Innehållsförteckning
Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om alkoholpolitikens mål.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av kommunernas alkoholförebyggande arbete.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om finansieringen av ett utökat åtgärdsprogram genom försäljning av statliga V & S Vin & Sprit AB.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bättre vård för unga alkoholmissbrukare.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för att motverka langning.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sanktioner mot överträdelser mot bestämmelserna om folkölförsäljning.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om utredning av frågor kring sekundärprevention i vården.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om utredning om länsstyrelsernas roll i medelstilldelning till kommunerna.
Inledning
Propositionen ger uttryck för en hög ambitionsnivå. Målsättningarna åtföljs här också av resurser. Det är bra. Folkpartiet vill emellertid tillföra ytterligare resurser och har, även om vi stödjer propositionen, vissa synpunkter på historieskrivningen, alkoholpolitikens målsättningar, kommunernas roll m.m.
Alkoholpolitikens mål
Det är bra att tydligt klargöra att målen för alkoholpolitiken ligger fast, nämligen att begränsa skadorna och sänka konsumtionen. Regeringen glider på formuleringarna. I propositionen står att "målet bör nås genom åtgärder mot skadligt dryckesbeteende". Tidigare har de alkoholpolitiska målen handlat om att minska inte endast totalkonsumtionen och inte endast skadligt dryckesbeteende utan att minska dryckesbeteendet även när det inte är skadligt. Enligt den alkoholpolitiska utredning som resulterade i 1977 års lagstiftning slås fast att målen är att generellt åstadkomma återhållsamma alkoholvanor. Alkoholpolitiken borde därför inriktas på att försöka motverka konsumtion som leder till berusning eller vanemässigt bruk. Det vore lämpligt om regeringen återgår till de målsättningarna.
Man ska dock vara medveten om de betydande svårigheter som vi står inför när det gäller att upprätthålla de alkoholpolitiska målen. All hittillsvarande forskning om effekter av alkoholpolicy talar för att konsumtionen kommer att öka i Sverige. Det beror på att de insatser som propositionen - på ett mycket lovvärt sätt - förespråkar har en betydligt lägre potential än de alkoholpolitiska instrument som nu avvecklats eller försvagats. Det är alltså arbete i uppförsbacke.
Den obesvarade frågan är om åtgärder med mindre kraft kan kompensera bortfallet av åtgärder med större kraft om de ges betydligt större resurser, och i så fall hur stor resurssatsningen behöver vara. Nu föreslås alltså 300 miljoner kronor till kommunerna; dvs ca en miljon per kommun under en treårsperiod. Detta räcker till att anställa en person. Det är inte illa. Men ändå en utmaning för att få igång alla de insatser som på kommunal nivå ska kunna ersätta bortfallet av statlig alkoholpolitik. Utmaningen blir större om man beaktar den bristande beredskap man många gånger finner bland förtroendevalda och ledande tjänstemän i kommunerna. Man saknar framför allt känsla för policy. Folkpartiet vill därutöver tillföra ytterligare 150 miljoner kronor till information om alkoholens skadeverkningar.
Folkpartiet vill understryka vikten av den hittills förda alkoholpolitiken. Den har syftat till att minska alkoholmissbruket och präglats dels av beskattning, detaljhandelsmonopol samt regler för utskänkning och prissättning, dels av insatser inom hälso- och sjukvård samt socialtjänst av såväl förebyggande som rehabiliterande karaktär. Stora insatser har också gjorts av ideella organisationer.
Det finns gott om forskning om alkoholdryckernas priskänslighet. Det är helt uppenbart att den isolerade effekten av en prissänkning leder till en ökning av konsumtionen, även om den vid något tillfälle dolts av andra faktorer. På samma sätt vet vi att försäljning av alkoholdrycker i butiker med vinstintresse driver upp konsumtionen. Det har visats både i Sverige och utomlands.
