Sammanfattning
Staten bör inte äga bolag och driva affärsverksamhet. Det är en olämplig sammanblandning av uppgifter. Folkpartiet anser att det statliga ägandet bör avvecklas. I denna motion föreslås att bolagen säljs.
Varför statligt ägande? Huvudfrågan alltjämt obesvarad
Idag äger staten 59 företag som har 206 000 anställda och med ett uppskattat samlat marknadsvärde på 300-400 mdr kr. Enligt Riksdagens revisorer arbetar ungefär 2/3 med lönsamhet som enda officiellt angivna mål. I regeringens skrivelse om "Företag med statligt ägande", 1999/2000:20, saknas dock svaret på den mest grundläggande frågan för såväl riksdagen som dessa 59 företag, nämligen: Varför skall staten alls ägna sig åt kommersiell, affärsmässig verksamhet?
Med 1900-talet går 1800-talets socialistiska huvudkrav i graven
Det är särskilt relevant att få svar på den frågan idag när vi kan blicka tillbaka på erfarenheterna av statligt ägande under hela 1900-talet. Kravet på statligt ägande av produktionsmedlen har under seklet varit det kanske enskilt viktigaste ideologiska kravet från socialismens och socialdemokratins banérförare. I Sovjet förstatligades produktionsmedlen redan på 20-talet. I de västliga demokratierna ökade det statliga ägandet av produktionsmedlen först under den tidiga efterkrigstiden. Snart nog avtog dock entusiasmen för förstatligande och statligt ägande. När kravet på statligt ägande hade förverkligats i Västeuropa visade det sig snabbt ha varit enklare med socialistisk retorik än det blev med revisionen. Sammanblandningen av statligt ägande på marknadsmässiga villkor visade sig oerhört problematiskt och har medfört att stater slösat bort enorma summor av skattebetalarnas pengar på olönsamma men politiskt populära projekt och branscher. I det gamla Sovjetväldet och andra kommunistländer medförde statligt ägande förtryck, ineffektivitet, fattigdom och en förödande miljöförstöring.
Slutsatsen man dragit i bl a Västeuropa under de senaste årtiondena är att det ökade statliga ägandet under 40-, 50- och 60-talen var ett allvarligt misstag. Staterna drar sig överallt ur ägande av produktionsmedlen. Seklets socialistiska huvudtanke att statligt ägande av produktionsmedlen skulle upphäva kapitalismens avigsidor gick själv under i konkurrensen med marknadsekonomins fördelar. Det senaste exemplet är naturligtvis den makalösa omställningen i Kina. Aldrig i världshistorien har så många lyfts ur fattigdom och elände genom att produktionsmedlen i jordbruk och industri förs över från statligt till privat ägande.
Regeringen aktar sig för slutsatser eller principer
I Sverige har regeringen ännu inte dragit några slutsatser av historien eller förmått formulera någon principiell hållning i den stora frågan om nyttan med statligt ägande. Istället för avveckling av statligt ägande skall det ske en utveckling. Mot vadå? Regeringens kompass snurrar så förvirrat att man tror den sitter vid den magnetiska nordpolen och inte i Rosenbad. Är målet måhända en ännu mera "offensiv företagsportfölj" (s 5) än för närvarande?
Även om historiens dystra erfarenheter av statligt ägande lyser med sin frånvaro i regeringens skrivelse finns dock ett antal försök till målbeskrivning. Om man skall ta dem på allvar bortfaller dock motiven för statens engagemang: "acceptabel avkastning på ?ägarens? statens kapital, och effektivt skötta företag" (s 5), "att för skattebetalarnas bästa utöva en så effektiv förvaltning som möjligt av tillgångarna" (s 6), "att nå bästa möjliga långsiktiga förräntning av ägarens ?statens? kapital med årliga utdelningar på marknadsmässig nivå" (s 7), och "Det övergripande målet är att maximera rörelseresultatet och minimera kostnaden för kapital"(s 8).
