Konsekvenser av psykiatrireformen
Psykiatrireformen genomfördes 1 januari 1995. Kommunerna fick då ett ökat och förtydligat ansvar för personer med psykisk störning som inte är i behov av sluten aktiv psykiatrisk vård.
Syftet med reformen var att öka de långvarigt psykiskt stördas livskvalitet och delaktighet i samhället. För att underlätta genomförandet av reformen och för att utveckla samarbetsformer mellan kommuner och landsting beslöt riksdagen 1994 att avsätta ett treårigt stimulansbidrag på 1,2 miljarder kronor till kommunerna.
Psykiatrin har i och med reformen genomgått stora och genomgripande förändringar. Slutenvårdsplatserna har minskat drastiskt och öppnare vård- former har tillkommit. Många psykiskt sjuka har, särskilt under förändrings- processen, farit illa inte minst med tanke på att alternativa behandlingsformer inte var tillräckligt utbyggda när slutenvårdsplatserna lades ner. Kommuner och landsting klarade inte att möta de stora behov som fanns, bland annat på grund av resursbrist.
I en förändringsprocess är det ytterst angeläget att kontinuerligt följa upp hur det blir för den enskilde. Därvidlag har varje enskilt landsting ett stort ansvar lika väl som staten måste ta det övergripande ansvaret. Ansvarför- delningen mellan kommuner och landsting får inte bli huvudfrågan. Alla instanser måste ta frågan på största allvar.
Psykiskt funktionshindrade - hur ser deras behov ut?
Socialstyrelsens utvärdering visar att det finns uppskattningsvis mellan 40 000 och 46 000 psykiskt funktionshindrade personer som psykiatrin och/eller socialtjänsten har kontakt med. Detta motsvarar ca 0,6-0,7 procent av den vuxna befolkningen. I storstäder finns betydligt fler än i mellanstora och mindre kommuner. Det finns ungefär lika många män som kvinnor. Mer än hälften är under 50 år. Nästan var femte är gift eller sammanboende och var tionde har hemmavarande barn. De äldre har mer omfattande funktionsnedsättning än de yngre och får därför mer insatser från socialtjänst och/eller psykiatrin.
Samarbete
Det finns behov av att ytterligare utveckla samverkan mellan kommunernas socialtjänst och landstingets psykiatrivård liksom med försäkringskassan, arbetsmarknadsmyndigheten och primärvården. Samarbetet präglas fortfarande till viss del av intressemotsättningar mellan huvudmännen. Fortsatta lokala avtal och policydokument bör skrivas med en gemensam handlingsplan för att utveckla verksamheter och samarbete. Kommunernas och landstingens ansvar har förtydligats avseende psykiatrisk vård respektive social omsorg. Nu är det viktigt att se till att ingen faller mellan stolarna.
Personernas eventuella missbruk bör kännas igen och tas hänsyn till inom psykiatrin, eftersom de sällan själva söker sig till missbruksbehandling. Behandlingsinsatserna bör sedan samordnas.
Efter många års rättmätig kritik mot både socialtjänstens oförmåga att ge socialt stöd och psykiatrins tillkortakommanden i behandlingen och om- händertagandet av personer med psykiska funktionshinder krävs en radikal förbättring. Kommunernas uppgift blev att möjliggöra ett liv utanför institutionerna och människor som tidigare i stor utsträckning varit osynliga skulle nu synliggöras. Socialtjänst och psykiatri skulle stödja varandra i arbetet med att skapa behandlingsmetoder och arbetssätt som skulle ge reformens målgrupp ett meningsfullt liv.
Efterfrågan och behov
Det har blivit allt mer vanligt inom offentlig sektor att man anpassar verksamheten efter vad brukarna efterfrågar. Sjukvården är i detta avseende inget undantag. Även om det i grund och botten är en sund och positiv inställning kan den ändå inte drivas till sin spets. Detta har särskilt uppmärksammas i och med psykiatrireformen. Reformens målgrupp har ett grundläggande problem och det är att de som bäst behöver vården, saknar förmåga att efterfråga den. I detta fall måste man kunna skilja på efterfrågan och behov. Det är alltid förödande att falla offer för modenycker, speciellt inom de områden som berör människor som befinner sig i utsatt läge. Visserligen har många psykiskt sjuka fått ett bättre liv genom att vårdas i öppnare vårdformer men det är viktigt att inse att öppna vårdformer ingalunda är det bästa för alla. För att tillmötesgå olika behov krävs mångfald.