Den svenska alkoholpolitiken har vunnit anklang också utomlands. Det är fel att framställa utvecklingen i vår omvärld som en entydig process som obönhörligt leder till ökad frihet för marknadskrafterna inom alkoholområdet. I många länder börjar man ta alkoholproblemen på större allvar. Världshälsoorganisationen (WHO) har antagit en alkoholpolitisk aktionsplan som ger ett mycket starkt stöd för de principer som den svenska alkoholpolitiken vilar på. Inte minst i Sydeuropa förs idag en debatt om hur alkoholens skadeverkningar ska minskas. Även i Danmark diskuteras ökade restriktioner som t.ex. höjd åldersgräns, under intryck av mångas oro för en stagnerande medellivslängd.
I Storbritannien har spritreklamen och den cyniska marknadsföringen av alkoläsk debatterats. Den som köper öl, vin och sprit i Storbritannien kan läsa på etiketten hur många enheter alkohol som finns i förpackningen. Det är de sex största producenterna av alkoholhaltiga drycker i landet som beslutat att förse flaskor och ölburkar med hälsoinformation i likhet med varningstexten på cigarettpaket. Avsikten är att hjälpa människor att kontrollera sitt drickande.
Vi måste fortsätta att föra en restriktiv alkoholpolitik syfte i att sänka den totala alkoholkonsumtionen och därmed alkoholskadorna. Vi anser att den alkoholpolitiska inriktningen bör vara dels att få storkonsumenter att minska sitt drickande, dels att hindra nyrekrytering av alkoholmissbrukare. Det är också angeläget att begränsa ungdomars umgänge med alkohol eftersom all erfarenhet visar att ju längre alkoholdebuten skjuts upp, desto större är möjligheten att undvika missbruk. För att uppnå detta mål är det angeläget att arbeta med olika typer av förebyggande insatser. Vi anser att den svenska alkoholpolitiken även fortsättningsvis bör vila på vissa grunder såsom attitydförändringar, begränsad tillgänglighet, försäljningsmonopol och aktiv prispolitik.
Införselreglerna
Regeringens föreliggande proposition är till stor del nödvändig på grund av regeringens eget misslyckande i förhandlingarna med EU om det svenska undantaget för privatpersoners införsel av alkohol. Hade regeringen tillämpat en annan strategi i förhandlingarna hade vi förmodligen kunnat ha kvar det svenska undantaget. Folkpartiet vill göra medborgarna uppmärksamma på den svenska regeringens förhandlingsmisslyckande som har lett oss in i dagens situation med en delvis försvagad alkoholpolitik och framtida hot om försämrad folkhälsa på grund av detta misslyckande.
Sverige, liksom Finland, fick vid anslutningen till EU möjlighet att tillämpa vissa begränsningar i fråga om privatpersoners införsel av alkohol och tobak från ett annat EU-land. Sveriges inställning var, fram till det att regeringen svängde i början av året, att undantaget förlängs automatiskt om rådet inte enhälligt beslutar annat. Denna uppfattning framgår redan av ett protokollsuttalande vid det tillfälle då undantaget beslutades.
I förhandlingarna om de nordiska undantagsreglerna inför 1997 fortsatte Sverige att hävda tolkningen att undantaget inte kunde ändras utan ett enigt rådsbeslut. Regeringen misslyckades då med att övertyga Danmark och Finland om att också driva denna linje gentemot kommissionen. De två länderna accepterade till skillnad från Sverige att undantagen skulle tidsbegränsas och upphöra fr o m 2004. Sverige uppnådde trots detta att de svenska undantagen inte begränsades i tiden, men att de skulle omförhandlas tidigare än 2004. Detta beskrevs av regeringen och uppfattades allmänt i Sverige som en klar framgång för den svenska positionen.
Ytterligare ett belägg för att den svenska lösningen var bättre än den som Danmark och Finland accepterat är att dessa båda länder begärde och erhöll en garanti för att framtida svenska lösningar som var bättre än de egna lösningarna också skulle gälla dessa länder.
Under 1999 och i början av 2000 hävdade märkligt nog kommissionen genom den ansvarige kommissionären uppfattningen att den svenska lösningen tvärtemot var sämre för landets självbestämmande än den danska och finska lösningen. Det tragiska var att den svenska regeringen då valde att böja sig för denna tolkning till skillnad från vad den själv hävdade 1996 och flera gånger därefter. Och detta trots att den hela tiden haft stöd av 3/4 av riksdagen, omfattande alla partier utom Moderaterna.
