD inte någon minskad försäljning totalt sett, utan bara en överflyttning mellan olika dagar. Andelen försäljning på fredagar har nu gått ned från 40 till 35 procent samt på torsdagar från 25 till 20 procent. Personalen rapporterar om trevligare stämning och arbetsmiljö, kortare väntetider samt bättre förutsättningar att ge service i slutet på veckan. Systembolaget bygger nu också ut servicen med nya butikskoncept som t. ex. nya specialbutiker för viner.
Vi tycker att den utveckling som nu skett är bra. Vad beträffar lördagsöppet menar vi dessutom att någon försöksverksamhet inte behövs, utan att försöket kan permanentas att gälla över hela landet.
Vi menar däremot att det är synd att denna omsvängning sker i uttalat syfte att långsiktigt cementera och försvara legitimiteten för detaljhandelsmonopolet och inte som ett led i att utforma en ny konsekvent alkoholpolitik. Långsiktigt sett ser vi stora problem som i framtiden kommer att göra det mycket svårt att upprätthålla monopolet även för den som av politiska skäl är angelägen att göra detta.
Det gäller inte minst de meningsskiljaktigheter som finns mellan EG- kommissionen och den svenska regeringen i frågan om tillämpning av gemenskapens upphandlingsregler. Kommissionen hävdar att Systembolaget omfattas av reglerna för offentlig upphandling. Svenska regeringen hävdar motsatsen.
Systembolaget bekräftar att det kommer att bli både svårare och dyrare att erbjuda t.ex. kvalitetsviner om företaget skall omfattas av upphandlingsreglerna. Detta eftersom man inte kan köpa bra viner i en upphandling, utan dem måste man leta rätt på själv.
Meningsskiljaktigheterna om upphandlingsreglerna har varit uppenbara sedan 1997 och har sin direkta upprinnelse i hur hårt den svenska regeringen betonat Systembolagets karaktär av icke-konkurrensutsatt företag utan privata vinstintressen. Sådana företag skall följa upphandlingsreglerna, och regeringens försvar för detaljhandelsmonopolet kan på detta sätt paradoxalt nog komma att bli detaljhandelsmonopolets fall. Om Systembolaget måste tillämpa upphandlingsreglerna förefaller det nämligen högst osannolikt att monopolet långsiktigt kan upprätthållas, detta på grund av de merkostnader och den försämrade service som måste bli resultatet.
Med ett strikt licensieringsförfarande blir det bara företag som förberett sig ordentligt - och som har förutsättningar att klara ålderskontrollen - som får sälja alkohol. Kompletterat med en effektiv tillsynsverksamhet kommer ett sådant system att bevaka åldersgränserna lika bra som Systembolaget gör i dagsläget.
Det är alltså mycket som talar för att detaljhandelsmonopolet successivt bör avvecklas till förmån för ett system där licensierade butiker får bedriva alkoholförsäljning. En sådan avveckling bör ingå i en långsiktig alkoholpolitik.
Inledningsvis bör starköl och vin kunna säljas utanför Systembolaget. En sådan lösning förstärker den befintliga handeln genom att skapa ökat underlag för butiker på mindre orter, samtidigt som det inte snedvrider konkurrensen på samma sätt som det nuvarande systemet med utlämningsställen. Bekvämligheten för konsumenterna inte minst i glesbygd blir överlägset bättre än vad som kan uppnås i ett monopolsystem, oavsett hur många nya butiker som öppnas. I ett senare skede bör även starksprit kunna omfattas av licensieringsmöjligheten och Systembolaget kan avvecklas eller försäljas.
Enligt vår uppfattning måste även åldersgränserna anpassas nedåt. I Sverige har 18-åringar t.ex. rösträtt och skyldighet att fullgöra militärtjänst. De får även ta körkort, bara för att nämna ytterligare en rättighet som anses självklar för myndiga personer. Åldersgränsen för inköp av alkohol bör i konsekvensens namn jämställas med myndighetsåldern. Detta bör även gälla vid resandeinförsel av alkohol till Sverige.
Servering av alkoholdrycker på restauranger
De s.k. serveringstillstånden har en mycket lång tradition och hanteringen av dessa har alltid varit av stor betydelse, såväl för enskilda restauranger som för utvecklingen av olika stadsdelar och orter.
Fortfarande hävdas ofta att omfattningen av våld står i direkt proportion till antalet utskänkningstillstånd samt att förekomsten av många serveringstillstånd medför ökat alkoholmissbruk och skapar ordningsproblem. Det finns dock väl kända exempel på hur ordningsproblem och våld snarare orsakas av att människor har svårt att komma in på vissa populära serveringsställen, inte minst på grund av olika former av diskriminering.
