1 Inledning
Regeringens proposition 1998/99:134 Vissa alkoholfrågor m.m. behandlar många olika frågor och föreslår en rad förändringar inom alkoholpolitiken. Gemensamt för flera av dessa förslag är en strävan från regeringen att anpassa delar av alkoholpolitiken till andra EU-länders förhållanden. Några av förslagen har direkt föregåtts av påpekanden från EU-organ. Det finns i denna situation anledning att reflektera över framväxten av svensk alkoholpolitik och ha synpunkter på utfallet av den, innan beslut tas om förändringar.
Svensk alkoholpolitik har en lång historia. Restriktioner, en relativt hög beskattning av alkohol och väsentliga inslag av desintressering, dvs att minimera privata vinstintressen inom alkoholhantering, är åtgärder som prövats under mer än 100 år. Till detta bör man självklart också lägga olika socialpolitiska åtgärder ägnade att förebygga och motverka alkoholmissbruk och skador.
Vid internationella jämförelser över konsumtionen per capita och utbredningen av alkoholskador i populationen, ter sig svensk alkoholpolitik som relativt framgångsrik.
Under senare årtionden har totalkonsumtionens betydelse för antalet högkonsumenter och alkoholskadornas utbredning betonats. Forskning har visat på ett positivt samband mellan diagnoser som skrumplever, bukspottkörtelinflammation, delirium och alkoholförgiftning å ena sidan och den totala alkoholkonsumtionen å andra sidan. Totalkonsumtionsmodellen låg till grund för 1977 års alkoholpolitiska program som riksdagen godkände. Som övergripande mål sattes en sänkning av den totala alkoholkonsumtionen.
Trots kritik från en del håll om modellens otillräcklighet som mått på ifall alkoholpolitiken varit till alla delar framgångsrik eller ej, kvarstår sambandet mellan ökad alkoholkonsumtion och ökade alkoholskador. Huvudmålet, att minska den totala konsumtionen, slogs också fast av 1994 års alkoholpolitiska kommission. Även internationellt har denna ambition genomsyrat det alkoholpolitiska arbetet. Således har WHO antagit planer som bygger på totalkonsumtionsmodellen, och WHO:s Europaregion fastslog 1984 målsättningen att före år 2000 sänka totalkonsumtionen med 25 %.
2 Priset på alkohol
Om vi ser till faktorer som kan påverka den totala konsumtionen av alkohol är priset och tillgängligheten definitivt bland de avgörande. Det är ett förhållande som för övrigt gäller de flesta produkter. Ju lägre pris, desto mer köper man av produkten och ju mer tillgänglig den är, desto större blir konsumtionen.
Alkoholkonsumtionen, och därmed också alkoholskadorna, påverkas således av pris och hur lätt det går att köpa alkoholdrycker.
När det gäller priset på alkohol så har Sverige under mycket lång tid valt att ha höga skatter på alkohol som ett alkoholpolitiskt medel. Genom medlemskapet i EU har pressen ökat på Sverige att släppa på alkoholrestriktionerna och röster höjs nu i debatten att alkoholskatten skall sänkas väsentligt.
Vänsterpartiet är övertygat om att prisinstrumentet är ett av de viktigaste inslagen i den framgångsrika svenska alkoholpolitiken. Vi kommer att fortsätta arbeta för att behålla detta verkningsfulla instrument. Till de debattörer som tvärsäkert påstår att folk slutar köpa på Systembolaget om vi inte genast och drastiskt sänker skatterna vill vi uppmana till studium av RSV:s delårsrapport 99 06 30, där det framgår att statens skatteintäkter för vin och öl ökat betydligt under första halvåret 1999, jämfört med motsvarande tid 1998.
3 Lördagsöppet
Det finns inga förslag i propositionen om att förändra prisinstrumentet, men däremot finns flera förslag som Vänsterpartiet menar påverkar tillgängligheten till alkohol. Förslaget i propositionen att Systembolaget i vissa delar av landet på försök skall ha öppet till längst kl 15 på lördagar, är ett förslag som Vänsterpartiet avvisar. Vänsterpartiet menar att detta ökar den totala tillgängligheten på alkohol i dessa områden och att det finns väl grundade farhågor att ett generellt lördagsöppet i dessa områden kan komma att leda till ökad alkoholkonsumtion och ökade sociala problem.
