En viktig fråga som togs upp i SOU 1997:174 som ett ytterligare förslag för motverkandet av diskriminering var införandet av antidiskrimineringsklausuler i avtal om offentlig upphandling. Utredningen ansåg att sådana klausuler skulle bli ett viktigt komplement till en ny lag mot etnisk diskriminering. I både kongressmotioner och som principbeslut har Miljöpartiet de gröna tagit en liknande ståndpunkt. Det bör påpekas att Miljöpartiet har ansett att sådana klausuler bör gälla för all slags diskriminering. Därmed blir sådana klausuler inte endast ett verktyg för motverkande av etnisk diskriminering utan även bl a ett verktyg för motverkandet av könsdiskriminering. På ett helt nytt sätt skulle den svenska staten visa att den är villig att verka för bl a både jämställdhet och integration. Det finns ingen anledning att skilja på dessa typer av diskriminering. Könsdiskriminering och etnisk diskriminering kan och bör beivras på liknande grunder.
Den svenska staten är antagligen landets största upphandlare av gods och tjänster. Genom införandet av en sådan klausul skulle Sverige lägga även sin ekonomiska tyngd bakom orden som finns i de internationella mänskliga rättighetskonventionerna mot köns- och rasdiskriminering. Klausulens syfte skall vara att understryka den vikt staten lägger vid att de entreprenörer man sluter avtal med följer gällande diskrimineringslagstiftning. Syftet är framförallt att vara stävjande och förebyggande.
Olika kritiker har hävdat att införandet av en klausul kommer att förhindra vissa företag från att delta i upphandlingar. Det är en tveksam slutsats. Detta har inte hänt i de länder där klausuler används (Storbritannien, Kanada och USA). Näringsidkare, som anser att de kan bli fällda för diskriminering, kommer antagligen att ta itu med dessa problem i stället för att gå miste om upphandlingar. De deltar för att de vill tjäna pengar och är intresserade av att anpassa sig till kundens önskemål. En sådan klausul förklarar för entreprenören statens intresse i att han eller hon inte diskriminerar och att förekomsten av diskriminering kan vara förknippad med höga kostnader.
Ytterligare ett syfte med en antidiskrimineringsklausul är att undvika att skattemedel går till företag som diskriminerar. Enligt ett liknande resonemang har det nu blivit allt viktigare att värdera ett anbuds miljö- mässiga konsekvenser. Andra perspektiv än rent ekonomiska gör sig alltmer gällande i upphandlingsförfaranden. Även EU understryker i en nyligen presenterad rapport om offentlig upphandling hur viktigt det är att eftersträva bästa möjliga kvalitet i offentlig service och att ge skattebetalarna största möjliga valuta för pengarna. Offentlig upphandling utgör enligt rapporten ett betydelsefullt redskap när det gäller att påverka beteendet hos ekonomiska aktörer samt när det gäller att ställa krav på att entreprenören rättar sig efter existerande lagstiftning, inklusive gällande antidiskrimineringslagar. I rapporten rekommenderar kommissionen användning av sådana klausuler i antidiskrimineringssyfte till medlemsländerna.
Mer specifikt har Europeiska kommissionen i en "Commission Communication" (XV/5500/98-EN Brussels, 11 March 1998 XV/B/3/4/5 JNA/NDB/TW D(97), s 28) klart uttalat sitt stöd för idén att sociala kriterier kan användas i upphandlingsprocessen, i synnerhet möjligheten att ställa krav på att entreprenörer skall efterleva existerande social lagstiftning.
There is a range of possibilities for public administration to take the pursuit of social objectives into consideration in their purchasing: The rules of the public procurement directives allow the exclusion of candidates who breach national social legislation, including those relevant to the promotion of equality of opportunities.
A second possibility is to lay down as a condition of execution of public contracts, compliance with obligations of a social character, aimed for example at promoting the employment of women or encouraging the protection of certain disadvantaged groups. Of course, only those conditions of execution are authorised which do not discriminate, indirectly or directly, against tenderers from other Member States.
Det bör även påpekas att kommissionen t o m uppmuntrar medlemsstaterna "to use their procurement powers to pursue the social objectives mentioned above. The Commission will act similarly in its own procurement activity."
Stockholms stad har kommit långt i utveckling av ett avtalsvillkor och en hävningsklausul som skulle kunna användas av staten och statliga myndig- heter i offentliga upphandlingar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i lagen om offentlig upphandling att statliga myndigheter åläggs att ta in antidiskrimineringsklausuler i avtal med leverantörer av varor och tjänster,
2. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen snarast bör överväga frågan om antidiskrimineringsklausuler.
Stockholm den 12 oktober 1998
Yvonne Ruwaida (mp)