Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av upplysning och information.
2. Riksdagen beslutar om avveckling av detaljhandelsmonopolet i enlighet med vad som anförs i motionen.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om restaurangers öppethållande.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om marknadsföring och sponsring.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en ny svensk alkoholpolititik.
Inledning
Vi har länge hävdat att samhället har förändrats och att alkoholpolitiken därför har nya förutsättningar. De nya förutsättningarna kan bara hanteras med en väl underbyggd och hos folkets flertal förankrad alkoholpolitik.
Regeringens nationella handlingsplan för att förebygga alkoholskador visar att betydande framsteg har skett vad beträffar regeringens syn på en modern alkoholpolitik. Uppenbarligen har samhällsutvecklingen och debatten om behovet av en ny alkoholpolitik som vi drivit satt sina spår. Regeringen inser nu att arbetet mot alkoholens skadeverkningar måste ske mera målinriktat mot vissa riskgrupper och storkonsumenter för att därigenom mera effektivt kunna minska skadorna. Arbetssätt och metoder måste bli mera träffsäkra, med fokus på dem som dricker mest och där skadorna är störst.
Vi har sedan länge hävdat att det bästa sättet att få ett bättre förhållningssätt till alkohol är genom upplysning och information. Vi har också hävdat behovet av punktnykterhet, att resurser koncentreras på åtgärder för att minska risker för unga samt till att hjälpa missbrukare och storförbrukare. Vi har betonat föräldrarnas oavvisliga ansvar för att de egna barnen inte missbrukar alkohol. Vi har också påtalat behovet av förstärkt kommunal tillsyn samt behovet av förutsättningslös forskning och kompetensutveckling. Vårt mål har varit och är att minska alkoholens medicinska och sociala skadeverkningar, samtidigt som dess otvivelaktigt positiva sociala och livskvalitetshöjande effekter - när de brukas måttfullt - bejakas.
Vi delar alltså i huvudsak regeringens ambitioner i många avseenden och har inget att invända mot flertalet förslag, även om vi beklagar att de är alltför senkomna. Vi vill dock erinra om att framgång förutsätter en politik som inte förbjuder, skuldbelägger eller driver skrämselpropaganda och som har till mål att skapa goda konsumenter i stället för storkonsumenter. Det hjälper till självkontroll, individuellt ansvar och lär ut nöjet av en måttfull alkoholkonsumtion utan "pekpinnar".
En folklig förankring kräver att det goda bruket accepteras. Information om alkohol och alkoholrelaterade skador måste således vara baserad på fakta och kunskap.
En politik som främjar förbud, restriktioner och byråkratiskt krångel får också människor att se på politiken med löje. Ny statistik visar att Sverige tillsammans med Danmark, Finland, Storbritannien och Frankrike ligger i topp när det gäller antalet 13-åringar och yngre som dricker sig fulla. Detta trots vår restriktiva alkoholpolitik. Det gäller i stället att mobilisera människornas egen ansvarskänsla - för sig själva och sin omgivning.
Tyvärr har nyorienteringen i regeringens syn inte sträckt sig så långt att man genom skattesänkning och ökad tillgänglighet - genom avvecklande av Systembolagets detaljhandelsmonopol - tar fasta på och stärker människors vilja att stå emot det stora utbudet av svartsprit. Handlingsplanen innehåller också onödig klåfingrighet vad beträffar marknadsföring och sponsring samt öppettider på restauranger.
Bekämpa svartspriten
Det är numera allmänt erkänt att ungefär hälften av all sprit svenskarna dricker inte finns med i den vanliga alkoholstatistiken. Den kan vara illegalt tillverkad, smugglad eller lagligt införd av privatpersoner. Motsvarande siffra för vin anses vara lägre och ligger sannolikt någonstans över 20 procent.
Langare och organiserade kriminella gäng som säljer svartsprit försvårar dessutom alkoholklinikernas arbete. Langarna vet när missbrukarnas sprit är slut och kommer då med nya dunkar. Langarna tar reda på när kunden har pengar, t.ex. när olika bidrag utbetalas.
Tillgången och det låga priset på den illegala spriten gör att missbrukarna dricker mer, har betydligt längre missbruksperioder och får svårare att komma ur sitt missbruk. Minst 50 procent av den alkohol missbrukarna dricker är svartsprit.
Ungdomar är, med undantag för missbrukare, de som dricker mest svartsprit. Den ökade tillgången till svartsprit gör att tonåringar enkelt kan få tag i alkohol.
Genom att inte resolut angripa problemet med svartsprit utan skjuta dem på framtiden, fortsätter regeringen att göda den kriminella verksamheten.
I dag beskattas 40-procentig sprit med 200 kronor i Sverige. I Danmark är skatten 130 kronor, en nivå som ändå är dubbelt så hög som i Tyskland. Bordsviner kan köpas i Danmark till mindre än halva svenska priset och detsamma gäller för öl. I Tyskland kan vin köpas för 10-15 procent av det svenska priset och öl för en fjärdedel.