Överenskommelsen mellan regeringen och EG-kommissionen, som riksdagen godkänt, innebär att de svenska undantagsreglerna skall förlängas till utgången av år 2003. Från och med den 1 juli i somras har införselkvoten för vin, öl och cigaretter som köps från ett annat EU-land till Sverige höjts. Höjning innebär bl.a. att varje person har rätt att ta in 20 liter vin, 24 liter starköl och 400 cigaretter där tidigare kvot var 5 liter vin, 15 liter starköl och 300 cigaretter. Samtidigt får varje person ta in 3 liter starkvin förutom 1 liter spritdryck i motsats till tidigare regler som medgav en införsel av 3 liter starkvin eller 1 liter spritdryck.
På sikt innebär detta att det blir allt svårare att upprätthålla prisinstrumentet som ett effektivt alkoholpolitiskt instrument när en stor del av den svenska befolkningen kan föra in delar av sin årskonsumtion av alkohol till ett ofta betydligt lägre pris än vid köp av motsvarande varor i Sverige. Detta är onekligen ett nederlag för svensk alkoholpolitik.
Enligt Folkpartiets uppfattning borde Sverige stått fast vid tolkningen att de svenska undantagsreglerna automatiskt skulle förlängas så vida inte rådet fattade ett enhälligt beslut om annat, dvs. att de svenska undantagsreglerna inte hade någon bestämd sluttidpunkt. Folkpartiet utvecklade sin syn på rättsläget i denna fråga i motion 1999/2000:Sk29.
Nu är risken stor att regeringens misslyckande har skapat en situation där en stor del av befolkningen kan föra in en betydande del av sin årskonsumtion av vissa sorter av alkoholdrycker. I en sådan situation blir det mycket svårt att fortsättningsvis hävda den hittills förda prispolitiken som ett effektivt instrument för att begränsa alkoholkonsumtionen.
Kommunernas alkoholförebyggande arbete
Betydelsen av kommunala alkoholpolitiska program är stor. Det står redan en hel del om detta i propositionen och många kommuner har redan sådana program. Problemet är att de i allmänhet är arkivprodukter.
Det behöver tydliggöras att kommunal alkoholpolicy innebär:
1. Förankring, dvs. möten med allmänheten: i skolor, på bibliotek, vård- centraler, torg, etc, där man klargör vad alkoholpolicy innebär konkret, nämligen följande (exempel):
- alkoholfria zoner i stadsdelen, t ex parker, idrottsanläggningar
- policy för serveringstillstånd
- tillsyn av folkölsförsäljning i butiker
- tillsyn av alkoholservering på restauranger
- alkoholpolicy för skolan: ANT, alkoholförbud på skolor och skolevenemang
- alkoholfria fritidsalternativ för ungdomar
- insatser för ungdomar i riskzon.
Man måste också tydliggöra hur en alkoholpolicy påverkar medborgarnas vardag.
2. Resurser - det krävs i genomsnittskommunen minst en person som arbetar med programmet. Här kan länsstyrelsemedlen bli en startmotor, men sedan måste kommunerna vara beredda att ta över.
3. Uppföljning: Det ska finnas former för kvalitetssäkring - att programmet genomförs som avsetts.
Från WHO-arbetet med "Safe Communities" har ett antal kriterier för skadeförebyggande kommuner utarbetats. Dessa har vidareutvecklats och anpassats till alkoholområdet.
1. Det alkoholskade- och drogförebyggande programmet ska vara antaget av kommunfullmäktige och ansvaret för programmets genomförande ska vara klargjort.
2. Det ska finnas en bred, tvärsektoriellt sammansatt ledningsgrupp med representation från de viktigaste myndigheterna i kommunen. Hälso- och sjukvården ska vara representerad.
3. De nätverk som finns i kommunen och deras möjlighet att delta i det drogförebyggande arbetet ska analyseras. Dessa organisationer ska involveras i ett lokalt samhällsnätverk.
4. Det alkoholskade- och drogförebyggande programmet ska omfatta alla åldrar och de viktigaste miljöerna och situationerna.
