Inledning
Alkoholmissbruket är ett av vårt samhälles största problem. Missbruket leder till stora sociala och medicinska problem både för missbrukaren och för dennes omgivning. Det orsakar dessutom samhället mycket stora kostnader. Miljöpartiet ser kampen mot drogerna som en del av kampen för ett bättre samhälle. Solidaritet måste prägla samhällets alkohol- och narkotikapolitik. Till alkohol- och narkotikapolitiken måste överföras det synsätt som på så många andra områden utmärker samhällets handlande. Vi har i solidaritet med varandra accepterat att avstå från en betydande del av våra inkomster för att därigenom förbättra allas materiella villkor. Vi accepterar på en rad av livets områden begränsningar av vår egen frihet, allt för att vi värdesätter det gemensamma bästa högre än enskilda människors frihet. Samma synsätt måste råda inom alkoholpolitiken, individens "rättighet" att dricka alkohol måste underordnas allas rättighet att inte drabbas av alkoholens skadeverkningar.
Totalkonsumtionen i en befolkning bestämmer i hög grad hur många högkonsumenter det finns, vilket i sin tur i hög grad bestämmer skadornas omfattning. För att alkoholskadorna ska minska måste den totala alkohol- konsumtionen minska. Minskad alkoholkonsumtion leder till minskade kostnader och minskat lidande.
Folkhälsan och den sociala tryggheten måste få styra vår alkoholpolitik.
Miljöpartiet anser att samhället måste skärpa sin kontroll av den alkohol- servering som förekommer på restauranger, pubar, diskotek och pizzerior och visa stor restriktivitet med beviljandet av tillstånd till servering av alkoholdrycker. Kommunernas riktlinjer för serveringstillstånd måste ges ökad tyngd. Det finns idag mycket som tyder på att kommunerna, tvärtemot intentionerna i den nya alkohollagen, har små möjligheter att driva en aktiv alkoholpolitik med hjälp av serveringstillstånden. I alltför många fall där kommunen vägrat tillstånd, ges detta sedan av länsrätten. En ändrad politisk syn hos kommunerna på serveringsfrågor måste kunna få genomslag i antalet serveringstillstånd. Om kommunen inte tar tillräckliga alkoholpolitiska hänsyn i sina beslut, eller om kommunen ger tillstånd i strid med sina egna riktlinjer, bör det finnas möjlighet för någon att överklaga. Möjlighet att överklaga serveringstillstånd bör därför beredas länsstyrelsen och alla innevånare i aktuell kommun.
Ett stort och viktigt arbete är samhällets insatser mot olaglig alkohol- hantering. Olika former av illegal hantering av alkohol, t ex hembränning, langning och smuggling, utgör hot mot den svenska alkoholpolitiken och mot folkhälsan. Ökade insatser från polisens och tullens sida, för att nå en bättre efterlevnad av gällande lagstiftning, är i högsta grad motiverade och sam- hällsekonomiska. Samhället får inte falla för tron att det genom förbättrad service och sänkta skatter går att konkurrera ut den kriminella verksamheten. I stället måste i en sådan situation informationsverksamheten intensifieras och erforderliga polisiära resurser sättas in i samhällets kamp mot lag- överträdelser.
Yrkesmässig införsel av och partihandel med spritdrycker, vin och starköl
I propositionen föreslår regeringen att riksdagen fattar beslut om att partihandelstillstånden tas bort i sin nuvarande form och ersätts i alkohollagen med en koppling till vissa begrepp i lagen (1994:1564) om alkoholskatt.
Miljöpartiet anser inte att det här är ett bra förslag och yrkar därför avslag på den delen av propositionen.
När regeringen förordade ett nytt system med en ny myndighet - Alkoholinspektionen - var det främst motiverat av alkoholpolitiska aspekter. Därför skulle en myndighet inrättas för tillståndsgivning, kontroll och hänsyn. I proposition 1994/95:89 pekade man särskilt på de alkoholpolitiska aspekterna när det gällde att inrätta den nya myndigheten, Alkohol- inspektionen, men i den nu föreliggande propositionen finner regeringen att det kan ifrågasättas om systemet med särskilda tillstånd för import och partihandel har någon verklig betydelse från strikt alkoholpolitisk synpunkt. Detta finner vi motsägande. Vi tror att det nu mer än någonsin är viktigt med en övergripande kontroll av alkoholen med tanke på Sveriges inträde i EU, de öppna gränserna och kriminella gruppers ökade intresse för den här marknaden. Vi ställer oss också frågande till att det saknas underlag och någon form av utvärdering för inskränkningarna i Alkoholinspektionens verksamhet från regeringens sida.
