Begränsning av gränshandel och smuggling av alkohol
Höga skatter och begränsad tillgänglighet har varit ett viktigt inslag i svensk alkoholpolitik för att hålla nere eller minska konsumtionen av alkoholdrycker. Detta har i stort sett fungerat väl så länge det inte funnits några alternativ till Systembolaget eller restauranger.
Verkligheten har dock förändrats. Sverige blir allt mer internationaliserat genom ökat handelsutbyte och ökat privat resande. Människor i Europa får allt enhetligare attityder och värderingar när det gäller bruket av alkohol.
Det har fört med sig att skattemekanismen inte längre fungerar eftersom privatinförsel och smuggling av bl. a. öl har blivit ett lönsamt och attraktivt alternativ. Anledningen är främst de varierande skatter och avgifter vi har i geografiskt närbelägna länder.
Privatinförseln, både den lagliga och illegala, är mycket lönsam. Den lagliga privatinförseln vid resor uppgår till stora volymer. Till detta kommer den svarta marknaden. Alkoholpolitiskt har högskattepolitiken fört med sig en lång rad negativa effekter. Den har resulterat i
- ett väl fungerande nätverk - både för distribution och försäljning av alkohol från lågskatteländer
- att inköp från den "svarta" marknaden kan ske 24 timmar om dygnet utan någon åldersgräns
- ett ändrat konsumtionsmönster från svagare till starkare öl
- ökad konsumtion av starkare öl, eftersom konsumenterna inte köper enstaka flaskor utan backar eller hela pallar. Man har helt enkelt större lager hemma som till viss del ersätter de alkoholsvagare alternativen man normalt köper tillsammans med matvaror
- att den privatinförda/insmugglade alkoholen ofta hamnar hos dem som redan är offer för missbruk och hos ungdomar oavsett ålder
- ökad brottslighet genom att kriminella ligor etablerats
- försämrad kvalitetskontroll av den privatimporterade/insmugglade alko- holen
Den stora privatinförseln kommer av allt att döma att öka det närmaste året. Nästa år öppnas Öresundsbron och med den får vi ett ökat resande. Innan halvårsskiftet år 2000 skall införselkvoterna omförhandlas. Om Sverige inte får bibehålla nuvarande kvoter, vilket vi anser är önskvärt, riskerar vi att öl och sprit okontrollerat kommer att skölja in över landets gränser utan att Sverige får en krona i skatt.
De förslag som finns i propositionen att kriminalisera även förvärv och innehav av svartspriten ser vi som viktiga och riktiga åtgärder. Dessutom delar vi uppfattningen om Systembolagets betydelsefulla roll som alkohol- politiskt instrument och välkomnar förslagen om ökad tillgänglighet och service inom monopolets ram.
Däremot föreslås inga åtgärder som riktar sig mot den omfattande gränshandeln och alkoholsmugglingen. I propositionen hänvisar regeringen till att befattning med smuggelgods redan är kriminaliserad. Enligt vår uppfattning är inte detta tillräckligt.
Med hänvisning till det som anförts om den omfattande gränshandeln och smugglingen anser vi att ytterligare åtgärder måste övervägas. Dels handlar det om att Sverige får bibehålla nuvarande införselkvoter, dels handlar det också om ett effektivt gränsskydd. Men det handlar också om att utjämna skillnader i alkoholpriser i EU-länderna för att minska lönsamheten med gränshandel och smuggling.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att begränsa gränshandel och smuggel av alkohol.
Stockholm den 16 september 1999
Reynoldh Furustrand (s)
Nils-Göran Holmqvist (s)