Regeringen har i den forskningspolitiska propositionen för perioden 1997-1999 betonat att forskningens samhällsrelevans och samverkan mellan högskola och samhälle skall öka. Regeringen föreslår vidare att de mindre och medelstora högskolorna samt Lärarhögskolan och Idrottshögskolan i Stockholm skall tilldelas kraftigt förstärkta och permanenta forskningsresurser.
Bakgrunden är de positiva erfarenheterna från senare år då de mindre och medelstora högskolorna utvecklat nya utbildningar och skapat egna profiler i utbildningsutbudet. Forskningen har naturligtvis stor betydelse även för grundutbildningens kvalitet och för lärarnas kompetensutveckling. Högskolorna har dessutom med framgång lyckats få externa medel till sin forskningsverksamhet. Nu finns således goda utvecklingsbara miljöer för forskning på många håll i landet.
Regeringen betonar i propositionen att en profilering av högskolornas forskningsprogram är nödvändig för att inom utvalda områden uppnå tillräcklig kompetens. En av de högskolor som i detta avseende kommit längst är Högskolan Dalarna. Genom en kraftfull profilering av sin forskning i anslutning till speciella regionala förutsättningar och med krav på hög kvalitet har Högskolan Dalarna under 1996 erhållit de största forsknings- resurserna av landets mindre och medelstora högskolor.
Meningen är naturligtvis att fullfölja denna utveckling och Högskolan Dalarna begärde följdriktigt i sin fördjupade anslagsframställning för perioden 1997-1999 medel för en fortsättning på den inslagna vägen. Som högsta prioritet angavs inriktningen att bygga ut högskolans transport- forskning i samverkan med Uppsala universitet och Kungliga Tekniska högskolan (KTH), genom att skapa en internationell transporthögskola med bas inom Högskolan Dalarna. Här finns naturligtvis en naturlig koppling till de statliga verken i Falun/Borlänge.
Även om regeringen uttrycker viss tveksamhet när det gäller att bygga upp en helt ny högskola för transportforskning uttrycker man en tydlig vilje- inriktning att stödja en utveckling av samarbetet. Regeringen betonar vikten av att aktivt fortsätta att utveckla samarbetet mellan berörda lärosäten och de statliga verken så att tvärvetenskaplig utbildning samt forsknings- och utvecklingsprogram med inrikting mot transport- och kommunikations- området kan komma till stånd.
Det är med detta utgångsläge märkligt att Högskolan Dalarna inte föreslås få någon ökad medelstilldelning under de kommande tre åren. Trots en lyckosam utveckling av forskningen är Högskolan Dalarna den enda högskola som blir helt utan ytterligare tilldelning av forskningsresurser under perioden 1997-1999.
För att den pågående forskningen inte skall drabbas av betydande tempoförlust är det av stor vikt att den positiva utveckling och expansion som pågår fullföljs även under 1997.
Vi föreslår att Högskolan Dalarna för år 1997, som forskningsresurs, anvisas 27,9 miljoner kronor, en ökning jämfört med 1996 med 6 miljoner kronor. Dessa 6 miljoner kronor kan frigöras genom omfördelning från högskolorna i Karlstad, Växjö, Örebro och Mitthögskolan. Dessa fyra högskolor erhåller, var och en för sig, en fördubbling av sina anslag för 1997 och fram till 1999 ytterligare en fördubbling av anslagen.
För åren 1998-1999 hänvisar regeringen till att EU-medel av olika slag samt medel från forskningsstiftelser kan komma Högskolan Dalarna till del. Med den inriktning regeringen skissar i propositionen, när det gäller forskning mot transport- och kommunikationsområdet, bör det innebära att Högskolan Dalarna tilldelas medel i samma proportion som de tidigare nämnda fyra högskolorna. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen med ändring av regeringens förslag för budgetåret 1997 anvisar Högskolan Dalarna 27,9 miljoner kronor genom omfördelning inom utgiftsområdet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilldelning av medel till Högskolan Dalarna för åren 1998 och 1999.
Stockholm den 4 oktober 1996
Ulf Björklund (kd) Lennart Fremling (fp)