Företagshälsovård och arbetsmiljö
Regeringen föreslår i propositionen en smärre förändring av lagtexten om företagshälsovården.
Vänsterpartiet ser med oro på den negativa utvecklingen av arbetsmiljö- arbetet. Ett allt mer pressande arbetsliv, med hög arbetslöshet och allt hårdare lönsamhetskrav har gjort att arbetsmiljöarbetet kommit i bakgrunden. De ojämlika villkoren i arbetslivet har förstärkts. Dessa allvarliga problem har bl.a. uppmärksammats i rapporter från Metall och LO. Bristande arbets- miljöarbete leder till mycket allvarliga skador och sjukdomar i arbetslivet. Dessa och andra rapporter kan inte riksdagen förbigå med tystnad. Makt och inflytande har en direkt koppling till ohälsa. Arbetslinjen måste hävdas genom att ansträngningarna inriktas på att förebygga ohälsa och att öppna dörrar tillbaka till arbetsgemenskap för drabbade människor. Arbetslivet och arbetsgivarna måste bära sina egna kostnader för arbetsrelaterad ohälsa.
Ny arbetsmiljökommission
Vänsterpartiet anser att arbetsmiljöfrågorna åter måste lyftas fram till att bli en politisk förstahandsfråga. Vi föreslår därför att en ny arbetsmiljökommission tillsätts. Den skall komma med förslag om hur ohälsa i arbetslivet skall motverkas. Det handlar bl a om hur nya anställnings- och arbetsvillkor påverkar hälsan. Ökat löntagarinflytande, arbetsmiljöavtal mellan parterna, tryggad yttrandefrihet och en analys av företagshälsovården ur ett könsperspektiv behövs för att skapa en bättre arbetsmiljö. Rehabilitering måste bli effektivare. En kvalitativt bra företagshälsovård måste nå alla löntagare.
Arbetsmiljökommissionen skall ha i uppdrag att ge förslag på nya ekono- miska incitament som skall förstärka ett brett planerat arbetsmiljöarbete och internkontroll. Den bör också överväga hur företagsböter och sanktions- avgifter bättre kan utnyttjas. Det är också viktigt att nya former av personalekonomiska redovisningar användas.
Kommissionen bör ha parlamentarisk förankring men också innehålla experter och representanter för arbetsmarknadens parter. Den bör samarbeta med Nationella folkhälsokommittén och följa dess arbete. Detta bör ges regeringen till känna.
Regeringens förslag angående företagshälsovården ger inte en djupgående analys av företagshälsovårdens roll i dagens arbetsliv. Exempelvis analyseras inte problemen med den bristande företagshälsovården för kvinnor och för anställda i småföretag. Tvärtom betonas i propositionen att förslagen inte skall innebära att arbetsgivarnas skyldighet angående företagshälsovård skall gå längre än vad som nu gäller. Vi vill i detta sammanhang påminna om att Sverige har åtagit sig att successivt bygga ut företagshälsovården för alla i ILO:s konvention 161 artikel 3. Om inte företagshälsovård omedelbart kan införas för alla företag skall medlemsstaterna utarbeta planer för detta.
Arbetsgivarnas skyldighet att anordna företagshälsovård
Regeringen förslår en smärre förändring av arbetsmiljölagen 3 kap 2 §. Denna förändring innebär inte att fler kommer att omfattas av företagshälsovårdens förebyggande arbete. Det kommer att även fortsättningsvis vara de med den svagaste ställningen på arbetsmarknaden som hamnar utanför. Propositionen har ingen analys av detta problem och hur lagändringen påverkar tillgången till företagshälsovård. Vänsterpartiet menar att om avtalslösningar inte leder till en tillfredsställande situation måste regeringen återkomma med ett lagförslag om obligatorisk anslutning till företagshälsovård. Detta bör ges regeringen till känna.