Lördagsstängning av Systembolaget infördes permanent från 1 juli 1982. Utvärderingen av stängningen visade en minskning av antalet fall av fylleri fredagar-lördagar med 10-12 %, minskning av antalet lägenhetsbråk på mellan 1-3 % och minskad frekvens av misshandel inomhus mellan bekanta med 5-12 %.
Det är framförallt barn och kvinnor som har och har haft nytta av att sy- stembolagen hållits stängda på lördagar. Många kvinnor har upplevt lugnare veckoslut när den sammanboende mannen inte haft den direkta tillgången till alkohol. Många har berättat om detta som en återhämtningspaus i en annars svår social tillvaro. Vänsterpartiet vill inte frånta barn och kvinnor i missbrukarhem de andrum som lördagsstängda system givit dem, och detta är ett av huvudargumenten till vårt ställningstagande mot försöksverksamhet med lördagsöppet.
Regeringen hänvisar i sin proposition till att samhället förändrats med ett utökat antal serveringsställen, längre öppettider och ett ökat utbud av s k svartsprit. Regeringen för i propositionen ett resonemang som går ut på att de som vill få alkohol kan få tag i detta ändå och att det därför är lika bra att öppna Systembolaget på lördagar. Stängningen har ingen återhållande effekt. I Vänsterpartiet är vi inte övertygade av de resonemangen. Ett generellt lördagsöppet av Systembolaget ökar ju det totala utbudet av alkohol. Vi är övertygade om att lördagsstängningen innebär ett stöd och en andhämtningspaus för många högkonsumenter, missbrukare och deras anhöriga. Det är långt ifrån sannolikt att alla dessa människor köper svartsprit eller springer på nattöppna krogar, men ett lördagsöppet Systembolag innebär att chansen till nyktra helger minskar drastiskt. Det kan i sin tur innebära att dagens problem vid ett generellt lördagsöppet även leder till ökade problem i form av ökat våld och fylleri. Den risken är Vänsterpartiet inte beredd att ta.
Propositionen hänvisar till att Finland och Norge beslutat om lördagsöppet efter långa perioder av lördagsstängt. I Finland konstaterades, precis som i Sverige, att antalet fall av fylleri och alkoholrelaterat våld minskade vid stängningen (Säilä 1978). I propositionen framhävs att denna återgång till lördagsöppet inte lett till några rapporter om märkbara skillnader vad avser konsumtion eller ökat våld. Det framgår inte i propositionen om några vetenskapliga studier genomförts kring effekterna av öppnandet.
Ett skäl som förs fram för lördagsöppet är servicenivån; det sägs öka legitimiteten för Systembolaget. Vänsterpartiet anser att detaljhandelsmonopolet är utomordentligt viktigt att bibehålla om talet om en restriktiv alkoholpolitik skall ha någon innebörd. Självklart måste höga krav ställas på verksamheten vad gäller servicenivå och kvalitet. Vänsterpartiet anser att dagens Systembolag genomgående präglas av strävan efter god servicenivå. Systembolaget saluför ett för konsumenterna rikhaltigt och kvalitetsmässigt gott utbud av produkter från butiker spridda över hela landet. Det är många internationella bedömares åsikt att Sverige genom Systembolaget har ett utbud av kvalitetsprodukter över hela landet som är relativt unikt vid jämförelser med flertalet länder. Självklart måste dock strävan vara att ständigt förbättra servicenivån och kvalitetsarbetet. Av dessa skäl ställer Vänsterpartiet sig bakom förslagen i propositionen om möjligheten till kvällsöppet måndagar-fredagar till kl 20 samt öppethållande lördagar inför vissa storhelger. Detta borde räcka för att kunna ge allmänheten en möjlighet att planera och genomföra sina inköp på ett godtagbart sätt. Olägenheten vissa upplever av att inte kunna handla på lördagar är inte av den digniteten att den överflyglar de tidigare diskuterade riskerna med ett lördagsöppet. Hänsyn till högkonsumenterna, missbrukarna och deras anhöriga gör att Vänsterpartiet säger nej till förslaget om försök med lördagsöppet i vissa områden i landet.