I Ds 1997:8 s. 43f. skriver man att "beträffande tillståndsgivning och kontroll har Alkoholinspektionen en viktig samordnande funktion". Det är denna viktiga funktion som man nu vill ta bort.
I den tidigare propositionen 1994/95:89 s. 55 f. ansåg man att Alkohol- inspektionen skall göra en objektiv och icke-diskriminerande bedömning med hänsyn tagen till personliga och ekonomiska förhållanden samt omstän- digheter som övrigt är av betydelse för tillståndet samt även bedöma om den person som ansöker om tillstånd har visat sig lämplig att utöva en sådan verksamhet som avses med ansökningen. Inspektionen har således till uppgift att utreda, bedöma och utfärda tillstånd. Vid tillståndsprövning skall stor vikt tillmätas laglydnad och benägenhet att fullgöra sina plikter mot det allmänna. Detta betyder bland annat att den person som vill tillverka eller partihandla med alkoholdrycker skall ha en ordnad ekonomi och inte tidigare varit straffad för brott som kan ha betydelse för förmågan att yrkesmässigt kunna hantera handel eller tillverkning av alkohol. Den person som söker och får tillstånd skall också vara förtrogen med de regler som gäller på alkoholområdet.
Alkoholinspektionen skall, skriver man, utöva en central tillsyn över efterlevnaden av alkohollagen och inspektionen kan meddela allmänna råd till vägledning för tillämpningen av lagen. Alkoholinspektionens tillsyns- arbete är emellertid inte begränsat till tillsyn av tillverknings-, partihandels- eller inköpstillstånd. I förarbetena till propositionen framhölls att Alkohol- inspektionen skall vara tillståndsmyndighet och tillsammans med läns- styrelser och kommuner stå för en intensifierad, samlad och effektiv tillsyn och kontroll av alkoholhanteringen. Myndigheten bör vidare stå för en löpande uppföljning och utvärdering inom sitt verksamhetsområde. Tillsyn skall utövas på nationell nivå och att målet för tillsynen skall vara att garantera att all hantering i landet av alkohol sker ansvarsfullt och i enlighet med gällande bestämmelser.
Alkoholinspektionen har under den nu gångna perioden varit en myndighet som bl.a. gjort sig känd för att med hög kompetens och effektivitet ha handlagt förekommande ärenden, varit en aktiv part för att kontrollera att handeln sköter sina av myndigheterna utfärdade tillstånd, t.ex. rapporten om hur folkölsförsäljningen skötts, samt att mycket aktivt verkat för att förmedla kunskap om de nya villkoren för handeln med alkoholdrycker genom olika former av konferenser och utbildningar och via en väl fungerande hemsida.
I hanteringen av partihandelstillstånd ingår även ett flertal andra uppgifter såsom att förfoga över en samlad övergripande bild av alkoholens flöde i Sverige, uppbyggandet av ett ärendesystem som underlättar och förbättrar kontrollen av företagen och dess styrelseledamöter, service gentemot kommuner, tull och åklagare samt bevakning att branschen är seriös. Detta kommer troligtvis inte att ingå i skattemyndighetens uppgifter som främst är kontrollen av punktskatter och som troligtvis inte kommer att kunna hävda de alkoholpolitiska aspekterna på partihandlarnas verksamhet.
Med tanke på de uppgifter som ålagts Alkoholinspektionen i kombination med hanteringen av partihandelstillstånd är vi oroade att viktiga delar som ingår i Alkoholinspektionens verksamhet faller bort då skattemyndigheten enligt förslaget tar över hanteringen, särskilt då denna myndighet inte tillskrivs extra resurser utan skall inlemma en tredjedel av Alkohol- inspektionens uppgifter i sin egen organisation med redan befintliga resurser.
I den av statskontoret avgivna kartläggningen "Samordning mot droger" (Statskontoret 1998:22) påpekades den splittring som förefinns vad gäller antalet myndigheter som handlägger olika delar av svensk alkoholpolitik. Utredningen pekar på behovet av en bättre effektivitet och att man bör minska på antalet myndigheter. Statskontoret lägger i sitt betänkande föga vikt vid socialpolitiska aspekter. Det hade då i nuvarande läge varit naturligt att Alkoholinspektionen fått fortsätta sin roll som tillståndsmyndighet samt givits ett övergripande ansvar för all tillsyn på alkoholområdet.
