Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ökad information och kunskap till allmänheten om våra svenska rovdjur.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införandet av tre rovdjurscentrum i Dalarna, Värmland och Lappland.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att fastslå en miniminivå på 500 vargar.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inte tillåta skyddsjakt.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att när vargstammen nått ett antal på 200 individer tillåta en utvidgad jakträtt i renskötselområden.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om höjning av anslaget för ersättning av skador som rovdjur orsakar renar.
Inledning
Rovdjursfrågan har sedan länge varit en omdebatterad och kontroversiell fråga i vårt land. De fem stora rovdjursarterna som debatteras i proposition 2000/01:57 - björn, varg, lo, järv och kungsörn - har under lång tid varit utsatta för en omfattande jakt och förföljelse. Under olika perioder har det funnits så få individer av varje rovdjursart att det förelegat en överhängande risk att de helt skulle försvinna ur den svenska faunan. Genom olika typer av åtgärder, t.ex. fridlysning, har stammarna av åtminstone björn, lo och varg kunnat växa.
Debatten om rovdjurspolitiken - främst vargen - handlar om en klassiskt liberal och frisinnad fråga - naturvården. Det är för oss mycket viktigt att vi skapar en helhetssyn vad gäller synen på rovdjur. För socialliberala miljövänner är debatten oerhört angelägen och viktig. Allt sedan liberaler och frisinnade startade Naturskyddsföreningen och formulerade en naturvårdspolitik har förvaltarskapstanken - idén att vi människor inte har rätt att förbruka naturmiljö utan ett ansvar att förvalta den för kommande generationer - varit en utgångspunkt för liberal miljöpolitik.
Idag innebär denna vår ideologiska utgångspunkt för miljöpolitiken att vi är det parti som mest kompromisslöst arbetar för att bevara den biologiska mångfalden. För oss folkpartister är bevarandet och utökandet av den biologiska mångfalden en central utgångspunkt. Att bevara och skydda den biologiska mångfalden kan handla om att skydda skog i naturreservat och nationalparker, eller om att skydda de fyra orörda norrlandsälvarna och andra hotade älvsträckor. Det handlar likaså om att skydda de stora rovdjursarterna björn, varg, lo, järv och kungsörn från utrotning. Det mest brännande nu är frågan om vargen. Anledningen till detta är delvis att det är vargen som löper störst risk att utrotas, men också att vargen kanske är det rovdjur som förorsakar störst rädsla hos människor.
Konflikter och attityder
På den norra delen av jordklotet delar miljontals människor livsrum med de rovdjur som omnämns i denna motion. Vi vet att det inträffar en mängd olika möten mellan rovdjur och människor utan att det leder till några allvarliga incidenter. Den grundläggande inställningen hos många människor är att rovdjuren utgör en central och viktig plats i vår svenska fauna. Intresset för våra stora rovdjursarter har likaså ökat under den senaste tiden. Detta märks inte minst i de antal rovdjurscentra som etablerats i Sverige på några platser där rovdjuren finns.
Men rovdjuren förorsakar även rädsla hos många människor, rädsla för den egna säkerheten och för barnens. Rovdjurens farlighet för människor har under de senaste åren debatterats flitigt. Detta gäller i synnerhet varg och björn. Oavsett vilken inställning den enskilde individen har i denna fråga, anser vi att det är självklart att denna rädsla måste bemötas med respekt och tas på största allvar. Det är därför av avgörande betydelse att vi finner lämpliga metoder för att hantera detta. Erfarenheter från bl.a. Orsa Viltvårdscentrum visar tydligt att ökad information och kunskap om rovdjuren förbättrar möjligheterna för rovdjur och människor att leva i mer fredlig samexistens. I regeringens proposition 2000/01:57 ges även ett exempel från Superior National Forest i Minnesota som har en vargstam på flera hundra djur. Där har man omkring 19 miljoner besökare per år och det finns inte ett fall där någon människa blivit vare sig attackerad eller skadad.
Att vargen dock kan döda människor är belagt och ingenting som kan bestridas. Viktigt att påpeka är dock att inga dödsfall i modern tid har ägt rum i Sverige. Förr uppehöll sig vargar tämligen nära människor eftersom de i stor utsträckning levde på boskap då brist på vilda bytesdjur ofta var stor. Förhållanden mellan då och nu är så annorlunda att en jämförelse av riskerna för angrepp i nutid utifrån dessa händelser blir missvisande. I andra delar av världen där angrepp mot människor har skett i modern tid finns likheter med dåvarande förhållanden i Sverige.
