Liberal forskningspolitik
Sammanfattning
Vi slår vakt om mångfalden i forskningsfinansieringen och avvisar regeringens försök att ta kontrollen över forskningsstiftelserna
Vi anser det fel att den socialdemokratiska regeringen ser forskningen som ett besparingsobjekt för att den förra regeringen överförde löntagarfondsmedel till forskning
Vi tillför forskningsråden medel så att den allvarligaste delen av regeringens neddragning kan unvikas, nämligen besparingen på 230 milj kr på grundforskningen.
Vi värnar systemet med målstyrning och säger därför nej till förslaget att dra in överskottsmedel från högskolorna
Vi prioriterar högskolelärarnas forskarutbildning
Vi satsar på fler doktorandtjänster som ett led i ett program att öka antalet doktorsexamina per år från dagens ca 1.500 till 2.500
Vi anser att pedagogisk skicklighet bör vara ett av kraven för lektorstjänst
Vi avvisar allmänna riktlinjerna för forskning
Forskningsrådsnämnden, FRN, bör få en koordinerande uppgift för genusforskningen och därmed avvisar vi ett nytt genussekretariat
Högskoleverket skall avgöra när en högskola erkänns som universitet utifrån på förhand kända kriterier.
Liberala grundstenar för forskningspolitiken
Högre utbildning och forskning är de viktigaste faktorerna för att långsiktigt behålla och öka vårt lands kulturella och sociala välfärd. Globaliseringen, kunskapstillväxten, teknikutvecklingen och ökad konkurrens ställer stora krav på de länder som vill tillhöra de mest utvecklade. Det är inte självklart att Sverige skall höra dit. Det handlar om att åstadkomma ett kompetenslyft i hela befolkningen. Vi har tappat i jämförelse med de främsta OECD-länderna men konkurrensen ökar från länder i Asien, Latinamerika och Europa. Därför var den borgerliga regeringens beslut att använda löntagarfondernas medel till långsiktiga och strategiska forskningsinsatser och forskarutbildning mycket betydelsefullt. Även beslutet att ge fonderna en annorlunda styrning och juridisk status var betydelsefullt; mångfald av finansiärer ger utrymme till mångfald av idéer.
Utbildning och forskning som är högskolans huvuduppgifter är i mångt och mycket delar i en gemensam process. Därför bör alla som är verksamma som lärare också bedriva forskning.
Folkpartiet liberalerna bejakar frihet, mångfald och konkurrens inom högskolesystemet i alla avseenden. Att söka sprida makten över utbildning och forskning på många händer är centrala inslag i liberal utbildningspolitik. Högskolorna är viktiga deltagare i samhällsutvecklingen. Där vistas unga människor som präglas för resten av livet av de attityder och förhållningssätt de möter inom högskolan.
Högskola och forskning har folklig legitimitet i samhället. Detta förhållande kan brista om människor/skattebetalarna inte uppfattar att högskolan arbetar för att nå gemensamma mål. Samtidigt är det viktigt att högskolornas identitet och autonomi inte går förlorad i alla förväntningar på att de skall vara motorer i den regionala och nationella utvecklingen. Det är viktigt att forskarna inte lovar "för mycket". Varken politiker eller forskare bör uppamma en okritisk tilltro till att forskning på kort sikt kan ta ned arbetslösheten. Det är inte så enkelt att om mera pengar stoppas in i forskning så kommer ekonomisk framgång som ett brev på posten. Det finns samband, men inte så direkta som man i vissa sammanhang vill påstå.
Forskning vid de nya högskolorna
Det är viktigt att inte öka polariseringen mellan gamla universitet och nya högskolor. Det är mera av samarbete Sverige behöver och mindre av misstänksamhet och vaktslående om det bestående. Alla, både "gamla och nya" skall självklart löpande kvalitetsbedömas och utvärderas. Verksamheter som inte klarar kvalitetskraven måste förbättras eller försvinna oberoende av var de är lokaliserade. Den fortsatta uppbyggnaden av fasta resurser på de nya högskolorna bör ske i den takt som uppsatta kvalitetskrav nås. Utgångspunkten måste vara att forskningen vid de nya högskolorna skall bedömas och bedrivas med samma krav på kvalitet som gäller för all forskning, en utgångspunkt som de själva med emfas instämmer i.