Avgiftssystem
Enligt alkohollagen 7 kap 4 § skall Alkoholinspektionens hantering av partihandelstillstånden täckas av tillståndsinkomsten och även länsstyrelsernas tillsyn. Alkoholinspektionens uppgifter att behandla ansökningar om partihandelstillstånd och inspektionens omedelbara tillsyn över partihandeln upphör med regeringens förslag och därmed faller grunden för avgiftsuttaget. Man menar att dessa avgifter varit föremål för granskning och kritik från Europeiska kommissionen, bland annat i samband med den sk Franzéndomen. Vi anser att den kritik som framförts ska tas på allvar men inte att den kräver att tillståndsavgifter tas bort helt utan endast modifieras. Vi anser att Alkoholinspektionen skall ha kvar sin verksamhet som kontrollmyndighet över import och partihandel på grund av den uttalade svenska alkoholpolitiken och kanske då främst av folkhälsoskäl.
Men alkoholpolitik är inte en fråga på gemenskapsnivå inom EU. Detta innebär att det är upp till varje enskilt land att besluta om den nationella alkoholpolitiken. Den svenska målsättningen - att begränsa alkoholens skadeverkningar genom att minska alkoholkonsumtionen - ifrågasätts så- ledes inte av EU. Däremot ansågs inte export-, import-, tillverknings- och grossistmonopolen vara förenliga med EG-rätten. Dessa ersattes därför av ett tillståndssystem som innebär att företag som vill etablera sig på den svenska alkoholmarknaden måste ha tillstånd från Alkoholinspektionen (Ds 1997:8 s.15.)
Alkoholinspektionens tillståndsverksamhet kan även fortsättningsvis finansieras av avgifter men enligt ett förändrat system. Idag tar Alkohol- inspektionen in ca 22 Mkr i tillsynsavgifter. Av dessa går ca 14,5 Mkr till Alkoholinspektionens anslag, resterande 7,5 Mkr går in i länsstyrelsernas ramanslag.
I propositionen anför man att den kontroll som tull- och skatte- myndigheterna utövar av alkoholimporten och reglerna för etablering etc för partihandeln är tillräcklig. Man skriver att "ovanpå" dessa regler ha ett alkoholpolitiskt tillståndssystem för import och partihandel med spritdrycker, vin och starköl kan ifrågasättas från EG-rättslig synpunkt. Vi tolkar detta som om regeringen säljer ut Sveriges framgångsrika alkoholpolitik för att anpassa Sverige till EU:s mer liberala syn på alkohol.
Miljöpartiet anser att ett avgiftssystem för partihandel och tillverkning av alkoholdrycker bör utformas så att det i så stor utsträckning som möjligt motsvarar EU:s krav på avgift i förhållande till den kontroll myndigheten gör. Alkoholinspektionens verksamhet bör fortleva framför allt av folk- hälsoskäl. Ett system skulle kunna utarbetas, vilket inte torde ligga i strid med EG-rätten, enligt nedanstående principer.
Ett nytt system bör skilja ut vad som direkt är kopplat till partihandel och tillverkning och grunda avgifterna på detta.
- Det nya systemet bör vara tydligt, förutsägbart och enkelt att hantera. Avgifterna bör baseras på företagens storlek på ett rättvist sätt.
- Tillsynsavgiften bör förenklas så att den omfattar all tillsyn och inte som idag innebär en tillsynsavgift för varje separat dryckesvara.
- Små företag bör inte behöva betala någon tillsynsavgift det första året utan få chansen att pröva marknadsförutsätningarna. Idag måste de betala 2 000 kronor i ansökningsavgift och 8 000 kronor i tillsynsavgift för varje dryckesvara. Den som idag vill handla med både vin, spritdrycker och starköl får alltså starta sitt företag med att betala 26 000 kronor direkt.
- Det bör finnas en särskild avgiftskategori för agenter, det vill säga de som bara vill arbeta med marknadsföring av en produkt, t ex offerera Systembolaget en vara för att se om det går att få in den där. Tillfälliga agenter - det vill säga de som under en begränsad tid, exempelvis en mässa - vill marknadsföra sina produkter skall också kunna få ett särskilt tidsbegränsat tillstånd/vilket praktiseras i Norge. Regeringens proposition liksom nuvarande lagstiftning tar ingen hänsyn till denna typ av verk- samhet, som det finns ett stort intresse för.
