den 10 maj

Fråga 1999/2000:933 av Gudrun Lindvall (mp) till miljöminister Kjell Larsson om gamla träd och hotade arter

Skogsstyrelsen kom under 1999 med rapporten Inventering av jätteträd, som visade på de höga biologiska värden dessa har. Många rödlistade arter @ ett hundratal @ är beroende av gamla träd. Det gäller främst skalbaggar, där många arter har minskat rejält på grund av det moderna skogsbruket. Man finner sådana stora träd i södra Sverige t.ex. ekar i inägomark, som vårdträd på gården, som alléträd, vägträd eller som hamlade träd i betesmark. Samtidigt vet man att många av dessa gamla träd är i behov av åtgärder och i vissa fall av akut vård för att överleva. Även gamla barrträd är viktiga och måste skyddas. Tyvärr finns för dålig kunskap om förekomsten i dag.

På Artdatabankens konferens om rödlistade arter den 10 maj i år togs frågan om gamla träd upp. Inventeringar visar att de träd som skulle bli gamla träd då dagens gamla jättar dör inte finns. De avverkades innan naturhänsyn blev vanligt i skogsbruket. De hotade arter som är beroende av gamla stora träd riskerar alltså att försvinna samtidigt som dagens gamlingar. Det är nu mycket angeläget att se till att dagens gamla träd inte avverkas utan hålls vid liv så länge det bara är möjligt. Behovet av inventeringar, skydd och vård ökar för att kunna rädda många hotade arter som är helt beroende av gamla träd.

Jag vill fråga ministern:

Vilka åtgärder avser ministern vidta för de arter, som är beroende av gamla träd och för vilka framtiden enligt Artdatabanken ser mörk ut om inget görs?