Anslagsfrågor
Det är i det närmaste omöjligt för ett oppositionsparti att genomlysa och bedöma alla regeringens förslag på detta område, som de förs fram i forsknings- och budgetpropositionerna. Svårigheterna blir än större då regeringen anger att ytterligare en miljard kronor skall sparas år 1999 men inte ger någon ledtråd på vilka områden samt använder stiftelsernas medel för att täcka nya satsningar och kompensera nedskärningar, som om man hade full kontroll över medlen. Så är ju långt ifrån fallet, även om de aktuella lagändringarna skulle accepteras av en majoritet i riksdagen. Stiftelsernas medel är uppbundna i långsiktiga satsningar och måste användas i enlighet med ändamålsbestämmelserna i respektive stiftelseurkunder. Risken är uppenbar att osäkerheten om forskningsfinansieringen gör att högskolorna tvekar om mera långsiktiga forskningsåtaganden.
Vi anser det beklagligt att regeringen tar den förra regeringens kraftfulla forskningssatsning med löntagarfondsmedel till intäkt för att nu spara på forskningen. Vi tror att det i ett långsiktigt samhällsekonomiskt perspektiv är felaktigt. Vi har i det läge som nu uppkommit ingen möjlighet att anvisa en finansiering som kan kompensera hela den besparing som regeringen föreslår. Av statsfinansiella skäl accepterar vi alltså, om än med stor tvekan, en del av den besparing regeringen föreslår. Vi menar emellertid att den mest skadliga delen av denna besparing bör stoppas - vissa besparingar är sämre än andra. Vi anser att grundforskningen, som mer än något annat är statens ansvar, i görligaste mån måste skyddas från besparingar. Vi föreslår därför att ytterligare 230 miljoner kronor tillförs forskningsråden jämfört med regeringens förslag, vilket torde innebära att grundforskningen inte behöver drabbas av regeringens neddragning. Vi finansierar detta genom förändringar i andra delar av högskolesystemet och genom att tillföra medel från andra utgiftsområden i folkpartiets budgetalternativ. En del av finansieringen ligger i att vi anser att planeringen för ett nytt tekniskt forskningsinstitut i Göteborg kan avbrytas till vidare, då projektet förefaller otillräckligt motiverat och förankrat.
De yrkanden om förändringar i statsbudgeten som föranleds av förslagen i denna motion framställs i vår motion om högre utbildning.
Kvalitet förutsätter forskarutbildade lärare
Större omsorg måste läggas ned på att rekrytera till forskarutbildning, både män och kvinnor. De nya högskolorna är en viktig bas för rekrytering. Fakulteterna borde inom ramen för ett samarbete med de nya högskolorna anordna introduktionskurser i forskning som ger insikter i vetenskapligt arbete och metoder, handledarorganisation m.m. Alla de som önskar och som är lämpade för forskarutbildning bör också ha möjlighet att genomföra en sådan inom en acceptabel tid. Då krävs tillgång till doktorandtjänster som ger den stabilitet som behövs för att unga människor skall välja att studera vidare i en forskarutbildning. De är ju också i den ålder då det är aktuellt att bilda familj.
Vi vet också att kvinnors intresse för att forskarstudera är mycket knutet till om det är möjligt att få en doktorandtjänst eftersom den ger en social trygghet. Folkpartiet liberalernas ambition är att finansiera och inrätta doktorandtjänster i en omfattning som krävs för att nå vårt mål, 2.500 doktorander skall examineras varje år från år 2000.