Distansförsäljning av spritdrycker, vin och starköl
I propositionen föreslår regeringen att riksdagen fattar beslut om att distansförsäljning av spritdrycker, vin och starköl till Sverige från andra länder inte heller i fortsättningen tillåts.
Miljöpartiet instämmer med regeringens förslag om gåvoförsändelser av spritdrycker, vin och starköl. I propositionen föreslår regeringen att riksdagen fattar beslut om att införsel av spritdrycker, vin och starköl i form av gåvoförsändelse tillåts.
Miljöpartiet anser att regeringen i första hand genom förhandlingar med EU skall försöka få möjlighet att avstå från införande av gåvoförsändelser då detta precis som flertalet remissinstanser påpekar är svårt att kontrollera. Risken finns annars att regeringen skapar utrymme för ny illegal verksamhet. Att dessutom tillåta gåvoförsändelser även från tredje land är helt oacceptabelt. I andra hand anser vi att om förslaget genomförs bör själva utlämningen ombesörjas av Systembolaget. Alla alkoholvaror hämtas från Systembolaget - därför bör det även gälla gåvoförsändelser.
Illegal alkoholhantering
I propositionen föreslår regeringen att riksdagen fattar beslut om att den som förvärvar eller innehar sprit eller spritdryck som är olovligt tillverkad eller mäsk som är avsedd för olovlig tillverkning av sprit eller spritdrycker döms till böter eller fängelse i två år. Detsamma gäller den som förvärvar eller innehar olovligt renad teknisk sprit eller alkoholhaltigt preparat.
Miljöpartiet instämmer med regeringens förslag men vill dock påpeka att det är viktigt att straffsatserna har en sådan nivå att brott mot lagen uppfattas som allvarligt. Exempelvis är vissa böter för smuggelsprit lägre än för felparkering av bil vilket ger märkliga signaler till medborgarna.
Vissa ändringar vad avser de särskilda bestämmel- serna om alkoholreklam
I propositionen föreslår regeringen att riksdagen fattar beslut om att de nu gällande bestämmelserna i alkoholreklamlagen arbetas in i alkohollagen. En särskild bestämmelse förs in i alkohollagen om att alkoholreklam inte får rikta sig särskilt till eller skildra barn och ungdomar.
Miljöpartiet instämmer med regeringens förslag då det är av yttersta vikt att i det längsta skydda barn och ungdomar från alkohol.
Tillsyn och sanktioner/alkoholreklam
I propositionen föreslår regeringen att riksdagen fattar beslut om att Konsumentverket/Konsumentombudsmannen skall ha kvar huvudansvaret för att övervaka efterlevnaden av de särskilda bestämmelserna om alkoholreklam.
Miljöpartiet föreslår att, istället för att Konsumentverket/Konsument- ombudsmannen skall ha kvar huvudansvaret för att övervaka efterlevnaden av de särskilda bestämmelserna om alkoholreklam, man utvecklar Alkohol- inspektion och implementerar detta ansvar i deras verksamhet. Det finns många fördelar med att samla all information och verksamhet på en myndighet, och Alkoholinspektionen har just den specialistkompetens och det intresse på alkoholens område som kan vara eftertraktansvärt. Vi anser att man bör eftersträva att samla information och kunskap på ett ställe. Vi anser att detta kan öka myndighetens kontroll och effektivisera arbetet med alkoholfrågor. Förslagsvis skulle bedömningen och hanteringen kunna skötas av inspektionen för att sedan vid överträdelse överlämnas till exempelvis Marknadsdomstolen. Med anledning av detta anser Miljöpartiet att man bör se över huruvida Alkoholinspektionen möjligen skulle kunna få huvudansvar för att övervaka efterlevnaden av de särskilda bestämmelserna om alkohol- reklam. På sikt vill vi gärna se att Alkoholinspektionen utvecklas till Alko- hol- och tobaksinspektionen.
I den av statskontoret avgivna kartläggningen som anges ovan pekar man mot behovet av att effektivisera och samordnar olika delar av svensk alkoholpolitik. Utifrån ovanstående anser vi att Alkoholinspektionen borde få ta hand om kontrollen av marknadsföringen av alkohol.
Miljöpartiet instämmer även i regeringens förslag att överträdelser av alkoholreklamreglerna på serveringsställen skall kunna medföra återkallelse av serveringstillståndet.