För att i möjligaste mån bredda och fördjupa allmänhetens kunskaper om våra största rovdjur föreslår vi att tre stycken rovdjurscentra etableras. Förslagsvis i Dalarna, Värmland och Lappland, där förekomsten av rovdjur är särskilt hög.
Mål för antal
En av de mest kontroversiella aspekterna när det gäller vargen är frågan om hur många vargar det krävs för att säkra artens överlevnad. Åsikterna går på denna punkt kraftigt isär. Antalet vargar i Sverige uppgår idag i runda tal till 100 stycken. Jämfört med en rad andra länder i Europa är detta en låg siffra. Spanien har cirka 1500 vargar, Polen mellan 850-900, Baltikum cirka 1500-2000 och Rumänien cirka 2500 vargar.
Vi vet idag att vargpopulationens genetiska framtid är osäker. Om alla nu levande vargar härstammar från det par som fortplantade sig första gången 1983 kan negativa effekter av inavel komma att visa sig. Vargen har dock en unik förmåga att vandra långa sträckor. Detta faktum talar för att möjligheten till ett visst genetiskt utbyte mellan den skandinaviska och den finsk-ryska stammen kan ske. Inträffar dock en genetisk utarmning av vargstammen föreligger en överhängande risk att inavelsproblem åter börjar uppträda, vilket resulterar i att antalet vargar i Skandinavien åter kommer att minska.
På uppdrag av Rovdjursutredningen har den samlade svenska expertisen tillfrågats om hur stort antal vargar som behövs för att säkra vargstammens fortsatta överlevnad. Enligt deras uppfattning behövs för kortsiktigt bevarande minst 500 individer. För långsiktigt bevarande av populationer där genetisk variation och evolutionär anpassningsförmåga skall kunna bibehållas krävs minst 3000-5000 djur. Enligt regeringens förslag skall etappmålet för vargstammen i Sverige vara 20 föryngringar per år, vilket motsvarar totalt ca 200 individer. Majoriteten av forskare är dock överens om att det behövs ett antal på 500 individer för att vargen som art skall vara säker på att överleva. Med hänsyn till framförallt den biologiska mångfalden och förvaltarskapstanken anser vi att minst 500 vargar bör vara målet för rovdjurspolitiken.
Nödvärnsjakt och skyddsjakt
Eftersom vargen utgör en viss fara för framförallt renar, tamdjur och jakthundar har det sedan långt tid rests krav på att det, på den lilla vargstam som idag existerar, skall ges möjlighet att bedriva jakt. Som socialliberaler anser vi att vi har ett ansvar mot de starka intressen och förespråkare som inte vill möjliggöra att vargstammen tillåts växa.
Viktigt att belysa i sammanhanget är att vi anser att nödvärnsjakt - rätten att försvara sig och de sina vid fara - är självklar. Nödvärnsjakt har ingenting att göra med vargens rätt att existera. Denna rätt regleras i brottsbalken och inte i jaktlagstiftningen. Självfallet skall nödvärnsjakt vara tillåten på såväl varg som björn. Ökad information och kunskap om våra rovdjur spelar i detta avseende en viktig roll, inte enbart för att undanröja folks rädsla utan också för att förhindra jaktbrott.
En av de svåraste frågorna när det gäller vargen är vilken typ av jakt som skall få bedrivas i syfte att förebygga skador av vilt, så kallad skyddsjakt. Skyddsjakt måste, liksom all annan jakt, bedrivas på ett etiskt försvarbart sätt. Ett mycket viktigt krav är att honor inte skjuts ifrån sina ungar. Vi anser att skyddsjakt inte skall medges och att samma regler skall gälla i hela landet. När vargstammen emellertid nått ett antal på 200 individer kan man enligt vårt förmenande tänka sig en något utvidgad jakträtt i renskötselområdet, t.ex. genom ett system där renägarna får betalt för att garantera att det finns ett visst antal vargar i området. Vi anser att beslut om skyddsjakt skall fattas av Naturvårdsverket.
Bidrag och ersättning
Vi anser att bidrag för att förebygga skador som har förorsakats av vilt och för att ersätta inträffade skador under vissa förutsättningar skall lämnas av statsmedel. I budgetpropositionen för år 2001 har regeringen föreslagit att 35 miljoner kronor anvisas för att ersätta skador som rovdjur orsakar på renar. Vi anser att detta belopp skall höjas till 60 miljoner kronor. Utöver dessa anslag anser vi det högst rimligt, att en växande vargstam ställer krav på höjda anslag vad gäller bidrag och ersättning för skada av vilt på annat än renar.
Stockholm den 31 januari 2001
Harald Nordlund (fp)
Karin Pilsäter (fp)