Konsumtionen av alkohol på restaurang står endast för en liten del av all alkoholkonsumtion; 9 procent av all sprit, 12 procent av allt vin 41 procent av allt starköl. Restaurangkonsumtionen utgör heller inte den mest problematiska ur missbrukssynpunkt. Man kan alltså inte minska alkoholmissbruket genom att behålla eller skärpa de redan hårda reglerna för att starta alkoholservering på restaurang.
Vår utgångspunkt är att starkare gemenskaper i samhället minskar riskerna för både missbruk och våldsamheter. Förbättrade förutsättningar för att under kontrollerade former servera vin, öl och sprit till rimliga priser, möjliggör för restauranger att ersätta drickande i avskildhet och utan social kontroll. Vi anser därför att det är viktigt att politiken förändras i syfte att ge människor bättre möjligheter att umgås på restauranger, pubar och barer.
Den nya svenska alkohollag som beslutades i mitten på 1990-talet var ett steg i rätt riktning vad beträffar serveringstillstånden. Antalet serveringstillstånd har också växt mycket snabbt under 1980- och 1990-talen. År 1980 var antalet serveringstillstånd strax under 3.000 men 1998 hade de växt i antal till knappt 9.000.
Alkoholutredningen har nyligen föreslagit en del ytterligare förenklingar som vi välkomnar; det skall t.ex. bli enklare att ha barförsäljning på privata fester, registerföring och statistik ska förenklas, Systembolaget får rätt att anordna auktioner på sprit, vin och starköl samt provsmakningar för allmänheten o.s.v. Fortfarande finns dock en del onödiga bestämmelser i alkohollagen och de begränsade förändringar av t.ex. uppgiftslämnande som föreslås i Alkoholutredningen är uppenbart otillräckliga. Vi anser mot denna bakgrund att lagen måste ändras på ett antal väsentliga punkter.
Öppettider och marknadsföring på restauranger
I alkohollagen regleras bl.a. öppettider för restauranger. Särskilt anmärkningsvärt är att de nuvarande reglerna inte bara hindrar alkoholutskänkning efter ett visst klockslag, utan att hela restaurangen måste stängas en halvtimme efter att serveringstiden gått ut. Resultatet av de reglerade stängningstiderna är att de flesta restauranger stänger samtidigt, vilket i sin tur medför en stor ansamling av människor på gator och torg vid ett och samma tillfälle. Detta resulterar alltför ofta i bråk och handgripligheter.
De nuvarande tidsbegränsningarna fyller enligt vår uppfattning inte någon positiv funktion. Tvärtom är de direkt kontraproduktiva genom att utrymme skapas för olika former av olaglig klubbverksamhet. Tidvis har det i Stockholm funnits gott om svartklubbar som öppnat när lagliga restauranger och klubbar stängt. Verksamheten har drivits utan någon möjlighet till vare sig polis-, skatte- eller annan myndighetskontroll.
Vad man än säger om svartklubbarna så är de ett bevis på att det finns en efterfrågan på sena nöjen. Det är en allmän trend i samhället - inte bara på restauranger - att människors vanor senareläggs. Det gäller även TV, matvanor o.s.v. De försök som pågått i bl.a. Stockholm med möjlighet för klubbar att ha öppet till klockan 05.00 har följaktligen givit mycket goda resultat. Oroligheterna i city har minskat och strömmen av människor har spridits ut under en längre tidsperiod, vilket underlättat polisens arbete. Omfattningen av svartklubbsverksamhet har minskat.
Det är därför med stor förvåning vi noterar att Alkoholutredningen nyligen föreslagit att kommuner inte längre skall få bevilja serveringstillstånd till efter klockan 03.00. Det hjälper härvidlag inte att man samtidigt föreslår ett i och för sig angeläget slopande av kravet på att restaurangen skall vara utrymd en halvtimme efter att utskänkningen upphört, och att servering av läsk m.m. alltså kan få fortsätta om kommunen så tillåter.
Vi anser att det är angeläget att restauranger kan stänga under lugna former efter det att alkoholserveringen har avslutats. Det måste dessutom vara bättre att tillåta lagliga restauranger att ha öppet när och om det finns en efterfrågan - även för alkoholservering - än att genom skärpta regler driva fram en expansion av verksamhet med svartklubbskaraktär.
Förslaget från Alkoholutredningen utgör dessutom, om det genomförs, ytterligare ett flagrant ingrepp i den kommunala självstyrelsen. Inte minst Kommunförbundet har kritiserat förslaget utifrån denna utgångspunkt.