Detaljhandelsmonopolet
I propositionen föreslår regeringen att riksdagen fattar beslut om att, för att förbättra servicen för Systembolagets kunder, öppettiderna för Systembolagets butiker måndag till fredag får utsträckas som längst till kl. 20.00. Inför storhelger får Systembolaget ha öppet på lördagar. Vidare föreslås att Systembolaget på försök får ha öppet på lördagar till kl. 15.00 i vissa områden i landet.
Miljöpartiet yrkar avslag på på regeringens förslag med lördagsöppna systembolagsbutiker och extra lördagsöppet inför storhelger. Detta förslag är absolut inte tillräckligt utrett då förslaget bland annat saknar en konsekvensbeskrivning utifrån ett kvinno- och barnperspektiv. Innan en sådan förändring görs anser vi att en utredning tillsätts som fokuserar på kopplingen mellan alkohol och misshandel inom familjen. Vi anser att denna utredning skall göras innan försöksverksamheten införs då vi anser att relationen alkohol och misshandel är så pass allvarlig att människor faktiskt avlider på grund av den.
Miljöpartiet motsätter sig dock inte en förlängning av öppettiderna på vardagskvällarna.
Det finns några rapporter som visar på samband mellan totalkonsumtion och familjevåld. Analyser av data från hela landet och för Stockholm visar på att en liters ökning av alkoholkonsumtionen per capita och år leder till ca tre procents ökning av den polisrapporterade kvinnomisshandeln. Alkoholen beräknas orsaka ca 40 % av misshandeln totalt, 15 % av all kvinno- misshandel i landet och 30 % av kvinnomisshandeln i Stockholm (SOU 1994:29 s. 46).
Enligt en rapport från Folkhälsoinstitutet (Våld, alkohol och övriga droger s. 29 f.) så är inte alkohol förklaringen till varför misshandeln uppstår då även nyktra män slår och det är väl belagt att våld mot kvinnor förekommer i alla sociala skiktningar och familjer. Men, skriver man i rapporten, kvinno- misshandel sammanfaller med tidpunkter/tillfällen då alkohol används. Det är vanligast på helger och när det finns någonting att fira. Alkoholen är inte upphovet till misshandeln men kan påverka karaktären på våldet så att det till exempel blir grövre. Mannens våld ursäktas många gånger genom att han var berusad. Det finns en stark koppling mellan misshandel och alkohol som inte kan nonchaleras.
I propositionen skrivs det att utvärderingen av lördagsstängningen 1984 visade på negativa effekter när det gäller misshandel och skadegörelse i stort sett och framför allt på misshandel utomhus på fredagar. Frågan som inte besvaras är hur misshandeln inom familjer påverkats av ökad tillgänglighet av alkohol. Vi vet att hemmet är den farligaste platsen att vistas på för kvinnor, och vi vet att det finns kopplingar mellan alkohol och våld i hemmet men om det sägs det inget.
För att få bukt med den illegala handeln med sprit skriver man i propositionen att det från olika håll framhållits att ett instrument förutom ökade polisiära insatser är att öka tillgängligheten till legal alkohol och förbättra systembutikernas service till exempel genom att åter öppna systembutikerna på lördagar. Detta är helt fel väg att gå anser Miljöpartiet. Men i Alkoholpolitiska kommissionens huvudbetänkande 1994:24 skriver man att grundprinciperna i de svenska alkohollagarna är att begränsa det privata vinstintresset, begränsa tillgängligheten och skydda ungdomen. Man menar att det finns mycket forskning som visar att tillgängligheten har betydelse för hur mycket som dricks och hur många som får alkoholskador. Tillgängligheten bestäms bland annat av priset, antalet försäljningsställen, öppethållandetider och åldersgränser. Kommissionen menar i sitt betänkande att lördagsstängda systembutiker lett till färre fall av misshandel, färre lägenhetsbrott och färre fylleriomhändertaganden under veckosluten. Kommissionen menade1994 att en minskning av totalkonsumtionen för att därigenom minska alkoholskadorna fortfarande utgör grunden för den svenska alkoholpolitiken (SOU 1994:24 s. 26 f.) Har man nu lämnat den tanken genom att minska kontrollen och öka tillgängligheten?