Det finns heller ingen analys ur könsperspektiv i propositionen kring företagshälsovårdens arbete, dess brister och vilka åtgärder som måste till. De fackliga organisationerna hävdar att arbetstagarnas inflytande över företagshälsovården har minskat under det senaste decenniet. Detta gäller också skyddskommittéernas inflytande. Det bör påpekas att flertalet av de yrken som utnyttjar företagshälsovården i hög grad domineras av män medan de yrken som utnyttjar den i låg omfattning domineras av kvinnor. Det har nyligen också presenterats en utredning från Metallindustriarbetareförbundet som visar på arbetsskadornas omfattning. Var fjärde kvinnlig metallarbetare är belastningsskadad. Enligt en LO-utredning har drygt 400 000 LO-kvinnor ont i axlar och armar.
Bristande lagstiftning på arbetsmiljöområdet missgynnar kvinnor. Här saknas ofta ett förebyggande arbete. Riksdagen bör ge regeringen till känna behovet av en analys av företagshälsovården ur ett könsperspektiv.
Att enbart kräva företagshälsovård om "arbetsförhållandena så kräver" ger inget starkt stöd för att företagshälsovården skall arbeta förebyggande på alla arbetsplatser. Ett aktivt förebyggande arbetsmiljöarbete är viktigt för att förhindra nya ohälsoproblem, inte minst problem med stress och mobbning. Sådana problem kan vid ett första ögonkast kanske inte upptäckas på en arbetsplats som ser fin och välordnad ut. Behovet av förebyggande arbete och företagshälsovård utdefinieras därmed på många arbetsplatser. Det är först med företagshälsovårdens kontinuerliga kontakt med arbetsplatserna och de anställda som intentionen med begreppet tidig rehabilitering kan förverkligas. Med detta arbetssätt kan de samhällsekonomiska effekterna av sjukdom och arbetsskador reduceras på ett helt annat sätt än vad som sker idag. Utgångspunkten måste vara att se företagshälsovården som en del av planerat arbetsmiljöarbete på alla arbetsplatser och som en del av arbets- givarens internkontroll på arbetsplatsen. Kravet på företagshälsovård bör därför knytas till att uppfylla arbetsmiljölagens krav på förebyggande arbete. Vänsterpartiet föreslår att arbetsmiljölagens 3 kap 2 § första meningen får följande lydelse: "Arbetsgivaren skall ordna den företagshälsovård som krävs för uppfyllande av arbetsmiljölagen och därtill utfärdade föreskrifter". Vi föreslår också att en ytterligare skärpning görs i arbetsmiljölagen 6 kap 6 a § som ligger i linje med förslaget till skrivning i 3 kap 2 b §. Ett tillägg bör därför göras så att meningen för följande lydelse: "Skyddsombud kan också begära att en viss undersökning skall göras för kontroll av förhåll- andena inom skyddsområdet eller att företagshälsovård anlitas."
Vänsterpartiet delar regeringens bedömning att företagshälsovården skall arbeta mer förebyggande och då måste detta också tydligare återspeglas i arbetsmiljölagen. Målet för Vänsterpartiet är att det på alla arbetsplatser skall finnas ett bra förebyggande arbetsmiljöarbete och därmed att företags- hälsovården är tillgänglig för alla löntagare och även egenföretagare.
Av samma anledning biträder Vänsterpartiet regeringens förslag vad gäller ersättning för läkarvård och sjukgymnastik. Företagshälsovården måste fokusera sitt arbete på förebyggande hälsovård. Vi vill betona vikten av att den medicinska kompetensen bevaras inom företagshälsovården och att vårdavtal med landstingen inte skall utgöra ett hinder. Erfarenheter från Värmland med avtal mellan landsting och företagshälsovård bör tas till vara.
Företagshälsovårdens oberoende ställning
Sedan statsbidragen till företagshälsovård avskaffades 1993 har företagshälsovården starkare knutits till arbetsgivarens efterfrågan. Det har blivit mer sjukvård för nyckelpersoner och mindre förebyggande arbete för utsatta grupper. Det är arbetsgivaren som beställer tjänster av företagshälsovården. Facket har en viktig uppgift att påverka att arbetsgivaren använder sig av företagshälsovårdens resurser. Det är också ett fackligt ansvar att se till att expertresurser används på rätt sätt i arbetsmiljöarbetet. För att kravet på företagshälsovård skall vara tillgodosett skall medicinsk, psykosocial och teknisk kompetens ingå i verksamheten.
