Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utgångspunkter för en strategi för stödet till brottsoffer skall utformas.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ytterligare förändringar i förundersökningskungörelsen (1947:948) i syfte att öka brottsoffrens delaktighet i rättsprocessen.
3. Riksdagen beslutar att andra meningen i 8 a § i regeringens förslag till lag om ändring i socialtjänstlagen (1980:620) skall lyda: "Socialnämnden bör härvid särskilt beakta att kvinnor, barn och ungdomar som är eller har varit utsatta för våld eller andra övergrepp i hemmet kan vara i behov av stöd och hjälp för att förändra sin situation."
4. Riksdagen beslutar om införande av en ny bestämmelse 1 a § av följande lydelse i lagen (1988:609) om målsägandebiträde : "Har efterlevande make, sambo, bröstarvinge, fader, moder eller syskon till någon som dödats genom brott med hänsyn till sina personliga förhållanden eller andra omständigheter behov av ett målsägandebiträde skall ett sådant biträde förordnas när förundersökningen har inletts. För ett förordnande enligt denna paragraf gäller i övrigt samma bestämmelser som för ett målsägandebiträde åt en målsägande."
Propositionens förslag
Brottsofferutredningen avlämnade i mars 1998 sitt betänkande med förslag till olika åtgärder för att förbättra stödet till personer som utsatts för brott eller som riskerar att utsättas för brott. Vissa av utredningens förslag har redan behandlats av regeringen och riksdagen och regeringen tar nu i föreliggande proposition ställning till övriga förslag.
Regeringens ställningstagande utmynnar i lagförslag om att möjligheten till målsägandebiträde utvidgas och att socialtjänsten får ett vidgat ansvar för stöd och hjälp till brottsoffer. Vidare redovisar regeringen diverse myndighets- och uppföljningsuppdrag kring utbildning, samverkan och forskning.
Regeringen redovisar att den har för avsikt att ge Brottsoffermyndigheten i uppdrag att tillsammans med Domstolsverket ta fram en plan för hur vittnesstödsverksamheten skall kunna utvidgas till alla tingsrätter och hovrätter. Regeringen aviserar ändringar i förundersökningskungörelsen, bland annat om ökat ansvar för rättsväsendet att tillhandahålla information till brottsoffer om vilket stöd som finns att få samt om åklagarnas underrättelseskyldighet. Regeringen aviserar också en ändring i besöksförbudsförordningen så att socialnämnd bör underrättas om en domstols eller en åklagares beslut i ett ärende om besöksförbud när parterna har gemensamma barn.
Beträffande särskilda forumregler för förföljda personer föreslår regeringen vidare utredning och beredning, vilket också föreslås beträffande ekonomisk ersättning till enskild som fått fingerade personuppgifter.
Slutligen aviserar regeringen en förordningsändring som innebär att ett interimistiskt beslut om särskild företrädare för barn vid utredning om brottsmisstanke mot vårdnadshavaren eller annan barnet närstående person inte behöver expedieras omedelbart.
Strategi för stöd till brottsoffer
I propositionen anger regeringen att en viktig utgångspunkt för fortsatta överväganden när det gäller stödet och skyddet för brottsoffer är attitydförändringar, ökad kunskap och ett utvecklat samarbete.
Jag anser att detta är en mycket ofullständig utgångspunkt för diskussion och beslut. Den absolut viktigaste grunden för brottsoffrens ställning är hur brott beivras och brottslingar lagförs och döms. En överslätande och förstående attityd gentemot brottsoffret kan aldrig helt ersätta det samhälleliga stöd som faktiskt uttrycks genom att rimliga straff skall följa på begångna brott. För ett bra arbete med att stärka och stödja brottsoffer behövs ett kraftfullt, rättvist, förutsägbart och pålitligt rättsväsende.
På denna avgörande punkt har den socialdemokratiska politiken under framförallt 1970- och 1980-talen varit förödande. Brottsoffren har inte bara känt sig kränkta av brottet, utan även - och kanske ännu mer - av samhällets tydliga ointresse för offret och förstående fokus på brottslingen och dennes behov och önskningar.
Det är därför viktigt att dagens åtgärder blir konkreta och påtagliga och att de inte bara handlar om prat och en klapp på axeln. Vi måste i det svenska rättssamhället nu göra upp med det förflutna och ge brottsoffren och deras anhöriga ett rejält och ärligt stöd.
I en strategi för att arbeta med brottsofferfrågorna måste därför ett mycket tydligt samhälleligt ställningstagande för brottsoffret och mot brottslingens gärning finnas med.
I strategin måste också ett helt nytt och bejakande synsätt på ersättningar och skadestånd till brottsoffer anläggas. Dessutom måste lagstiftningen utformas så att brottsoffer i större utsträckning kan påräkna andra människors stöd vid och efter brott. Jag har till exempel - till skillnad från regeringen - i en annan motion föreslagit att underlåtenhet att bistå nödställd skall kriminaliseras.
När det gäller barn som brottsoffer är det angeläget att också uppmärksamma det faktum att barn många gånger är indirekta brottsoffer, till exempel åskådare och åhörare utan möjlighet och förmåga att ingripa när mamma misshandlas. I barnfamiljer där kriminella gärningar och beteenden är ett ständigt inslag är barnen alltid en form av brottsoffer.