Varken hög alkoholskatt, restriktiv alkoholpolitik eller polisiära åtgärder har kunnat stoppa den svarta marknadens tillväxt. Tvärtom växer den svarta sektorn på grund av extremt höga alkoholskatter, förmyndaraktiga begränsningar i tillgängligheten samt bristande satsningar på tull och polis. Den förda politiken har även minskat medborgarnas förståelse för åtgärder mot kriminell alkoholhantering och försummat insatser till direkt hjälp för dem som har missbruksproblem. Detta har varit negativt både för laglydighet och folkhälsa.
Den stora prisskillnaden mellan svart respektive beskattad alkohol dövar de flesta människors samveten. Få svenskar tycker längre att det är ett särskilt märkvärdigt brott att köpa svartsprit. Detta kan få förödande effekter för samhällsmoralen i allmänhet och för skattemoralen i synnerhet. Regeringens ensidiga fokusering på repressiva metoder mot den vanlige medborgaren samtidigt som skattebelastningen behålls på nuvarande nivå gör det tyvärr omöjligt att komma till rätta med problemen.
Flera utredare har rapporterat att man skulle kunna sänka skatten på alkohol avsevärt, utan att konsumtionen behöver öka särskilt dramatiskt. Handelns Utredningsinstitut tror t.ex. i en utredning på en total konsumtionsökning med 10 procent om alkoholskatten halveras. Beräkningen bygger på en sannolik ökning av öldrickandet och en nästan lika stark minskning av spritkonsumtionen.
En annan beräkning som bygger på s.k. korspriselasticiteter, visar att konsumtionen ökar eller minskar med 1,7 gånger den prisändring i procent som sker på den legala marknaden. Det skulle i så fall betyda att priset på sprit skulle kunna sänkas 60 procent utan att totalkonsumtionen ökar.
Naturligtvis måste en sådan undersökning sammanvägas med andra för att hållbara slutsatser skall kunna dras. Färska rapporter som visar att färre människor dricker svartsprit i dag än för något år sedan bekräftar vår uppfattning att människor vill vara laglydiga men att ekonomiska faktorer är ett hinder för detta. Orsaken till den minskade svartspritskonsumtionen anses vara att människors ekonomi nu förbättrats vilket gör att något fler anser sig ha råd att köpa den hårt beskattade systembolagsspriten. Detta talar för att en sänkning av skatten på alkohol, precis som vi begär, inte skulle leda till en totalt ökad konsumtion utan i första hand till en övergång från svartsprit till legal alkohol.
Vi anser därför att alkoholskatterna skall sänkas enligt nedanstående:
Tabell 1: (Produkt Volymprocent Skattesats/kr/liter/volym (nuvarande nivå) )
En samtidig ökad tillgänglighet till legal alkohol genom att Systembolagets monopol avvecklas, i första hand för öl och vin, skulle sannolikt förstärka trenden från oregisterad till registrerad alkoholkonsumtion. Dessutom måste polis och tull få förstärkningar så att den kriminella verksamheten kan bekämpas effektivt. Genom att med skattesänkningar minska vinsterna i den kriminella verksamheten samtidigt som riskerna för hanteringen ökar kan svartspriten effektivt bekämpas.
Att statens intäkter från alkoholskatter minskar för den sprit som i dag säljs legalt är självklart, om våra förslag på sänkt alkoholskatt genomförs. Samtidigt kan man dock förvänta sig att delar av den svarta marknaden blir vit, vilket motverkar ett eventuellt skattebortfall. Många människor skulle heller inte - med lägre alkoholskatter - tycka det är mödan värt att köpa alkohol utomlands, vilket ger ökade skatteintäkter i Sverige.
Hur mycket samhället skulle tjäna på att genom en skattesänkning rycka undan förutsättningarna för den organiserade brottsligheten kan omöjligt kvantifieras i kronor och ören. Nedläggning av bryggerier och permitteringar på andra bryggerier, vilket sannolikt blir ofrånkomligt om inte skatten sänks, skulle även det medföra stora samhällsekonomiska kostnader.
Öppethållandetider, marknadsföring och sponsring
Det är anmärkningsvärt att regeringen anser sig behöva skärpa reglerna för restaurangers sena öppethållande. Detta måste ses som ren klåfingrighet. Resultatet av dagens reglerade stängningstider är att de flesta restauranger stänger samtidigt, vilket i sin tur medför en stor ansamling av människor på gator och torg vid ett och samma tillfälle. Detta resulterar alltför ofta i bråk och handgripligheter.
De nuvarande tidsbegränsningarna fyller enligt vår uppfattning inte någon positiv funktion. Tvärtom har de försök som pågått i bl.a. Stockholm med möjlighet för klubbar att ha öppet till klockan 05.00 givit mycket goda resultat. Oroligheterna i city har minskat och strömmen av människor har spridits ut under en längre tidsperiod, vilket underlättat polisens arbete. Omfattningen av svartklubbsverksamhet har minskat.
