Regeringen har följt Skolutredningens förslag om att inrätta försvarsmaktsgemensamma organisationsenheter inom ramen för officershögskole- och krigshögskoleprogrammen för lokalisering till Halmstad, Solna och Östersund. Det betyder att Marinens officershögskola (MOHS) kommer att läggas ned. Marinens intendenturskola kommer att flyttas till Halmstad.
Det är minst sagt förvånande att regeringen utan att avvakta den fortsatta utredningen redan vid detta stadium vill låsa fast att det skall bli en försvarsmaktsgemensam utbildning och t.o.m. går så långt att den även lämnar förslag om lokalisering.
Utredningen innehåller inga uppgifter om hur de årliga besparingarna på 50 miljoner kronor kan uppnås. Det saknas också en fördjupad redogörelse om hur samarbetet mellan de nuvarande officershögskolorna och de civila högskolorna fungerar. Det finns inget förslag om hur den fortsatta utbildningen, cirka 80 procent av hela utbildningen, skall genomföras efter det att den för hela försvarsmakten gemensamma utbildningen genomförts. Det finns ej heller någon konsekvensbedömning av hur exempelvis Marinens verksamhet påverkas av att den fortsatta utbildningen skall förläggas till Halmstad och Karlberg eftersom den operativa marina miljön saknas. Ej heller har utredningen tagit upp frågan om hur MOHS utbildning åt marinerna i Estland, Lettland och Litauen kommer att påverkas. Risken för personalavgångar har ej heller berörts i utredningen.
Det är således uppenbart att Skolutredningen inte håller måttet för att ligga till grund för ett riksdagsbeslut och riksdagen bör därför avvisa förslaget i avvaktan på att ett gediget beslutsunderlag finns tillgängligt.
Eftersom utredningen inte har visat på att en försvarsmaktsgemensam utbildning skulle innebära ekonomiska besparingar är det angeläget att en grundlig analys görs om det överhuvudtaget uppkommer några positiva effekter genom en sådan organisationsförändring. Det är ju på det viset att den grundläggande officersutbildningen endast i begränsad omfattning har innehåll av försvarsmaktsgemensam natur.
Marinchefen har klart och entydigt deklarerat sin uppfattning när det gäller MOHS: ”Vi vill absolut ha marin officersutbildning i Karlskrona!”
Det finns en samfälld uppfattning inom Marinen om vikten av att dess officersutbildning även framdeles ges ett innehåll med utgångspunkt från dess behov. Marinchefen har dessutom uttalat att MOHS utgör en viktig funktion för att integrationen mellan Flottan och Kustartilleriet skall fortsätta att utvecklas på ett bra sätt. Han uttalar vidare att personalförsörjningen inom Marinen skulle försvåras om MOHS läggs ner. Den verkar som ett nav bl.a. i samband med nyrekrytering av officerare. Det är nämligen på det viset att Marinens personal i Karlskrona kan växla mellan tjänst på trupp, vara fartygsplacerad eller som lärare vid MOHS. Det är ett viktigt kommunicerande system som fungerar väl och ökar kompetensen och trivseln bland operativ personal. Samlokaliseringen med de marina förbanden i Karlskrona och med tillgång till utomordentliga övningsmöjligheter är en ovärderlig faktor.
Det har nyligen konstaterats att det finns en klar skillnad mellan officersutbildningen i Stockholm och Karlskrona när det gäller avgångar bland nyutbildade fänrikar. I Stockholm beräknas avgången utgöra 25 procent medan motsvarande siffra i Karlskrona endast stannar vid 5 procent. Eftersom en nyutbildad fänrik har kostat cirka 2 miljoner kronor är det fråga om stora resurser som går förlorade.
Mellan MOHS och Högskolan i Karlskrona/Ronneby har ett mycket bra samarbete utvecklats. Unga officerare ges en gedigen utbildning i fackorienterad engelska så att de får en god grund för att kunna deltaga vid internationella militäruppdrag. Högskolan är till stor del inriktad mot informationsteknik som kommer att ha stor betydelse när det gäller utbildning av unga officerare oavsett vapenslag. Den innehar en topposition i fråga om forskning i jämförelse med övriga mindre högskolor i landet. Det finns således en viktig utbildningsresurs som kan utnyttjas på ett vidare sätt.
MOHS utbildar med framgång kadetter åt de marina förbanden i Estland, Lettland och Litauen. Det är en viktig del för att stärka samarbetet mellan länderna kring Östersjön.
Kustbevakningen skulle komma att drabbas av kraftiga fördyringar om MOHS försvinner från Karlskrona genom att samutnyttjandet av utbildningsresurser försvinner.
Alla skäl talar således för att MOHS skall finnas i Karlskrona. Dessutom har Karlskrona garnison ett strategiskt viktigt läge i förhållande till vår omvärld för att följa vad som händer i samband med de stora förändringar som många länder runt Östersjön står inför.
Garnisonens tillgång till bra och i huvudsak egna övningsområden i närområdet är närmast unik. Försvarets möjligheter att kunna växa i egna ändamålsenliga fastigheter är ytterligare en tillgång värd att beakta. Närheten till flygförbandet F 17 i kombination med en forskarinriktad högskola gör att Karlskrona/Ronneby har goda förutsättningar att vara något av en motor när det gäller militär skolutbildning. Det är i detta sammanhang också viktigt att påpeka det starka förtroende som de militära myndigheterna har hos befolkningen i dessa kommuner.
En lokalisering av Flygvapnets väderskola och Flygvapnets flygledarskola i anslutning till förband där kontinuerlig militär flygverksamhet bedrivs skulle vara en klar fördel i förhållande till regeringens förslag. Dessa skolor kan därför med fördel flyttas till Ronneby.
Sammanfattningsvis skulle det vara slöseri med skattebetalarnas pengar om inte de goda resurser som finns i Karlskronaområdet utnyttjades för att i första hand bibehålla MOHS samt Marinens intendenturskola. Det är också oansvarigt att inte på bästa sätt utnyttja dessa resurser för att om möjligt bygga ut den militära skolutbildningen i Karlskrona och Ronneby, särskilt med beaktande av den höga kvalitet som högskolan Karlskrona/Ronneby besitter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att avslå regeringens förslag om att inrätta försvarsmaktsgemensamma organisationsenheter för officershögskole- och krigshögskoleprogrammen i enlighet med vad som anförts i motionen,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Marinens officershögskola även fortsättningsvis skall vara placerad i Karlskrona,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Marinens intendenturskola blir kvar i Karlskrona,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Flygvapnets väderskola och Flygvapnets flygledarskola lokaliseras till Ronneby,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Karlskrona är en viktig resurs för att utveckla den militära skolutbildningen.
Karl-Gösta Svenson (m) |
Jeppe Johnsson (m) |