Vi menar att reglerna om restaurangers stängningstider helt bör avskaffas och att stängningstiden således skall vara en angelägenhet för respektive restaurangägare. Även reglerna i alkohollagen om marknadsföring på serveringsställen samt prissättning är exempel på onödig byråkrati som bör utmönstras ur lagstiftningen.
Enligt alkohollagens 6 kap. 6 § får t.ex. alkohol inte säljas till ett pris lägre än inköpspriset. Få om ens några restauranger skulle dock sätta priser som understiger inköpspriset. Enligt samma paragraf skall priset avvägas så att konsumtion av starkare alkoholdrycker inte främjas, något som naturligtvis sker närmast med automatik genom de betydande olikheterna i alkoholskatt.
Enligt 6 kap. 7 § alkohollagen får man inte vidta åtgärder på restauranger som syftar till att någon skall köpa alkoholdrycker, ett stadgande som närmast framstår som löjeväckande genom sin orimlighet. Denna paragraf är ett utmärkt exempel på en regel som helt saknar alkoholpolitisk betydelse eftersom snart sagt ingen bryr sig om att följa densamma.
Avskaffat mattvång
Den nya alkohollagen innebär i och för sig en mera liberal skrivning än tidigare vad gäller tvånget att lagad mat skall serveras i anslutning till alkoholserveringen (det s.k. mattvånget). Vi anser emellertid att mattvånget skall slopas helt och hållet. Det är i dag allmänt accepterat att många avslutar arbetsdagen med att träffa arbetskamrater och vänner - för att därefter åka hem och äta. Detta visar f.ö. att även svenskar kan umgås med alkohol utan att för den skull hänge sig i ett ohämmat berusningsdrickande.
Mattvånget har urholkats successivt och är numera så verkningslöst ur alkoholpolitisk synvinkel att de enda kvarvarande effekterna är att hindra och försvåra etablering av nya restauranger.
Särskilt svårt är det för den som vill etablera en restaurang inriktad på ett särskilt segment av maträtter, t.ex. pastabarer, soppkök, vegetarisk mat o.s.v. och som därigenom lätt kommer i konflikt med kravet på ett brett utbud. Många utländska maträtter äts dessutom av tradition kalla och hamnar därigenom i en gråzon mellan lagad mat och kallskuret, t.ex. sushi, parmaskinka o.s.v.
Nya typer av restauranger får alltså svårt att etableras. Möjligheten att serveras ett glas öl eller vin på en kvarterspub och att där träffa grannar och vänner saknas dessutom i stor utsträckning. I stället har svenskarna vant sig vid att dricka i hemmen, innan de går ut. Allt för ofta blir konsumtionen därigenom större än om det varit möjligt att besöka en enkel bar.
Mot den bakgrunden är det enligt vår uppfattning hög tid att helt avskaffa mattvånget.
Lättare att få tillstånd men svårare att behålla
Vår uppfattning är att de krav på restaurangägare som framgår av texten i alkohollagen i huvudsak är enkla och bra. Serveringstillstånd skall således meddelas endast den som med hänsyn till sina personliga och ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt är lämplig att utöva verksamheten. Vid tillståndsprövningen skall särskild hänsyn tas till om sökanden är laglydig och benägen att fullgöra sina skyldigheter mot det allmänna.
Mycket återstår dock att göra vad beträffar den praktiska tillämpningen av alkohollagens regler. Ett uppenbart problem är att statliga myndigheter tenderar att under hand uppmana kommuner att ställa sådana krav på tillståndsinnehavare och sökande som inte kan utläsas från lagtexten utan på sin höjd har ett tveksamt stöd i förarbeten m.m.
Enligt den praktiska tillämpning som ofta sker ute i landets kommuner skall således den som vill komma i fråga för tillstånd till alkoholservering vara närmast kliniskt fri från några brister. Det mest allvarliga är att bevisbördan vid ansökan om tillstånd anses ligga hos den sökande och inte hos kommunen. Detta öppnar för ett omfattande kommunalt godtycke.
Enligt vår uppfattning skall tillstånd alltid ges om det inte finns något som tydligt talar däremot. Bevisbördan för att någon eventuellt är olämplig skall alltså ligga på kommunen. Däremot är det viktigt att tillståndet kan återkallas både snabbt och enkelt, i det fall att verksamheten inte sköts när den väl har kommit igång. För att det skall kunna ske måste kontrollen av att tillståndshavarna följer befintliga regler bli mera effektiv.