Vi anser att det är angeläget att restauranger kan stänga under lugna former efter det att alkoholserveringen har avslutats. Det måste dessutom vara bättre att tillåta lagliga restauranger att ha öppet när och om det finns en efterfrågan - även för alkoholservering - än att genom skärpta regler driva fram en expansion av verksamhet med svartklubbskaraktär.
Vi menar att reglerna om restaurangers stängningstider helt bör avskaffas och att stängningstiden således skall vara en angelägenhet för respektive restaurangägare.
Regeringen anser att åtgärder måste vidtas för att hindra att gällande reklamregler kringgås. Det är framför allt lättölsreklamen i TV som bekymrar regeringen. Det måste anses vara en märklig alkoholpolitisk åtgärd från regeringens sida att angripa reklam för ett alkoholfritt alternativ då den svenska marknaden ständigt nås av satellitburen reklam för såväl öl som starksprit. Enligt vår mening måste det istället anses bra att sådan reklam sker, som visar på lättöl som ett gott alkoholfritt alternativ. Följden av skärpta bestämmelser mot lättölsreklam blir endast att situationen för svenska bryggerier, vilka är de som står för lättölsreklamen, försämras ytterligare i konkurrensen med utländska bryggerier.
De åtgärder regeringen vill vidta kan alltså inte anses alkoholpolitiskt befogade utan endast förorsakade av en otämjd vilja att lägga sig i och reglera. Mycket tyder dessutom på att redan tillämpningen av de befintliga svenska reglerna för alkoholreklam strider mot EG-rätten.
Vi kan inte heller finna någon alkoholpolitisk mening i att tillsätta en särskild utredare med uppdrag att försöka begränsa sponsring inom idrotten. Genom sponsring får idrottsföreningar ekonomiska möjligheter att driva sin verksamhet bl.a. för ungdomar vilket kan nyttjas för att ge god information om alkohol och dess skadeverkningar. Genom aktivt idrottande kan många barn och ungdomar få en meningsfull fritid utan alkohol.
En ny svensk alkoholpolitik
Även om regeringens handlingsplan innebär ett påtagligt steg framåt för en modern alkoholpolitik, saknas fortfarande en tydlig attitydförändring. De alkoholpolitiska målen ligger fast. Den totala alkoholkonsumtionen bör sänkas. På flera punkter annonseras t.o.m. en skärpning av den restriktiva alkoholpolitiken. Det gäller bl.a. reklam och öppettider på restauranger. Viktigast är kanske vad som inte görs; det blir åtminstone inte i nuläget några sänkningar av alkoholskatten. En åtgärd som vi vet skulle minska svartspriten och motverka kriminalitet.
Inte minst är de ekonomiska ramarna - som i praktiken sätter gränserna för det offentligas bidrag till information och upplysning - alltför snålt tilltagna. I vårt budgetalternativ har vi föreslagit en förstärkning av informationsinsatserna genom överföring från bidragen till nykterhetsorganisationerna. En sådan överföring ligger väl i linje med önskemålet om en nyanserad och oberoende informations- och upplysningsverksamhet.
Handlingsplanen präglas fortfarande av synen att den gamla restriktiva svenska alkoholpolitiken är bäst i världen och eventuella förändringar i liberaliserande riktning är olyckliga, men tyvärr ofrånkomliga.
Ett mer positivt synsätt och en större öppenhet för andra länders traditioner måste till, särskilt om vi vill nyttja vårt ordförandeskap i EU för att påverka omvärlden. På flera håll i världen pågår arbete med att informera och upplysa om alkoholen utifrån ett öppet och positivt perspektiv. Det främsta exemplet är den kanadensiska provinsen Québec. Där har en omfattande liberalisering av alkohollagarna kombinerats med ett omfattande upplysningsarbete. Reformerna i Québec har nu följts upp i flera andra av Kanadas provinser, med samma goda resultat som följd.
Även i Nya Zeeland har flera liberaliseringar gjorts under 1990-talet. De senaste reformerna innefattar bl.a. söndagsöppet och försäljning av öl i supermarkets där man tidigare bara fått sälja vin. I Nya Zeeland finns nu över 13.000 licensierade butiker för alkoholförsäljning, vilket är nästan dubbelt så många som för tio år sedan. Alkoholkonsumtionen har gått ned under samma tid trots att inköpsåldern har sänkts från 20 till 18 år.
Erfarenheterna från Kanada och Nya Zeeland visar sammantaget att man kan liberalisera alkoholpolitiken och samtidigt genom informationsåtgärder m.m. få till stånd en minskad alkoholkonsumtion. Ännu syns dock alltför få spår av detta nya synsätt i den svenska alkoholpolitiken och regeringens handlingsplan.
Stockholm den 30 oktober 2000
Chris Heister (m)
Leif Carlson (m)
Hans Hjortzberg-Nordlund (m)
Cristina Husmark Pehrsson (m)
Lars Elinderson (m)
Henrik Westman (m)
Göran Lindblad (m)
Maud Ekendahl (m)
Bertil Persson (m)
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)
Margareta Cederfelt (m)