Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ädellövskogsplantering i Skåne. Motivering
Vid stormen den 3 december 1999 stormfälldes uppskattningsvis 3000-4 000 hektar skog i Skåne. Det är den mest omfattande stormfällning av skog i Skåne på flera decennier. Den övervägande delen var granskog.
Att förstörelsen blev så stor var bland annat en följd av det myckna regnandet tidigare under hösten, som underminerat rotsystemen. Det är också en förklaring till att barrskog, där rotsystemet är förhållandevis ytligt, drabbades hårdare än lövskogen.
Stormfällningen har lett till att rekreationsområden på många håll i Skåne delvis förstörts, och det kommer att ta lång tid och ta stora resurser i anspråk att återställa. Samtidigt innebär stormen också en möjlighet att återställa det för Skåne typiska lövskogsbeståndet, genom att helt enkelt ersätta stormfälld barrskog med lövträd.
Det finns många skäl till detta. Att slå vakt om artrikedomen är ett av dem. Bok, ek, ask m.fl. är de historiskt sett typiska naturliga skånska trädslagen. I princip all granskog söder om Hässleholm är inplanterad av människan. Ett av skälen till det är att det under ca 25 års tid, från 1950-talet fram till mitten av 1970-talet, utgick statsbidrag till markägare för plantering av s.k. sämre jordbruksmark. Enligt reglerna så fick man i princip endast bidrag för plantering av gran. Ädellövskog - d.v.s. skog med trädslagen ek, bok, ask, alm, lind, lönn, avenbok och fågelbär - är en sällsynt företeelse i Sverige. Av totalt 23 miljoner hektar skog i landet, är mindre än 5 promille, eller 110 000 hektar, ädellövskog. 80 000 hektar av dessa 110 000 finns i Skåne.
Frilufts- och rekreationsaspekter talar också för ädellövskogen. Den ljusa och lummiga bokskogen är en av Skånes största turistattraktioner. Även skogsekonomiska aspekter finns: ädellövskog drabbas inte av rotröta, vilket granen gör i södra Sverige, och har ett värdefullt och mångsidigt användbart virke.
Vid den förra stora stormen, 1967, när stora ytor bokskog stormfälldes, tog dåvarande landshövdingen Gösta Netzén ett initiativ för att se till att det skedde en återplantering av bokskog. Det skedde på frivillig grund, genom att avtal tecknades mellan markägaren och länsstyrelsen. Cirka 350 hektar bokskog tillkom på detta sätt från 1969.
Argumenten för att efter förra årets storm ta tillfället i akt att i så stor utsträckning som möjligt ersätta den stormfällda granskogen med den för landskapet typiska ädellövskogen, har regeringen tagit intryck av. Med hänvisning till stormen anslår regeringen i budgetpropositionen 10 miljoner kronor per år under perioden 2001-2003 för att ersätta stormfälld granskog i Sydsverige med ädellövskog. Ett särskilt bidrag som ska täcka merkostnader inrättas. Det ska kunna sökas under åren 2001-2003, och ska räcka till 2 000 hektar.
Att notera är att i stort sett samtliga andra länder som drabbats av stora stormskador inom skogsområdena beslutat om statliga bidrag för uppröjning och/eller plantering.
Detta är ett steg i rätt riktning, men anslaget förefaller samtidigt vara i lägsta laget. De totala kostnaderna för att plantera 2 000 hektar ädellövskog uppgår till ca 60 miljoner kronor, och därtill kommer kostnader för röjning och hjälpplantering. Riksdagen bör således noga följa under de kommande åren hur saken utvecklas, och vilken effekt detta stöd får i praktiken. Riksdagen bör också vara beredd att vidta ytterligare åtgärder, om inte målsättningen på 2 000 hektar kan uppfyllas.
Stockholm den 5 oktober 2000
Morgan Johansson (s)
Ronny Olander (s)