Det finns all anledning att rikta kritik mot det sätt som regeringen har hanterat frågan om EU:s regler för privat införsel av alkohol och tobak från andra medlemsländer. Länge förfäktade regeringen att Sverige hade någon form av rätt att själv bestämma omfattningen av införselreglerna, trots att det åtminstone sedan den förra förhandlingsrundan 1996 stått klart att så inte var fallet. Genom sin halsstarrighet har regeringen försatt sig i en mycket besvärlig situation. Den 1 juli 2000 kommer nya införselregler att gälla och 2003-12-31 skall samma regler gälla i Sverige som inom övriga delar av Europeiska unionen. Några förberedelser inför detta systemskifte har inte vidtagits. Vi har tidigare motionerat om att regeringen skulle ta initiativ till förberedelser för höjda införselkvantiteter och sänkta alkoholskatter samt upplysningskampanjer i samarbete med olika branschorganisationer m.fl. för att tillse att de nya införselreglerna och åtföljande sänkta alkoholskatter inte äventyrade folkhälsan. Tyvärr har våra förslag inte hörsammats. Inte på något sätt har regeringen förberett landet på den kommande slutdagen eller anpassat den svenska alkoholbeskattningen efter de nya reglerna, vilket är olyckligt.
I proposition 1999/2000:121 föreslår regeringen en förändring av införsel- mängderna av öl, vin och cigaretter som en resande kan införa i Sverige från ett annat EU-land utan att betala skatt i Sverige. De nya bestämmelserna skall gälla från och med 2000-07-01.
Regeringen avser att återkomma med förslag till åtgärder inom skatteområdet i budgetpropositionen för år 2001.
Vi anser att regeringen fortsätter att behandla frågan om införselregler och alkoholskatterna på ett felaktigt sätt. Nu vet hela svenska folket att om tre och ett halvt år kommer det att vara tillåtet att ta in minst 10 liter sprit, 90 liter vin och 110 liter öl samt ökade mängder tobaksvaror utan att betala skatt i Sverige. Eftersom de svenska alkoholskatterna tillhör de högsta i Europa kommer det att vara mycket frestande för många att i samband med semesterresan handla utöver den lagliga ransonen. Till detta kommer att den illegala införseln av främst sprit och öl har ökat mycket kraftigt. Läns- styrelsen i Skåne län har lämnat en larmrapport över smugglingen och den organiserade brottsligheten i samband med distributionen av kontraband. Sammantaget innebär det att man kan befara en kraftig ökning av såväl legal som illegal införsel av alkohol, främst öl och sprit.
Om regeringen vill ha någon möjlighet att ur folkhälsoperspektivet ha något grepp över situationen måste man i första hand "gilla läget". Tiden är ute för drömmar om fortsatt statlig gränskontroll av alkohol. Nu gäller det att agera på ett fast och modigt sätt, så att medborgarna får respekt för lagen igen. Enligt vår uppfattning är det tre viktiga åtgärder som måste vidtas.
Riktlinjerna för en långsiktig upplysningsverksamhet inriktad på framför allt yngre personer utarbetas genast. Detta bör ske i samarbete med branschaktörer, som skall känna ett alldeles särskilt ansvar. Det är viktigare att man kommer i gång snabbt än att alla detaljer i verksamheten är färdig- utredda. Det är nu i sommar som det stora trycket kommer. Öresundsbron innebär en kraftigt ökad landtrafik med ytterst små möjligheter för tullen att kontrollera bilar och bussar.
Redan nu bör riksdagen lägga fast hur tidtabellen för de ytterligare förändringarna i införselreglerna skall vara. Frågan blir då betydligt mer odramatisk och alla vet vad som gäller. Det går att skapa respekt för lagar och bestämmelser på detta område. Visserligen har publicerats en tänkt tidtabell, men det är bättre att det redan nu genom riksdagsbeslut görs klart vad som skall gälla under de närmaste åren.
När de skattefria införselkvantiteterna stiger är det givetvis viktigt att anpassa de svenska alkoholskatterna till omvärldens. Görs inte detta kommer bryggerier, Systembolaget och andra aktörer i branschen i ett mycket prekärt läge. Redan i dag har vi permitteringar bland svenska bryggerier. Ökade skattefria införselkvantiteter, legala och illegala, kommer givetvis att inne- bära kraftigt försämrade överlevnadsvillkor för många företag resulterande i friställningar, nedläggningar och arbetslöshet. Dessa kostnader för samhället som helhet måste tas med i beräkningarna av vad bibehållandet av höga alkoholskatter innebär.