Jag föreslår att riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utgångspunkter för en strategi för hur stödet till brotts- offer skall utformas.
Utökad underrättelseskyldighet för åklagarna
Regeringen aviserar att den har för avsikt att utöka åklagarnas underrättelseskyldighet enligt förundersökningskungörelsen (1947:948) till att omfatta beslut om att åtal skall väckas.
Det är viktigt att på alla sätt öka brottsoffrens känsla av trygghet, samtidigt som det är angeläget att se till att de känner sig delaktiga i den aktuella rättsprocessen. I dag är det mycket vanligt att åklagare varken träffar eller talar med målsäganden innan huvudförhandlingen äger rum. I propositionen redovisas dock att riksåklagaren har för avsikt att utarbeta en metodhandbok som bland annat skall behandla frågan om hur åklagarna bör förhålla sig till brottsoffer före och i samband med huvudförhandling. Det skall - enligt uppgift - i denna handbok tydligare framgå att en åklagare som huvudregel alltid bör vara tillmötesgående om målsäganden vill träffa eller tala med honom eller henne.
Jag anser att en träff eller ett samtal mellan målsäganden och åklagaren inte skall vara målsägandens ansvar att aktualisera. Det borde ankomma på åklagaren att ta initiativ till ett informationssamtal med målsäganden. I detta samtal borde bland annat ingå att förklara rättsprocessen och de olika aktörernas roller.
Mot den bakgrunden föreslår jag att riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ytterligare förändringar i förundersökningskungörelsen (1947:948) i syfte att öka brottsoffrens delaktighet i rättsprocessen.
Socialtjänstens ansvar
Regeringen föreslår att socialtjänstlagen kompletteras så att det av lagtexten framgår att socialtjänstens ansvar omfattar alla som har utsatts för brott. Regeringen konstaterar samtidigt att denna komplettering inte medför någon förändring i rättsligt hänseende, eftersom den som drabbas av brott alltid kan vända sig till de sociala myndigheterna för att få stöd och hjälp. Kommunens ansvar omfattar nämligen enligt socialtjänstlagen redan i dag alla dem som utsatts för våld.
Regeringen redovisar att den nyligen införda bestämmelsen om att socialnämnden bör verka för att kvinnor som är eller har varit utsatta för våld och andra övergrepp i hemmet bör få stöd och hjälp för att förändra sin situation tillkom som en följd av Kvinnovåldskommissionens arbete.
I och för sig torde även kvinnor ingå som behovsgrupp i den allmänna lagformuleringen "alla som har utsatts för brott". Skall man behålla det särskilda omnämnandet av att socialtjänstens ansvar särskilt skall beakta kvinnors behov i paragrafen bör enligt min mening även barn och ungdomar särskilt nämnas. Barn och ungdomar bör nämnas av två skäl. För det första kan de vara utsatta för direkt våld eller hot om våld i familjen. För det andra kan de också anses vara brottsoffer när den ena eller båda föräldrarna eller vårdnadshavarna eller andra närstående drabbas av våld. Regeringen uttalar ju också i propositionen att socialtjänsten särskilt bör uppmärksamma "barns utsatta situation när det förekommer våld i familjen" - dock utan att detta leder till något lagtextförslag.
Jag föreslår att riksdagen beslutar att andra meningen i 8 a § i regeringens förslag till lag om ändring i socialtjänstlagen (1980:620) skall lyda: "Socialnämnden bör härvid särskilt beakta att kvinnor, barn och ungdomar som är eller har varit utsatta för våld eller andra övergrepp i hemmet kan vara i behov av stöd och hjälp för att förändra sin situation."
Efterlevandes rätt till målsägandebiträde
Brottsofferutredningen föreslår att rätten till målsägandebiträde bör utvidgas till att avse även vissa efterlevande som inte direkt intar målsägandeställning. Flertalet av remissinstanserna har tillstyrkt förslaget. Motiveringen till förslaget är att en utveckling mot fler målsägandebiträden för efterlevande, till exempel i den s.k. Stureplansrättegången, i rättegången efter morden i Malexander och brandrättegången i Göteborg, är rimlig. Utvecklingen går också hand i hand med den utveckling som skett i rättspraxis vad gäller närståendes rätt till ersättning för psykiska besvär som utgör personskada.
Det är rimligt med en utveckling mot att även de närstående till ett brottsoffer är att betrakta som indirekta brottsoffer och att de därmed också har rätt till stöd och hjälp. Detta har ju för övrigt även regeringen i grunden insett eftersom man föreslår en utvidgning av socialtjänstens i lag uttryckta ansvar för stöd och hjälp till brottsoffer.
Jag föreslår mot denna bakgrund att riksdagen - med avslag på propositionen i berörd del - beslutar att 1 a § i regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1988:609) om målsägandebiträde skall lyda: "Har efterlevande make, sambo, bröstarvinge, fader, moder eller syskon till någon som dödats genom brott med hänsyn till sina personliga förhållanden eller andra omständigheter behov av ett målsägandebiträde skall ett sådant biträde förordnas när förundersökningen har inletts. För ett förordnande enligt denna paragraf gäller i övrigt samma bestämmelser som för ett målsägandebiträde åt en målsägande."
Stockholm den 2 april 2001
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)