Förstärkt tillsynsverksamhet i kommunerna
Mot den bakgrunden är det allvarligt att hela åtta procent av kommunerna inte genomförde några tillsynsbesök alls under 1999. Tillsynsbesöken resulterade dessutom mycket sällan i några åtgärder; antalet återkallade serveringstillstånd var 148 och antalet varningar 165. Det skulle i och för sig kunna tolkas som att inga missförhållanden förekommer, men detta vore sannolikt väl optimistiskt. Andra undersökningar ger vid handen att problemen med såväl ekonomiska oegentligheter som ordningsproblem är stora på många restauranger.
En annan varningssignal är att endast 10 procent av återkallelserna och 26 procent av varningarna beror på rent alkoholpolitiska skäl, t.ex. servering till underåriga eller till redan berusade personer. Det förefaller uppenbart otillräckligt med hänsyn till dessa problems stora betydelse, och tyder snarast på att denna del av kontrollen inte fungerar tillfredsställande. Som förklaring till snedfördelningen anges ofta att det är enklare och mindre tidskrävande för kommunerna att driva frågor om återkallande/varning på grund av andra skäl, t.ex. ekonomisk misskötsamhet.
Det måste sammanfattningsvis bli lättare att få serveringstillstånd men svårare att behålla det. Förutom att stävja alkoholmissbruk underlättar en sådan politik också för småföretagare som vill nystarta. Den leder även till att alla restauranger konkurrerar på lika villkor. Många larmrapporter visar att det i restaurangbranschen tyvärr finns både svartarbete och svartsprit i en omfattning som gör att det ofta är svårt att leva på en restaurang som man driver lagligt.
Särskilt anmärkningsvärt är enligt vår uppfattning att den ofta orimligt hårda kontrollen vad beträffar starköl, vin och sprit inte motsvaras av tillnärmelsevis lika noggranna kontroller av folkölsförsäljningen, som annars utgör en viktig inkörsport för ungdomars alkoholkonsumtion. Vad beträffar folkölstillsynen kan konstateras att över 100 av landets 289 kommuner under 1999 inte har genomfört någon tillsyn alls av folkölsförsäljningen, trots ett flertal larmrapporter.
Alkoholutredningen har nu föreslagit hårdare krav för att få sälja folköl, t.ex. att berörda butiker skall ha huvuddelen av sin omsättning i form av livsmedel - bara egentliga matvaruaffärer skall få sälja folköl. Dessutom ställs krav på framtagande av egentillsynsprogram. Vi uppfattar i huvudsak dessa förslag som verkningslösa. Det allt överskuggande problemet med folkölsförsäljningen är bristande ålderskontroll från butikernas sida, vilken i sin tur hänger samman med den ofta obefintliga tillsynen från kommunerna.
Det har på sina håll lokalt hävdats att 60-80 procent av alla butiker säljer folköl till minderåriga. Antalet meddelade förbud mot folkölsförsäljning (påföljden för den som bryter t.ex. åldersgränserna) var dock år 1999 bara 8 stycken och antalet varningar bara måttligt högre, 21 stycken. Detta är sammantaget orimligt lågt vid beaktande av att antalet försäljningsställen torde vara omkring 14.000 stycken, vilket indikerar att tillsynen inte fungerar.
Omfattande byråkrati i alkoholpolitiken
Den regleringsiver som har präglat och fortfarande präglar svensk alkoholpolitik har även medfört att vi nu har en omfattande förvaltningsverksamhet vars främsta uppgift är att på olika sätt bevaka alkoholservering samt handel med och tillverkning av alkohol.
Alkoholinspektionen har ända sedan den påbörjade sin verksamhet blivit utsatt för omfattande kritik både i Sverige och från EU-organ. Regeringens svar på kritiken var inledningsvis att företa marginella förändringar i avgiftssystem och regelverk för att hjälpligt kunna hävda att Alkoholinspektionen uppfyllde EG-rättens krav. Samtidigt ägnade regeringen betydande kraft åt att fåfängt försvara det system för tillståndsprövning och avgifter i partihandeln som man sedermera ändå blev tvungen att avskaffa.
När reglerna för partihandeln till slut förenklades hösten 1999 var det alltså efter flera år av befogade klagomål. Kravet på partihandelstillstånd borde enligt vår uppfattning ha avvecklats utan dröjsmål redan efter att EG- domstolen i oktober 1997 lämnade sitt förhandsavgörande i Franzén-målet. Även regeringen erkände till slut att det var fråga om dubblerade kontroller som medförde onödig administration, byråkrati och kostnader för näringsidkarna. Självklart leder ett sådant agerande till att lojaliteten med nödvändiga alkoholpolitiska åtgärder undergrävs.