De svenska alkoholskatterna bör därför omgående sänkas. Den danska nivån på alkoholskatter kan tjäna som ett riktmärke.
Oaktat att Kommissionen tagit del av en tidtabell från svensk sida och inte haft några erinringar bör en revidering av tidsplanen göras. Det är bättre att ha en jämn upptrappning av kvantiteterna än att lägga de stora höjningarna i slutet av perioden. Det är inte särskilt psykologiskt att lägga de stora förändringarna i kvantiteterna sent. Dramatiken ökar och risken är stor att laglydnaden på detta område i det närmaste helt försvinner. Om vi i stället beslutar oss för en lugn och jämn anpassning och samtidigt fattar beslut om en anpassning av de svenska alkoholskatterna finns det stora möjligheter att kunna genomföra förändringen utan större risker. Följande införselregler skall därför enligt vår uppfattning gälla:
Tabell 1: (Tidpunkt Sprit Starkvin Vin Öl Tobak )
När det gäller skattesatserna så bör dessa ligga ungefär på dansk nivå. Visserligen har Tyskland ännu lägre nivåer, men den trafiken är i vart fall ännu så länge av mindre omfattning än den som sker från Danmark. Naturligtvis får man ha en beredskap om det skulle visa sig att Tysklandstrafiken ökar kraftigt. En utgångspunkt för de överväganden som regeringen nu måste göra skulle kunna vara följande:
Tabell 2: (Produkt Volymprocent Skattesats/kr/liter/volym(nuvarande nivå) )
Hur stora blir kostnaderna för staten om detta förslag genomförs? Det är naturligtvis oerhört svårt att beräkna. Att statens intäkter från alkoholskatter minskar ter sig vid en första anblick som tämligen säkert. Men om man beaktar mörkertalen avseende alkoholkonsumtionen i Sverige och andelen alkohol som redan i dag inte beskattas samt en förväntad kraftig ökning av såväl illegal som legal införsel av skattefri alkohol om de svenska skattesatserna inte anpassas till en mer europeisk nivå, så är kalkylen förmodligen inte alls lika negativ. Den kan till och med vara positiv i jämförelse med om skattesatserna inte ändras. Om skattesatserna sänks skulle många inte tycka det vara mödan värt att göra sig besväret att köpa alkoholen utomlands. Dessutom skulle man med en upplysningskampanj i kombination med en anti-smuggelkampanj kunna förändra medborgarnas inställning till illegal hantering. Tillsammans skulle dessa faktorer kunna resultera i en kraftig ökning av handeln genom Systembolaget på bekostnad av skattefri införsel.
Erfarenheterna från hanteringen av tobaksskatterna 1997 visar hur en skatteökning innebar lägre skatteintäkter. Omvänt borde en ordentlig sänkning av alkoholskatterna medföra oförändrade eller högre skatteintäkter. Beräkningen av hur mycket samhället skulle tjäna på att försvåra för den organiserade brottsligheten kan inte heller kvantifieras i pengar. Ned- läggningar eller neddragningar på bryggerier med åtföljande arbetslöshet skulle kosta samhället stora pengar, vilket också bör tas med i kalkylen.
Vi är övertygade om att det är nödvändigt att nu sänka alkoholskatterna och att om införselreglerna utformas på det sätt som ovan angivits effekten för såväl folkhälsan som samhällets nettokostnader blir bättre än om man följer regeringens linje, som den är presenterad i proposition 1999/2000:121.
Vi föreslår att riksdagen hos regeringen hemställer om förslag till sänkta alkoholskatter. Förslaget bör lämnas till riksdagen så snabbt som möjligt. Nya skattenivåer borde kunna träda i kraft den 1 oktober i år. I regeringens beredning av den exakta utformningen av skattesänkningen utgår vi från att såväl nivåer som de statsfinansiella effekterna prövas. Skattenivåerna måste utformas i beaktande av de införselregler som Sverige nu introducerar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om nya regler för privat införsel av alkohol och tobak från andra medlemsländer i EU att gälla fr.o.m. den 1 juli 2000 i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tidtabell för ändringar i övrigt av införselreglerna avseende alkohol och tobak under perioden fram till den 30 december 2003,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag om sänkta alkohol- skatter i enlighet med vad som anförts i motionen. 4.
Stockholm den 11 maj 2000
Carl Fredrik Graf (m)
Carl Erik Hedlund (m)
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)
Catharina Hagen (m)
Anna Kinberg (m)
Stefan Hagfeldt (m)
Ola Sundell (m)
Inga Berggren (m)
Anna Åkerhielm (m)