5. Det alkoholskade- och drogförebyggande programmet ska i första hand vara förebyggande, men också visa omsorg om högriskgrupper och högriskmiljöer, kunna visa vård- och behandlingsmöjligheter, samt syfta till rättvisa för utsatta, sårbara grupper.
6. De ansvariga ska kunna dokumentera alkohol- och droganvändningen och omfattningen av alkohol- och drogskador.
7. Kommunen måste också sträva efter indikatorer, som visar effekter av programmet och hur förändringarna fortskrider.
8. Det alkoholskade- och drogförebyggande programmet ska bygga på eller vara i linje med vetenskaplig kunskap.
9. Programmet ska ha en långsiktig karaktär och ej vara något kort, tidsbegränsat projekt.
10. Kommunen måste vara beredd att bidra med sina erfarenheter och medverka till ett starkt nätverk av alkoholskade- och drogförebyggande kommuner och sprida sina erfarenheter både nationellt och internationellt.
Sälj Vin & Sprit AB
Vin & Sprit AB har inte på många år tagit något socialpolitiskt ansvar. Folkpartiet föreslår därför att staten säljer företaget, vilket beräknas tillföra statskassan runt trettio miljarder kronor. En del av räntevinsterna bör användas till en storsatsning på att minska alkoholmissbruk och narkotikaanvändning bland unga.
Vi bedömer att ett samlat åtgärdsprogram mot det växande ungdomsfylleriet och narkotikamissbruket under flera år framåt kan behöva kosta 150 milj kr årligen, utöver de resurser som redan finns. En försäljning av V & S Vin och Sprit AB kan ge de resurser som krävs.
Att sälja Vin & Sprit AB innebär ingen alkoholpolitisk nackdel. Snarare tvärtom. Statsmakterna förlorar i trovärdighet när man å ena sidan argumenterar för en restriktiv alkoholpolitik och å andra sidan samtidigt tjänar grova pengar på spritförsäljning och därtill nu är spekulant på en stor utländsk spritproducent.
Folkpartiet har ytterligare utvecklat detta i motion 2000/01:So547.
Tullens insatser
Tullen har ett stort ansvar för att lagar om införsel av alkohol följs. Det förutsätter också att det finns resurser för en någorlunda rimlig tullbemanning. Det handlar inte bara om kontroll och prevention för att bekämpa smuggling och annan brottslighet utan det handlar även om rimlig service. Det spelar mindre roll om tullen har tillgång till moderna och ändamålsenliga arbetsmetoder i arbetet om det inte finns tillräckligt med personal på plats att genomföra kontroller när så behövs.
När det gäller bekämpning av smuggling och ekonomisk brottslighet i samband med utrikesleveranser vill vi peka på de möjligheter som kan rymmas inom "Buisiness Anti-Smuggling Coalition" (BASC). Inom ramen för denna verksamhet kan näringslivet samarbeta med tullmyndigheter och genom olika grader av delegerat kontrollarbete själva övervaka och säkra sin godshantering och sina godsflöden för att lättare upptäcka och kunna anmäla förekommande misstankar.
För att öka möjligheterna till en effektiv gränskontroll anvisar Folkpartiet 25 miljoner kronor extra för budgetåret 2001. Detta är inte minst nödvändigt om det skall vara möjligt att ytterligare intensifiera kampen mot narkotikan och smugglingen av alkohol och tobak.
Vård av unga alkoholmissbrukare
Trycket på behandlingshemmen för barn och ungdomar med missbruksproblem har ökat. Det är viktigt att tillräckligt med platser skapas så att framförallt unga med drogproblem kan få hjälp. Kommunerna måste köpa det antal platser som krävs. Det är en kortsiktig och oklok politik att snåla på kostnaderna om de pengar som används kan hindra att unga fastnar i en livslång drog- och brottskarriär.
Ett problem för kommunerna är dock att resultaten av missbrukarvården är så dåligt utvärderade. Det finns få undersökningar som visar om individen blir fri från missbruk och det är inte alltid så att ett projekts kostnader har ett övertygande samband med den behandlingseffekt som uppnås.