Det stora inslaget av formella kontroller med låg träffsäkerhet har tyvärr varit karakteristiskt för alkoholinspektionens verksamhet allt från starten. De långa handläggningstiderna, de omfattande kraven på uppgiftslämnande och de höga avgifterna har sammantaget utgjort ett betydande etableringshinder på marknaden för partihandel.
De höga avgifternas betydelse som hinder för konkurrensen illustreras av att den beslutade avgiftssänkningen efter EG-domstolens avgörande i Franzén-målet medförde att intresset för partihandel med alkohol ökade. Antalet ansökningar fördubblades under 1998 jämfört med närmast föregående år. Fortfarande pågår i förvaltningsdomstolarna rättstvister där företag begärt att få tillbaka sina delar av de väl över 100 miljoner kronor i avgifter som sammantaget har betalats in till Alkoholinspektionen, avgifter vars rättsliga stöd alltså delvis kan ifrågasättas. Som vi tidigare har anfört borde regeringen enligt vår uppfattning skyndsamt ha ändrat reglerna så att inbetalda avgifter återbetalats utan att berörda aktörer måste driva saken i domstol.
Uppgiften att kontrollera partihandlarna lades sedermera på skattemyndigheten, som ju ändå måste utföra kontroller för att säkra inbetalningen av alkoholskatter. Vi vill dock på ett antal punkter gå ännu längre i förenklande riktning. Det gäller t.ex. kravet på tillstånd för tillverkning av alkohol i Sverige. Med nuvarande regler ställs mera omfattande och kostnadsdrivande krav på företag som arbetar med att framställa alkohol i Sverige, än på företag som importerar motsvarande produkter. Det utgör enligt vår uppfattning ett onödigt missgynnande av nationella svenska verksamheter.
Samma skäl som motiverade avskaffandet av tillståndskravet vid partihandel, har enligt vår uppfattning bäring även på systemet för tillverkningstillstånd. En samordning bör även här kunna sökas i första hand med skattekontrollen. Vi noterar med tillfredsställelse att Alkoholutredningen nyligen har föreslagit just detta.
Anmärkningsvärt är dock att de mindre förenklingar som genomförts på senare år inte har medfört en bantad byråkrati kring alkoholfrågorna.
Sammanlagt finns omkring 300 alkoholhandläggare i Sveriges kommuner och ytterligare uppemot 50 hos statliga myndigheter. En avsevärd bantning av den totala myndighetskostnaden borde kunna åstadkommas. Det avskiljande av konkreta förvaltnings- och tillsynsuppgifter till skattemyndigheter och kommuner som hittills har skett ligger väl i linje med en allmän förenkling. Tillsyns- och tillståndshantering avskiljs från olika former av normgivning och ökad rättssäkerhet skapas.
Det lägger en grund för att Alkoholinspektionen avvecklas. Dess verksamhet har framför allt drabbat småföretagare och har i praktiken varit i direkt strid med de mål som riksdagen har angett, nämligen att öppna för konkurrens inom distributionsledet. Med ett avvecklat detaljhandelsmonopol blir det också naturligt att lägga ned Alkoholsortimentsnämnden, vars uppgift är att pröva frågor om vilka varor som skall få finnas med i detaljhandelsmonopolets sortiment.
Betydande försiktighet bör dock iakttagas så att man inte skapar nya cen- trala myndigheter med en oklar roll. Erfarenheter från Alkoholinspektionens verksamhet ger vid handen att nya myndigheter i sig själva skapar normgivning i form av allmänna råd och föreskrifter m.m., oavsett om ett reellt behov finns att förtydliga lagtexten.
Med den utgångspunkten framstår den aviserade utvecklingen av Folkhälsoinstitutet till ny centralmyndighet på alkoholområdet som mycket tveksam. Enligt vår bedömning framstår det som olämpligt att lägga över ansvaret för landets samlade alkoholpolitik på en myndighet som så hårt har bundit upp sig som försvarare av den alkoholpolitik som nu havererat.
Flertalet frågor kring partihandel och tillverkning borde istället kunna hanteras av Riksskatteverket och av skattemyndigheterna. För servering av alkohol finns redan en regional tillsyn i länsstyrelsernas regi och det saknas enligt vår uppfattning behov av central normgivning utöver befintliga lagar och förordningar på serveringsområdet.
Möjlighet till distansköp från andra länder
Det är numera tillåtet för privatpersoner att ta emot enstaka gåvoförsändelser från utlandet med alkoholhaltiga drycker. Restauranger med serveringstillstånd får dessutom själva importera alkoholdrycker under förutsättning att de uppfyller samma krav som ställs på vanliga partihandlare.