Dessa mål är trovärdiga när de skrivs eller yttras av kapitalägare som Wallenberg, pensionsfonder, och privata investmentbolag. Men det vilar en rörande och naiv aningslöshet över dessa målformuleringar när man tror att de går att tillämpa på staten som ägare. Det är inte fråga om att "god vilja" skulle saknas hos staten, utan att målformuleringarna inte låtsas om att här finns ett systemfel: Statens företrädare skall vara medborgarnas och allmänintressets tjänare, och de saknar därför förutsättningar i form av belöningssystem, incitament, för att bli en syntetisk statskapitalist. Är t ex en minister mycket framgångsrik som syntetisk statskapitalist kan det leda till förlust av väljare för hans eller hennes regering, som bekant. Hur många gånger har det inte i Sverige och andra demokratier uppstått kollision mellan politiska mål som sysselsättning och fackliga maktanspråk, å ena sidan, och affärsmässiga avkastningsmål, å den andra, som resulterat i nederlag för mål som affärsmässig lönsamhet?
Folkpartiet realistiskt i konflikten mellan politik och affärsmässighet
Till skillnad från regeringen accepterar Folkpartiet att politik och affärsmässig näringsverksamhet har olika mål, och att privata företag och företagare har ett snävare definerat mål - högsta möjliga företagsekonomiska lönsamhet! - än vad regering och riksdag måste ha. Erfarenhetsmässigt vet vi också att regeringen möjligen lurar sig själv - men inga särintressen, politiska partier, el dyl. - genom att bygga in systemfelet att staten garanterat kan agera affärsmässigt som ägare. Inte heller förefaller regeringen det minsta medveten om effekterna på övriga näringslivet av statligt ägande, och i historiens ljus att regeringens tal om en "offensiv företagsportfölj" av konkurrenterna bland de privata företagen måste uppfattas som hot om snedvridning genom öppna eller dolda stöd. Likaså är omedvetenheten och tystnaden kompakt beträffande s k "moral hazard"-problem vid statligt företagande, som t ex bostadsfinansieringsföretaget SBABs större risktagande än övriga finansbolag p g a deras billigare, statsgaranterade, finansieringsmöjlig- het. Det är dessutom allvarligt att svenska (och norska) medborgare av EU-kommissionen, som nyligen skett, måste skyddas mot sina egna regeringar genom att kommissionen tvingat de båda teleföretagen att sälja en del av det nya sammanslagna företaget så att medborgare och konsumenter i Sverige inte skall skörtas upp genom den dominerande marknadsposition som regeringarna inte hade haft något emot att det nya teleföretaget fått behålla.
Folkpartiet ser tydligt och klart dessa och andra problem förenade med statligt ägande. Det går inte att driva företag på ett bra sätt med staten som ägare. I princip skall därför allt offentligt ägande av företag avvecklas. Skälen är flera:
Staten ska inte både vara domare och spelare. I en väl fungerande marknadsekonomi fyller staten en oundgänglig funktion som stiftare av de lagar och regler som ska följas, beslutsfattare om de skatter som ska betalas och som myndighetsutövare i form av de rättsvårdande och marknads- vårdande instanser som ska se till att reglerna efterföljs. Att på samma gång vara aktör på marknaden blir en orimlig sammanblandning av roller.
Marknadsekonomi förutsätter privata ägare. Vi liberaler vill att fler människor skall vara ägare av företag. En privatisering av statens ägande erbjuder en möjlighet att sprida privat ägande av företag till flera.
Andra företag diskrimineras. Det finns många exempel på att statligt och kommunalt ägande snedvrider konkurrensen genom en öppen eller dold subvention och diskriminerande offentlig upphandling. Därigenom får privata företag sämre lönsamhet och expansionsmöjligheter, och några tvingas lägga ned sin verksamhet. Politiskt subventionerade konkurrenter skapar också en extra osäkerhet för privata företag som för sin försörjning enbart är hänvisade till att tillfredsställa kundernas efterfrågan, och som inte kan falla tillbaka på att tillfredsställa politiska önskemål.
Effektivitet kräver tydlig rollfördelning. Företagsekonomisk lönsamhet är fint, något att sträva efter, och som skall maximeras. Det är villkoren för privatägda företag. Målet är glasklart. Med statligt ägande kommer andra mål in i bilden som staten som ägare inte kan ducka för: antingen tvingas det statliga företaget acceptera sämre företagsekonomisk lönsamhet, ibland på grund av ägarnas politiska önskemål, eller - vilket kan vara lika illa - kommer det alltid att misstänkas att företagsledningen måste ta hänsyn till statens bredare mål, och i återkommande krislägen inte tillåtas koncentrera sig på företagsekonomisk lönsamhet genom t ex nedläggning, konkurs, försäljning till annat företag, etc. Det finns alltid en misstanke om att andra mål som nationell kontroll, sysselsättning, osv. kommer i spel, samt att staten kan skjuta till medel för att täcka förluster, stödja eller införa de facto- konkurrensbegränsningar som gynnar statliga företag. Det illustrerar kravet på skilda roller för stat och näringsliv: den vars verksamhet är beroende av gällande regler - företaget - skall inte själv direkt eller indirekt vara med och bestämma vilka regler som skall råda.