Psykiskt funktionshindrade personer har mycket varierande behov inte bara sinsemellan utan också över tiden hos en och samma person. Därför måste man återkommande ompröva både diagnos och behandling. Den hjälp som ges måste ha sin utgångspunkt i att den psykiska sjukdomen hos den enskilde personen finns och kan förvärras under olika perioder i livet. Att det behövs mycket stöd och social omsorg för att förebygga en sådan för- sämring. Det krävs också stor medvetenhet om att det är vanligare med somatiska sjukdomar hos psykiskt funktionshindrade personer än hos andra.
Därför är det så viktigt att en samverkan sker mellan socialtjänst, psykiatrisk öppenvård och primärvård. De nya förhållanden som psykiatri- reformen inneburit har visat att det har tagit längre tid än man beräknade att få denna samverkan att fungera tillfredsställande.
Stora brister
I tidningen KommunAktuellt den 16 januari 1997 redovisades en kartläggning som tidningen gjort där det konstaterats att över hälften av landets kommuner inte hade ordnat särskilt boende för alla psykiskt handikappade personer. En tredjedel av kommunerna visste över huvud taget inte hur många psykiskt störda personer som bodde i kommunen.
Läkartidningen 18/97 noterar i sin ledare: Det är oroande att bristerna förblivit så stora trots det treåriga statsbidraget på 1,2 miljarder kronor och oron är stor hur insatserna ska se ut efter det att statsbidragen utgått från och med 1998?
Enligt Socialstyrelsens utredning som kommit 1998 finns idag projekt in- riktade på samverkan, utbildning, rehabilitering och sysselsättning. Bidragen har utnyttjats för att starta nya verksamheter främst när det gäller insatser som t ex utbildning. Då det gäller individinriktad verksamhet som t ex sysselsättning och boendestöd har stimulansmedlen främst använts för att förstärka redan befintliga verksamheter.
Reformprocessen och stimulansmedel
Under de första åren blev reformprocessen försenad bland annat därför att ekonomiska överenskommelser mellan kommuner och landsting drog ut på tiden. Det var även svårt att komma igång med kvalificerade projekt. Idag har ett antal verksamheter startat som projekt genom de statliga stimulansmedlen. Detta har skett i samverkan och med gemensam projektplanering, men bristen på långsiktighet i finansieringen utgör ett stort problem för många projekt.
Enligt Socialstyrelsens utredning har kommunerna nu kommit längre i arbetet med att inventera psykiskt funktionshindrade personers behov. Få kommuner hade tidigare inventerat behovet av insatser och hade därför svårt att planera verksamheten och utveckla dess innehåll.
Inventeringarna bekräftar det stora behovet av stödinsatser inom framförallt områden som arbete, daglig sysselsättning, sociala kontakter och fritid.
På vissa håll finns fortfarande en ganska stor andel beviljade stimulans- medel som ännu ej omsatts i konkreta verksamheter riktade till målgruppen. Anledningen tycks främst vara att projekten kommer att pågå under längre tid än ursprungligen planerat och att en ovana vid projektarbete medfört fördröjningar. Till vissa delar kan detta även bero på bristande samarbete och avsaknad av organisation och ledning. Undersökningen visar även att det är en stor oro i vissa verksamheter som finansierats med stimulansmedel att deras existens hotas när medlen försvinner. Främst gäller det projekt med inriktning på personligt ombud eller kamratstöd och olika föreningsdrivna verksamheter.
I Gävleborgs län tillsattes av landstinget i Gävleborg en länsövergripande samverkansgrupp som skulle följa förändringsarbetet i länets psykiatri. Efter två år kunde man konstatera att kommunerna låg långt efter i genomförande. Kommunerna hade inte haft beredskap på konsekvenserna av psykädel- reformen. Framför allt saknades utbildad personal och en färdig vårdorgani- sation inför psykädel. En av tre kommuner hade inte ens efter två år kartlagt behoven för de psykiskt sjuka. Arbetsgruppen konstaterade att det fanns stor oro för de patienter som blev medicinskt färdigbehandlade inom den slutna psykiatrivården.