Det finns också en rad andra faktorer som påverkar alkoholkonsumtionen och alkoholkonsumenterna. Reklam och marknadsföring är sådana faktorer och förslag om vissa förändringar i lagstiftningen förs fram i propositionen. Vänsterpartiet ställer sig bakom dessa förslag. I andra delar av propositionen lyfts s k punktnykterhetsinsatser fram, dvs. grupper och områden där det är särskilt viktigt med nykterhet. Dessa rör insatser för ungdomar och gravida kvinnor, insatser på arbetsplatser och i trafikmiljöer. Vänsterpartiet anser att dessa riktade insatser är bra och nödvändiga, liksom annat förebyggande arbete. Tyvärr tvingas vi konstatera att alltför mycket av samhällets förebyggande insatser när det gäller droger och alkohol har fått minskade resurser under senare år. Det gäller inte minst ute i kommunerna, till följd av senare års alltmer ansträngda ekonomi i många kommuner.
4 Kreditkort och Internet
Vänsterpartiet avvisar förslaget om att det skall kunna gå att köpa alkoholhaltiga drycker på kredit. Vi accepterar att kontantkort får användas där en kontroll görs om det finns täckning för de inköp som görs. Detta är också en kostnadsfråga. För att införa kreditkort skulle Systembolaget få betala åtskilliga miljoner. Kreditkortsanvändning kan också ge möjligheter att köpa systemvaror på Internet.
Vänsterpartiet anser att det inte skall öppnas för möjligheten att köpa alkoholdrycker över Internet. Vi ser en mängd problem om denna möjlighet öppnas. I stort gäller det kontrollen av köparna, dvs ålderskontroll, betalningsförmåga och till vilka varorna distribueras. Det kan också gälla sättet på vilket distributionen sker, inte minst vid hemkörning och leverans vi dörren som diskuterats. Vi ser inte vilken möjlighet som ett Systembolag skulle ha att exempelvis hindra en leverans till en ungdomsgrupp vid en skolavslutningsfest om det organiserades av en person över 20 år. I dag finns det en viss social kontroll när varorna hämtas. Den möjligheten vill vi ha kvar och den försvinner om köparen själv inte skall hämta varorna. En uppenbar risk med internetförsäljningen är också att det kan tillskapas en ny grupp av underleverantörer som inriktar sig på langning till ungdomar. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
5 Gåvoförsändelser
I propositionen föreslår regeringen att gåvoförsändelser från utlandet skall tillåtas. Tullverket skall inom ramen för sin verksamhet göra en bedömning av försändelsens status och vid utlämnandet göra en ålderskontroll.
Vänsterpartiet anser att Systembolaget har bättre kompetens att sköta utlämning och ålderskontroll. Vi föreslår att gåvoförsändelser skall lämnas ut av Systembolaget. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
6 Systembolagets avkastningskrav
Staten har formulerat ett avkastningskrav på Systembolaget. Samtidigt skall bolaget bygga ut sin service till kunderna med nya utlämningsställen och nya systembolag, en utbyggnad som kan medföra ökade kostnader för Systembolaget. Om avkastningskravet och kostnaderna för den utbyggda servicenivån kommer i konflikt med varandra måste avkastningskravet revideras. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
7 Alkoholinspektionen
Alkoholinspektionens framtida organisation skall utredas. Vänsterpartiet anser att det även fortsättningsvis behövs en nationell kontrollfunktion. Vi står fortfarande bakom vad som beslutades att vara Alkoholinspektionens huvuduppgift dvs "att marknadskrafterna skall kontrolleras via ett system av tillstånd, tillsyn och sanktioner och skall hanteras av den nya myndigheten" (prop 1994/95:89). Vi tror inte att behovet av detta har minskat, snarare tvärtom. Den kompetens som nu finns hos myndigheten måste tas tillvara.
De kontakter som upprättas i samband med tillsyn och tillståndsgivning ger stora möjligheter att påverka utvecklingen med information, rådgivning. Det förebygger också fel och misstag som kan begås och ger en enhetlig och riktig lagtillämpning. I slutändan handlar det om att förmedla ett socialt an- svarstagande till företagare och förhindra att företag med kortsiktiga och enbart ekonomiska intressen kommer in på arenan. Vänsterpartiet anser att den inriktningen skall bibehållas och att det bör framgå i direktiven till den kommande organisationskommittén, vilken skall se över Folkhälsoinstitutet. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
8 Oberoende alkoholsamarbete (OAS)
Det är självklart ett vitalt samhällsintresse att hitta olika verksamma medel att motverka svartspriten, inte minst bland ungdomsgrupperna. Lagstiftning är ett medel och långsiktig information är ett annat. Här har OAS varit aktivt med informationskampanj och det är lovvärt.