Det krävs med andra ord kommunalt samarbete i syfte att bättre utvärdera och mäta resultaten i ungdomsvården. Detta för att få kontroll över kostnaderna samtidigt som vårdkvaliteten kan förbättras. Med ökad visshet om vilka resultat som uppnås blir förutsättningarna också större att kommunpolitikerna är villiga att satsa de resurser som krävs för att missbrukare skall få den behandling de behöver. Då kan trenden att kommunerna köper allt färre vårdplatser samtidigt som antalet missbrukare ökar brytas.
Åtgärder mot langning
Regeringen nämner frågan om langning i propositionen men hänvisar även här till Alkoholutredningens remissbehandling. Folkpartiets bedömning är att det redan nu bör vidtas åtgärder mot langning till minderåriga.
Brottslighet som langning måste förebyggas genom bättre social samhällsomsorg, skola med hög kvalitet och att man tidigare uppmärksammar ungdomar i riskzonen.
Men brottsligheten måste också bekämpas genom ett polisarbete som leder till att långt fler brott klaras upp än i dag. Mot denna bakgrund är situationen i rättsväsendet oroande. Antalet poliser har minskat. Det faktum att många civilanställda inom polisen fått sluta har lett till att flera av de poliser som finns kvar har tvingats till kontorsarbete. Det har ytterligare minskat antalet "synliga" poliser.
Folkpartiet vill satsa på fler poliser "på gatorna". Detta bl a för att förebygga langning och annan missbruksfrämjande brottslighet. Fler "synliga" poliser får vi bl a genom en resursförstärkning, som inledningsvis kan leda till fler civilanställda och en ny, tredje polishögskola, förlagd till södra Sverige. På någon sikt innebär detta att antalet poliser kan öka högst avsevärt.
Folköl
I propositionen tas frågan om försäljning av folköl upp. Regeringen delar bedömning med bland andra Alkoholutredningen att det behövs en uppstramning av reglerna för försäljningen av folköl. Regeringen hänvisar till att Alkoholutredningens förslag nu är ute på remiss och vill avvakta remissrundans resultat.
Folkpartiet ser dock inga skäl att avvakta Alkoholutredningens remissrunda utan föreslår att regeringen redan nu kan ta initiativet till hårdare sanktionsmöjligheter mot de försäljare som bryter mot lagstiftningen. Det bör finnas ekonomiska sanktioner att ta till mot de butiker som bryter mot bestämmelserna om försäljning av folköl till minderåriga. Sanktionerna kan vara utformade efter dagbotsmodell.
Övriga synpunkter
Ett område som inte är omnämnt i propositionen, men som borde vara högprioriterat, är hindren för sekundärprevention i sjukvården. Patienter som sökt till sjukvården för en alkoholrelaterad skada är i regel mer mottagliga för prevention efter behandlingen än vad de var innan de kom till sjukvården. Därför bör frågor kring sekundärprevention i sjukvården redas ut. Vilka är hindren för genomförande av sekundärprevention inom sjukvården? Det är angeläget att denna fråga besvaras snabbt.
Ett annat problem som väcks i sammanhanget är om flertalet människor med alkoholproblem inte vill söka hjälp inom socialtjänsten eller på alkoholkliniker, hur kan man då sprida enkla, men dokumenterat effektiva behandlingsmetoder inom primärvården?
I fråga om länsstyrelsernas roll i medelstilldelningen till kommunerna finns också en del problem. Länsstyrelserna ska svara för anvisning av medel till kommunerna. Detta inger farhågor. Handläggarna inom länsstyrelserna saknar oftast kompetens att bedöma ansökningar inom detta område. Risken är därför uppenbar att resurser går till fel saker. Eftersom det rör sig om betydande belopp, för varje länsstyrelse betydligt mer än vad forskningsstiftelser på alkoholområdet delar ut, vore det lämpligt att man bildar prioriteringskommittéer, med representanter från bl a de samhällsmedicinska enheterna och andra organ.
Stockholm den 2 november 2000
Kerstin Heinemann (fp)
Bo Könberg (fp)
Harald Nordlund (fp)
Johan Pehrson (fp)