Andra former av privat import är dock fortfarande förbjuden. Vi moderater menar att det nu är dags att lätta på restriktionerna även i övrigt. Distansförsäljning är en etablerad försäljningsform för alkoholdrycker inom EU och inte minst Internet öppnar stora möjligheter för individer att komma i kontakt med ett sortiment som nu är högst svåråtkomligt. Praktiska hänsyn som t.ex. skatteuppbörd och ålderskontroll kan enligt vår uppfattning inte få hindra en begränsad möjlighet till distansköp.
Den nyligen företagna lagändringen som ger rätt att öppna postförsändelser - om det finns anledning att anta att dessa innehåller tobak eller alkohol - utgör enligt vår uppfattning en alltför långtgående integritetsinskränkning, som riskerar att urholka respekten för grundläggande rättsstatliga principer. Lagändringen visar att högskattepolitiken på alkoholområdet driver fram allt mera omfattande och integritetskränkande förslag för att upprätthålla lagefterlevnad.
Det finns många angelägna uppgifter för gränskontrollverksamheten och vi moderater har föreslagit att ytterligare resurser satsas på tullverksamheten i syfte att öka möjligheterna att ingripa mot smuggling av bl.a. alkohol. Men att fokusera resurserna på öppning av enskilda individers postpaket - som eventuellt kan antas innehålla tobak eller alkohol - är fel sätt att använda pengarna när det verkliga problemet är lastbilar med 10.000-tals liter 96- procentig smuggelsprit.
Det nuvarande systemet med privatimport genom Systembolagets försorg ter sig allmänt sett föråldrat och överdrivet krångligt. Ur den enskildes perspektiv kan det också med fog förefalla märkligt att även mindre specialbeställningar från utlandet måste göras genom Systembolaget, samtidigt som man själv hade kunnat göra motsvarande införsel i samband med en resa.
Det är mot denna bakgrund inte längre rimligt att upprätthålla ett totalförbud mot distansförsäljning av alkoholdrycker från annat EG-land. Möjligheten till distansköp för eget bruk måste finnas och bör - i ett system utan detaljhandelsmonopol - kunna ersätta den nuvarande rätten att begära privatimport genom Systembolagets försorg.
En ny alkoholpolitik för ett gränslöst Europa
I samband med Sveriges inträde i det europeiska samarbetet framförde vi moderater att alkoholpolitiken är en fråga för oss svenskar och inte för EU. Vi anser också att Sverige skall delta i det europeiska samarbetets alla delar. Det är nu dags att införa samma regler för resandeinförsel som övriga EU-medborgare har.
För detta ställningstagande finns uppenbart ett brett stöd i befolkningen. Opinionsundersökningar visar att över 60 procent av svenskarna vill ha bort undantagen.
I Sverige har vi idag en i praktiken närmast fri tillgång till alkoholdrycker för både missbrukare och ungdomar. Denna situation kommer att accentueras ytterligare framöver. Varje arbetspendlare över Öresundsbron kan efter år 2003, enligt en beräkning av Bryggareföreningen, tjäna 300.000 kronor årligen genom att varje dag ta med sig maximal ölranson. Ett sådant köpmönster är i och för sig osannolikt men både vin och sprit är enklare att bära än öl och dessutom hårdare beskattat. Räkneexemplet illustrerar därför väl det stora tryck som Öresundsbron tillsammans med de ökade införselkvantiteterna kommer att ställa på svensk alkoholpolitik.
I dag beskattas 40-procentig sprit med 200 kronor i Sverige. I Danmark är skatten 130 kronor, en nivå som ändå är dubbelt så hög som i Tyskland. Bordsviner kan köpas i Danmark till mindre än halva svenska priset och detsamma gäller för öl. I Tyskland kan vin köpas för 10-15 procent av det svenska priset och öl för en fjärdedel.
Det mesta tyder på att Danmark kommer att sänka alkoholskatterna ytterligare redan under år 2000, eftersom många danskar åker över gränsen och handlar i Tyskland. Det är tydligt att de öppna gränserna inte bara påverkar de närmaste grannländerna, utan att de indirekta effekterna av den fria rörligheten också är omfattande. De svenska alkoholskatterna påverkas således av de danska, vilka i sin tur påverkas av de tyska. Nu diskuteras enligt uppgift skattesänkningar även i Norge för att minska gränshandeln med Sverige.