Vänsterpartiet anser däremot inte att förslaget till organisering av OAS, som en allmännyttig ideell organisation, är det bästa tänkbara. Det finns olika, delvis motstridiga intressen, representerade i OAS och det är viktigt att tydliggöra detta. Vi anser i likhet med flera remissinstanser att OAS i stället skall ingå i en statlig myndighet för att på bästa sätt främja trovärdigheten och uppnå samordningsvinster i informationsarbetet.
9 Folkhälsoinstitutet
Ett förslag i propositionen är att tillsätta en organisationskommitté med uppgift att ombilda Folkhälsoinstitutet till en myndighet med inriktning på stabsuppgifter. Bakgrunden till förslaget är att det finns alltför många aktörer på området, vilket minskar överskådligheten och effektiviteten. De förslag till samordning och förändringar som läggs, ställer sig Vänsterpartiet bakom. Folkhälsoarbetet är av mycket central betydelse och just därför är det viktigt att klargöra rollerna mellan aktörerna. Informationen till allmänheten kan ges av många andra aktörer, även frivilliga organisationer etc., och här kan folkhälsomyndigheten ha rollen som beställare, ge faktaunderlag, samordna, vara "spindel i nätet".
10 Vård och behandling
Ett område som behandlas mycket översiktligt i propositionen är vård och behandlingsinsatser för människor med missbruksproblem. Propositionen nöjer sig med att rapsodiskt beskriva vissa utvecklingslinjer i behandlingsinsatserna under de senaste årtiondena. Det går inte att utläsa om regeringen tycker att utvecklingen av behandlingsinsatser är positiv eller om det finns några problem i förhållande till gällande lagstiftning och uttalade mål. Vänsterpartiet anser att missbrukarvården är en verksamhet som drabbats hårt av senare års nedskärningar i kommunerna. Det är glädjande att nya öppna verksamheter prövas i stor omfattning i kommunerna, men för många är dessa insatser klart otillräckliga. Det finns många exempel där det är tveksamt om kommunerna lever upp till gällande lagstiftning i SoL och LVM. Grundorsaken är kommunernas mycket ansträngda ekonomiska situation.
Vänsterpartiet avser att återkomma i andra sammanhang till denna mycket viktiga socialpolitiska fråga.
11 Kvinnors alkoholkonsumtion
Sist, men inte minst, vill vi peka på att kvinnornas alkoholkonsumtion är bristfälligt belyst i propositionen. Kvinnornas alkoholkonsumtion har genomgått stora förändringar under senare årtionden, och utvecklingen uppvisar större förändringar för kvinnorna än för männen. Det går att utläsa av propositionen att unga flickor tycks särskilt utsatta när det t ex gäller s k svartsprit. Detta område och andra problem förknippade med den ökade alkoholkonsumtionen bland kvinnor bör bli föremål för en särskild utredning och kartläggning, något som Vänsterpartiet anser att regeringen bör ge Folkhälsoinstitutet eller annan myndighet i uppdrag att utföra.
12 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att även fortsättningsvis använda priset som alkoholpolitiskt instrument för att hålla alkoholkonsumtionen nere,
2. att riksdagen avslår regeringens förslag om en försöksverksamhet med lördagsöppet,
3. att riksdagen avslår regeringens förslag om att kreditkort skall kunna användas vid inköp av alkohol på Systembolaget,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internethandel med alkohol,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring som att ålderskontroll och utlämning av gåvoförsändelser skall utföras av Systembolaget,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Systembolagets avkastningskrav relaterat till kravet på att bygga ut servicenivån,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om direktiven för den kommitté som skall se över Alkoholinspektionens organisation,
8. att riksdagen avslår regeringens förslag om att ombilda Oberoende alkoholsamarbete (OAS) till en allmännyttig ideell förening enligt vad i motionen anförts om att OAS skall ingå i en statlig myndighet,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda omfattningen av kvinnors alkoholkonsumtion och särskilt unga kvinnors konsumtion av s.k. svartsprit.
Stockholm den 17 september 1999
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v)
Lars Bäckström (v)
Ingrid Burman (v)
Stig Eriksson (v)
Owe Hellberg (v)
Berit Jóhannesson (v)
Tanja Linderborg (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Lars Ohly (v)
Lena Olsson (v)
Rolf Olsson (v)