Vänsterpartiet anser att det är viktigt att arbetsgivare och anställda får ett gemensamt ansvar för upphandling och för innehållet i verksamheten. Utan löntagarinflytande uppnås inte en god kvalitet i verksamheten.
Den i dag bristfälliga företagshälsovården bidrar till att arbetsgivarna inte gör de rehabiliteringsutredningar de enligt lag är skyldiga att genomföra. Detta tas ibland till intäkt för att minska kraven på arbetsgivarens utredningsansvar istället för att ställa krav på tillgång till företagshälsovård.
En uppskattning har gjorts att ca 1/3 av företagshälsovårdens tidigare personella resurser har övergått till annan verksamhet. Tillgänglig statistik visar att ca 70 % av de förvärvsarbetande har någon form av anslutning till företagshälsovård. Avsaknaden av företagshälsovård är särskilt stor inom småföretag och i vissa riskfyllda branscher både inom industri och service- området. Det som i dag kallas för företagshälsovård gör ofta inte skäl för benämningen. Exempelvis kan en för mycket begränsad tid kontrakterad läkare kallas för "företagshälsovård". Siffrorna för anslutning till företags- hälsovården är således missvisande.
Företagshälsovården bör få en ökad täckningsgrad, renodlas mer till förebyggande hälsovård samt få ett ökat oberoende. Rehabilitering måste bidraga till ett aktivt förändringsarbete på arbetsplatserna och att orsaken till ohälsa angrips hårdare. Därför bör företagshälsovården obligatoriskt kopplas in vid arbetsskade-, arbetsoförmåge- och rehabiliteringsutredningar. Försäk- ringskassan ansvarar för dessa utredningar. Samarbetet mellan försäkrings- kassorna och företagshälsovården måste stärkas. På detta sätt stärks kompetensen inom försäkringskassan vid arbetet med den skadedrabbade men också kompetensen att förändra på den enskilda arbetsplatsen så att nya ohälsoproblem inte skall uppstå. Detta bör ges regeringen till känna.
Vänsterpartiet anser att det är nödvändigt att verksamheterna vid de yrkesmedicinska klinikerna utvecklas och att hela arbetsmiljöforskningen ges en stark ställning och ett oberoende gentemot kortsiktiga lönsamhetskrav. Då kan också företagshälsovården bli ett effektivare instrument mot ohälsa och ett hårdare klassamhälle.
Regeringen avser att återkomma med förslag vad gäller utbildning av företagshälsovårdens personal. Vänsterpartiet välkomnar detta och förutsätter att det sker med stor skyndsamhet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillsättande av en arbetsmiljökommission,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om obligatorisk anslutning till företagshälsovård,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om analys av företagshälsovården ur ett könsperspektiv,
4. att riksdagen beslutar om att 3 kap. 2 b § första meningen i arbetsmiljölagen får följande lydelse: "Arbetsgivaren skall ordna den företagshälsovård som krävs för uppfyllande av arbetsmiljölagen och därtill utfärdade föreskrifter.",
5. att riksdagen beslutar om ett tillägg enligt vad i motionen anförts till arbetsmiljölagen 6 kap. 6 a § så att meningen för följande lydelse: "Skyddsombud kan också begära att en viss undersökning skall göras för kontroll av förhållandena inom skyddsområdet eller att företagshälsovård anlitas.",
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om obligatoriskt samarbete mellan företagshälsovården och försäkringskassan i utredningar om arbetsskade-, arbetsoförmåge- och rehabiliteringsärenden.
Stockholm den 31 maj 1999
Sven-Erik Sjöstrand (v)
Hans Andersson (v) Camilla Sköld (v)