Skilj på demokratisk styrning av Sverige och lönsamhetsstyrning av företagen. Regeringen skriver i en intressant passus att "lämpligheten av incentivesystem skall undersökas" (s 7). Vi känner alla till debatten om s k fallskärmar. Även om bonussystem ingalunda behöver innebära jättelika fallskärmar tål marknadsmässiga bonussystem sällan offentlig insyn, dels på grund av intern kritik mot den förda personalpolitiken från dem som anser sig förfördelade, dels att företaget avslöjar affärshemligheter för konkurrenterna. Det är dock svårt för en politiker att vara neutral i denna typ av frågor, som bekant. Detta illustrerar en annan fundamental aspekt i sammanhanget: statens göranden och låtanden skall kontrolleras genom öppenhet för insyn för medborgare, media och riksdagen, dvs ses som en del av det demokratiska statsskicket. Det gäller emellertid inte företag. De är varken demokratiskt utsedda, de hanterar inte andras pengar, och företagen är inte heller tänkta att göra det. De skall till lägsta möjliga kostnad tillfredsställa kundernas efterfrågan. Eftersom staten bör vara underkastad demokratins spelregler blir det med nödvändighet udda och problematiskt med privata företag som inte kan ägas eller ledas efter demokratiska principer. Precis samma principiella problem finns beträffande styrning av säkerhetspolisen, utrikessekretessen, militära hemligheter, osv. men till skillnad mot företag är dessa centrala delar av statens uppgifter ("nattväktarstaten"), och kan inte knoppas av från statens kropp.
Regering och riksdag har viktigare saker att syssla med. Regeringen, staten, har idag tagit på sig en lång rad viktiga uppgifter som ingen annan i samhället kan eller bör utföra. Regering och riksdag skulle fungera bättre om de koncentrerade sig på dessa uppgifter, och bl a avbördade sig ägandet av företag, som dessutom privata ägare sköter bättre. Att i offentlig regi sköta dessa bolag stjäl uppmärksamhet från det som är det offentligas huvuduppgift: att erbjuda en god vård, ett bra utbildningssystem, ett väl fungerande försvar, och en politik för att främja tillväxt och sysselsättning.
Genomförandet stegvis i en snabbt växande efter- frågan på svenska aktier
Den globala kapitalmarknaden bör idag kunna erbjuda goda möjligheter till försäljning av statliga företag till bra priser. Processen att avlasta statsskulden genom att sälja statliga företag skall därför inte behöva störa den inhemska riskkapitalmarknaden, under förutsättning att aktier erbjuds till placerare både inom och utom Sverige. Under kommande år - fr o m år 2001 - finns det extra mycket riskvilligt svenskt kapital som skall placeras i aktier. Premiepensionsdelen av pensionssparandet - ca 50-60 mdr kr (??) vid den tidpunkten - skall pensionsspararna förfoga över och placera. Det kan förväntas sätta en betydande andel av dessa mdr kr i aktiefonder inriktade på Sverige. Samma sak gäller de reformerade av AP-fonderna, ca 350 mdr kr (??) skall placeras. Det nya placeringsreglementet kommer att tillåta att medlen placeras i aktier i väsentligt större utsträckning än idag.
De företag som står på listan över försäljning är främst svenska statens andelar i Telia, Merita Nordbanken, Vasakronan, Assi Domän, SBAB, VPC, Svenska Skeppshypotekskassan och Celsius. I nästa steg privatiseras hela eller delar av Vattenfall, LKAB, SAS, SJ, Posten AB, Apoteket AB, Arlanda och Landvetter, Luftfartsverket, Svensk Bilprovning, Sveriges Provning forskningsinstitut samt Teracom.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en systematisk utförsäljning av statens företag.
Stockholm den 5 oktober 1999
Karin Pilsäter (fp)
Lars Leijonborg (fp)
Bo Könberg (fp)