Varken hög alkoholskatt, restriktiv alkoholpolitik eller polisiära åtgärder har kunnat stoppa den svarta marknadens tillväxt. Tvärtom växer den svarta sektorn på grund av extremt höga alkoholskatter, förmyndaraktiga begränsningar i tillgängligheten samt bristande satsningar på tull och polis. Den förda politiken har även minskat medborgarnas förståelse för åtgärder mot kriminell alkoholhantering och försummat insatser till direkt hjälp för dem som har missbruksproblem. Detta har varit negativt både för laglydighet och folkhälsa.
Såväl de ökade volymerna för resandeinförsel som öppnandet av Öresundsbron innebär radikalt ändrade förutsättningar för svensk alkoholpolitik. De svenska alkoholskatterna tillhör de högsta i Europa och det kommer därför att vara mycket lönsamt för svenskar att ta med sig så mycket alkohol som möjligt över gränsen. Det gäller både den som är laglydig och den som är beredd att ta den minimala risken att åka fast i tullen. I somras hade tullen enligt uppgift omkring tio personer stationerade vid Öresundsbron. Man har nu mer eller mindre tvingats ge upp kontrollen av privatpersoner för att i stället hjälpligt kunna fokusera på den mycket omfattande professionella smugglingen av sprit.
Den stora prisskillnaden mellan svart respektive beskattad alkohol dövar de flesta människors samveten. Få svenskar tycker längre att det är ett särskilt märkvärdigt brott att köpa svartsprit. Detta kan få förödande effekter för den allmänna samhällsmoralen och för skattemoralen i synnerhet. Regeringens ensidiga fokusering på repressiva metoder samtidigt som skattebelastningen behålls på nuvarande nivå gör det tyvärr omöjligt att komma till rätta med problemen.
Enligt vår uppfattning var t.ex. en generell kriminalisering av innehav och köp av illegal sprit helt fel väg att gå. Kriminaliseringen är inte bara orimligt långtgående utan dessutom ett slag i luften. Även regeringen har konstaterat att för den bredare allmänheten synes kopplingen mellan välorganiserad grov brottslighet och det egna köpet av illegal sprit inte framstå som tillräckligt tydligt för att motivera ett avståndstagande. Att pressa fram en kriminalisering som inte kan sägas ha något fotfäste i folks allmänna rättsuppfattning är enligt vår uppfattning bara kontraproduktivt.
Någon moralhöjande effekt torde kriminaliseringen knappast medföra, snarare riskerar den att urgröpa tilltron till lagarna och till lagstiftaren. Hanteringen av illegal sprit är numera tyvärr en betydligt mera mångfacetterad och komplex verksamhet än sedvanlig hembränning. Handeln med illegal sprit har visat sig generera även annan brottslighet, inte minst våldsbrott, vilket bl.a. ställer nya krav på information och samordningsinsatser mellan de brottsbekämpande myndigheterna.
Frågan om svartsprit handlar heller inte bara om skattepengar; människor dör regelbundet av den.
Nu måste regeringen tala om vad som skall göras på alkoholområdet de närmaste åren. T.o.m. Systembolagets VD har varnat för konsekvenserna av att inte sänka alkoholskatterna.
Vi anser att det hade varit naturligt att redan i somras genomföra en sänkning av ölskatten. Att sänka skatten efter det att ett beteende etablerats hjälper inte. Ett exempel på det är tobaksskatten, där en sänkning medförde ökad försäljning i Sverige men inte minskad smuggling av cigaretter till Sverige.
En undersökning som SIFO gjort på Bryggareföreningens uppdrag visar att 70 procent av svenskarna vill ha sänkt ölskatt. Det finns skillnader mellan partiernas sympatisörer men även inom de partier med lägst siffror, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, vill över 60 procent ha sänkt ölskatt.
Flera utredare har rapporterat att man skulle kunna sänka skatten på alkohol avsevärt, utan att konsumtionen behöver öka särskilt dramatiskt. Handelns utredningsinstitut tror t.ex. i en utredning på en total konsumtionsökning med tio procent om alkoholskatten halveras. Beräkningen bygger på en sannolik ökning av öldrickandet och en nästan lika stark minskning av spritkonsumtionen.
En annan beräkning som bygger på s.k. korspriselasticiteter, visar att konsumtionen ökar eller minskar med 1,7 ggr den prisändring i procent som sker på den legala marknaden. Det skulle i så fall betyda att priset på sprit skulle kunna sänkas 60 procent utan att totalkonsumtionen ökar. Naturligtvis måste en sådan undersökning sammanvägas med andra för att hållbara slutsatser skall kunna dras. Men mycket talar ändå för att en prissänkning inte behöver medföra ökad konsumtion men däremot skulle bli ett hårt slag mot svartspriten.