Öppenvårdsinsatser
Utvärderingen visar att många som bedöms som medicinskt färdigbehandlade i psykiatrisk slutenvård behöver fortsatta vårdinsatser från öppenvårdspsykiatrin och primärvården, samtidigt som sociala insatser ges från socialtjänsten. Begreppet medicinskt färdigbehandlad har uppfattats som alltför vagt eller helt missuppfattats. Socialstyrelsen föreslår att begreppet utgår och ersätts med t ex begreppet "psykiatriskt slutenvårdsfärdig" eller något annat begrepp som tydligare beskriver andra vårdgivares fortsatta ansvar.
I framtiden bör den enskilde personen själv kunna medverka oftare i behovsbedömningen. Kommunen bör också tydligare beskriva konkreta mål med inventeringarna och utveckla dessa så att de kan bli en del i en indivi- duell planering. Enligt Socialstyrelsens rapport har varken behovet av LSS- insatser eller av sjukvårdsinsatser efterfrågats generellt i inventeringarna, vilket kommunerna måste uppmärksamma i framtiden.
Meningsfull sysselsättning viktig
Psykiatriutredningen betonade starkt behovet av generella insatser för att få dessa personer i sysselsättning. Därför var det viktigt att en del av stimulansmedlen används för rehabiliteringsinsatser. Trots detta saknar en mycket stor andel av psykiatrireformens målgrupp arbete eller någon annan meningsfull sysselsättning. De flesta saknar också grundutbildning och här krävs nytänkande och mer resurser för att göra detta möjligt.
Stöd till arbete och yrkesinriktad rehabilitering är viktigt för den här målgruppen, men för många är det allra viktigast att ha något meningsfullt att göra under dagen. Tyvärr är det inte så idag. Dels beror detta enligt Socialstyrelsen på att socialtjänstlagen inte ger kommunerna tillräckligt klart uttalat ansvar inom detta område, dels att LSS med nuvarande utformning inte ger bl a psykiskt funktionshindrade personer rätt till insatsen "daglig verksamhet" och dels på att rehabiliteringsinsatser ofta har en uttalad yrkesinriktad karaktär och är för kortvariga, vilket medför att de inte har någon egentlig aktualitet för stora delar av psykiatrireformens målgrupp.
Socialt skyddsnät
En del av dessa patienter skrivs ut utan att ha något socialt skyddsnät. De kommer hem till en tom lägenhet i ett stort bostadsområde för att hänvisas till ensamhet. Andra blir en belastning både ekonomiskt och psykiskt för gamla föräldrar. Sitt eget sociala kontaktnät har de förstört för länge sedan och ofta har de en havererad ekonomi med obetalda hyresräkningar och elavgifter. Både sjukdom och den olyckliga sociala situationen leder till att många av dessa människor blir mycket ensamma. Undersökningar visar att många av våra uteliggare är en konsekvens av psykädelreformen.
Efter ett möte mellan representanter från Kommunförbundet, Landstingsförbundet, RSMH (Riksförbundet för social och mental hälsa) och IFS (Intresseföreningen för schizofrena) framkom att socialminister Margot Wallström var mycket kritisk till psykiatrireformen och till att arbetet gått så långsamt. Hon betonade att regeringens extra miljarder kronor till kommuner och landsting skulle höja livskvaliteten inom just psykvården. Det är inte acceptabelt att människor i svåra sjukdomstillstånd far illa därför att de inte av egen kraft orkar protestera mot effekter av förändringar och besparingar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att påskynda kommunernas arbete för att genomföra psykiatrireformens intentioner,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en genomgripande översyn bör ske av hur avsatta projektmedel kommit de psykiskt sjuka till del,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunernas åligganden när det gäller att skapa meningsfull sysselsättning för de psykiskt sjuka,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att antalet slutenvårdsplatser inom psykiatrin skall motsvara behoven.
Stockholm den 25 oktober 1998
Ragnwi Marcelind (kd) Chatrine Pålsson (kd)