I propositionen skrivs på sidan 101 att den svenska alkoholpolitiska huvudprincipen om att tillgängligheten för konsumenterna skall begränsas kvarstår oförändrad. Men i och med regeringens förslag kommer öppet- tiderna att dels förlängas på vardagarna, dels kommer vissa butiker att ha öppet på lördagarna samt inför storhelger. Därmed torde man kunna säga att huvudprincipen i alkoholpolitiken om konsumentens tillgänglighet har förändrats. Vidare är de skäl som anförs i propositionen för att återinföra lördagsöppet på Systembolaget väldigt vaga, såsom att tillgängligheten av alkoholdrycker har ökat sedan 1980-talet genom att antalet serveringsställen ökat och öppettiderna förlängts på dessa samt att tillgången på den sk svartspriten ökat. Man menar att den ökade tillgången har urholkat effekten av lördagsstängningen som instrument för att förebygga misshandel och andra alkoholskador (prop. 1998/99:134 s. 145). Att använda sig av argu- mentet att öka tillgängligheten (tillgängligheten som är alkoholpolitikens huvudprincip) av den legala alkoholen för att bekämpa den illegala alkoholen är ett svagt argument. Vi menar att man inte kan konkurrera ut svartspriten, den ska bekämpas på andra sätt främst genom polis, tull och rättssystemet, inte genom att öka det totala flödet av alkohol. Istället borde vi hårdare än någonsin bekämpa svartspritens flöde på marknaden. Ett förslag skulle kunna vara att se över huruvida straffsatserna är tillräckligt höga för att vara avskräckande och ge mer resurser till polis och tull.
OAS framtid
I propositionen föreslår regeringen att riksdagen fattar beslut om Oberoende alkoholsamarbetet (OAS) - som är ett samarbete i kommittéform mellan Regeringskansliet, branschorganisationer, försäkringsbolag och berörda myndigheter - så att OAS ombildas på sikt till en allmännyttig ideell förening.
Miljöpartiet anser att samarbete alltid är bra och det kan vara bra med en ideell förening som spänner över ett stort område men vi anser inte att riksdagen skall fatta ett beslut om detta. Det ger föreningen en helt annan status än som en vanlig allmännyttig ideell förening. Därför yrkar vi avslag på förslaget att riksdagen skall fatta beslut angående detta men ser gärna att OAS lever vidare.
Inriktningen för en ny myndighetsstruktur
I propositionen föreslår regeringen att riksdagen fattar beslut om att tillsätta en organisationskommitté med uppgift att ombilda Folkhälsoinstitutet till en myndighet med tydligare uppgifter av stabsmyndighetskaraktär på folkhälsoområdet.
Miljöpartiet yrkar avslag på regeringens förslag om en ny myndighets- struktur på alkoholområdet. Vi anser inte att det finns några effektivitets- och samordningsvinster att göra utan att man istället kommer att förlora kunskap, kompetens och verktyg för att föra en restriktiv alkoholpolitik. Vi anser att det är viktigt att skilja på folkhälsoarbete och en inspektions kontrollarbete. Båda behövs men var för sig. Därför skall inte Folkhälsoinstitutets och Alkoholinspektionens arbete sammanblandas. Flera remissinstanser såsom Nationella folkhälsokommittén, Systembolaget, Generaltullstyrelsen, Folk- hälsoinstitutet, Alkoholinspektionen, Statens institutionsstyrelse, Stockholms läns landsting, Landstinget i Värmland och Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, som direkt är knutna till alkoholområdet, anser i sina remissvar att frågan inte är tillräckligt utredd. Vidare avstyrker Miljöpartiet förslaget om att lägga över delar av Alkoholinspektionens arbete på skatte- myndigheten.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag till förändring när det gäller partihandelstillståndet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avgiftssystem för Alkoholinspektionen,
3. att riksdagen avslår regeringens förslag om gåvoförsändelser,
4. att riksdagen - under förutsättning av att yrkande 3 faller - som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Systembolaget skall vara utlämningsplats för gåvoförsändelser,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om straffsatser,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ansvaret för alkoholreklam läggs på Alkohol- inspektionen,
7. att riksdagen avslår regeringens förslag om prov med lördags- öppet och lördagsöppet inför storhelger,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte fatta beslut om OAS,
9. att riksdagen avslår regeringens förslag till en ny myndighets- struktur på alkoholområdet.
Stockholm den 17 september 1999
Thomas Julin (mp)
Helena Hillar Rosenqvist (mp)
Marianne Samuelsson (mp)
Kerstin-Maria Stalin (mp)
Gunnar Goude (mp)
Per Lager (mp)
Ingegerd Saarinen (mp)
Barbro Feltzing (mp)