Förslag på skattesänkningar stoppades dock tidigare under uppmärksammade former av den socialdemokratiska riksdagsgruppen. Därefter har förevarit ett offentligt meningsutbyte i medierna där socialministern gått emot de skattesänkningar som finansministern förespråkat. Det framgår med önskvärd tydlighet att Socialdemokraterna internt har alltför omfattande konflikter i alkoholfrågan för att på ett resolut sätt kunna hantera den nu uppkomna situationen. Än mindre förmår de forma en modern alkoholpolitik.
Att statens intäkter från alkoholskatter minskar för den sprit som idag säljs legalt är självklart, om våra förslag på sänkt alkoholskatt genomförs. Samtidigt kan man dock förvänta sig att delar av den svarta marknaden blir vit, vilket motverkar ett eventuellt skattebortfall. Många människor skulle heller inte - med lägre alkoholskatter - tycka det är mödan värt att köpa alkohol utomlands, vilket ger ökade skatteintäkter i Sverige.
Hur mycket samhället skulle tjäna på att genom en skattesänkning rycka undan förutsättningarna för den organiserade brottsligheten kan omöjligt kvantifieras i kronor och ören. Nedläggning av bryggerier och permitteringar på andra bryggerier vilket sannolikt blir ofrånkomligt om inte skatten sänks, skulle även det medföra stora samhällsekonomiska kostnader.
Att se sig om i världen utan att blunda
Regeringen har angett att just alkoholpolitiken kommer att vara en viktig fråga i samband med Sveriges ordförandeskap i ministerrådet år 2001. Regeringens ambition är bl.a. - som framhölls i den alkoholpolitiska propositionen - att en EU- strategi på alkoholområdet skall diskuteras under ordförandeskapet.
En större öppenhet för andra länders traditioner vore enligt vår uppfattning påkallad om avsikten är att Sverige som ordförandeland skall kunna påverka alkoholpolitiken i Europa. Det svenska alkoholetablissementets recept - att övriga Europa skall rätta sig efter oss i stället för att vi anpassar oss till övriga Europa - kommer helt enkelt inte att fungera.
I själva verket tycks ett måttligt alkoholintag ha tydliga medicinska fördelar. Detta enligt ett flertal stora undersökningar från bl.a. Japan, Hawaii, USA, Storbritannien, Australien och Nya Zeeland. Vid en hjärt- och kärlkonferens i Stockholm som hölls för ett tag sedan rapporterades t.ex. att ett måttligt alkoholintag skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar samt inte orsakar t.ex. skrumplever, vilket ofta har hävdats.
I andra sammanhang används ofta internationella erfarenheter som modell och för att erhålla inspiration. Slående är dock att när det gäller alkohol så diskuteras alltför sällan resultat av internationell forskning och vunnen erfarenhet som på något sätt bryter mot det svenska etablissementets syn på alkoholpolitiken.
På flera håll i världen pågår arbete med att informera och upplysa om alkoholen utifrån ett öppet och positivt perspektiv. Det främsta exemplet är den kanadensiska delstaten Québec. Där har en omfattande liberalisering av alkohollagarna kombinerats med ett omfattande upplysningsarbete. Reformerna i Québec har nu följts upp i flera andra av Kanadas delstater, med samma goda resultat som följd.
Även i Nya Zeeland har flera liberaliseringar gjorts under 1990-talet. De senaste reformerna innefattar bl.a. söndagsöppet och försäljning av öl i supermarkets där man tidigare bara fått sälja vin. Samtidigt fördubblades böterna för brott mot bestämmelserna i alkohollagen. I Nya Zeeland finns nu över 13.000 licensierade butiker för alkoholförsäljning, vilket är nästan dubbelt så många som för tio år sedan. Alkoholkonsumtionen har gått ned under samma tid trots att inköpsåldern har sänkts från 20 till 18 år.
Erfarenheterna från Kanada och Nya Zeeland, visar sammantaget att man kan liberalisera alkoholpolitiken och samtidigt genom informationsåtgärder m.m. få till stånd en minskad alkoholkonsumtion.
Ännu syns dock få spår av detta nya synsätt i den svenska alkoholpolitiken och regeringens handlande. Det är tydligt att det bara är Moderata Samlingspartiet som står för ett verkligt alternativ i alkoholpolitiken.
Stockholm den 2 oktober 2000
Chris Heister (m)
Leif Carlson (m)
Maud Ekendahl (m)
Lars Elinderson (m)
Hans Hjortzberg-Nordlund (m)
Cristina Husmark Pehrsson (m)
Göran Lindblad (m)
Bertil Persson (m)
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)
Henrik Westman (m)