Kvaliteten i högskolans utbildningar är beroende av att det finns tillräckligt antal lärare som har forskarutbildning och pedagogisk utbildning. Den som utses till professor skall ha visat både vetenskaplig och pedagogisk skicklighet. Kravet på pedagogisk skicklighet gäller inte lektorer eller annan lärartjänst inom högskolan. Vi menar att det ger fel signaler och att högskolelagen bör ställa pedagogisk skicklighet som krav även för lektorstjänst. Om inte vi värnar kvalitetskraven kan den snabba och stora ökningen av antalet platser bli ett dyrbart misslyckande. För att upprätthålla kompetensen borde det vara en självklarhet att alla forskarutbildade lärare både undervisar studenter och bedriver egen forskning. Även professorerna i högskolan bör undervisa studenter på alla nivåer.
I dag är ca 25 % av lärarna på de nya högskolorna forskarutbildade vilket kan jämföras med 60 % av lärarna på universiteten. För att säkerställa kvalitet i undervisning och forskning bör resurserna, som nu avsätts till forskning vid de nya högskolorna, i första hand finansiera forskarutbildning för lärarna.
Synen på stiftelserna är en skiljelinje
En ideologisk skiljelinje mellan socialdemokraterna och Folkpartiet är synen på forskningsstiftelserna. Tanken när de instiftades var att samtidigt som medlen skulle stimulera strategisk och långsiktig forskning och forskarutbildning skulle makten över forskningens finansiering spridas. Naturligtvis skall stiftelserna diskuteras och utvärderas men Socialdemokraterna har förklarat stiftelserna "krig" och lagt ner mycket energi på att hitta vägar för att omintetgöra dem. Vi avvisar i en motion med anledning av prop. nr 1996/97:22 förslaget att regeringen skall kunna ändra sammansättningen i styrelserna. Därmed avslår vi i denna motion vad regeringen anför om riktlinjer för ändringar i stiftelseförordnandena.
Målstyrning
Folkpartiet liberalerna är kritiska till den socialdemokratiska regeringens vilja att centralstyra och likrikta. Vi vill vaka över att högskolorna har de instrument som krävs för att uppfylla de mål som riksdag och regering har ställt upp. Till skillnad från den socialdemokratiska regeringen accepterar vi att uppsatta mål kan nås på olika sätt, med hjälp av olika medel och metoder. Vi ser inte olikhet som ett hot utan som en resurs och mätare av kreativitet och fantasi. Självklart skall rättssäkerheten för studenterna garanteras genom en långsiktighet i systemen och en skyldighet för högskolor att informera om förändringar. Förändringarna som genomförts av styrsystem och resursfördelning har mottagits väl av högskolorna och en svag förändringsvind kan kännas, men ännu tämligen lite av konkret förändringsarbete. Fortfarande är ledarskapet i många fall otydligt och studentinflytandet alltför lågt.
När nu regeringen så tydligt markerar centralstyrning genom att dra in till statskassan av medel som högskolorna sparat för framtida bruk så finns risk för att engagemanget och lusten till förändring avtar. Folkpartiet liberalerna accepterar inte att medlen skall återföras till statskassan eftersom indragningen minskar tilltron för det målstyrda resurssystemet.
Grundforskning måste värnas
Det har under åren skett en förskjutning från grundforskning till tillämpad forskning och utvecklingsarbete. I förkortningen FOU har U en betydande andel av resurserna och är samtidigt mindre utvärderat och mindre utsatt för kvalitetsdrivande konkurrens. Detta är inte är oproblematiskt. Vi är oroliga för att kortsiktiga nyttoeffekter betonas och får en alltför stor del av forskningsresurserna. Grundforskningen behövs för att långsiktigt bygga upp ny kunskap inom olika områden men krävs dessutom för att främja mångvetenskapligt samarbete. Den vetenskapliga utvecklingen sker ofta i gränsområdet mellan ämnen, miljörelaterad grundforskning är ett sådant område, molekylärbiologi ett annat. Bara genom ökade grundkunskaper kan problem definieras och lösningar sökas. Vi har tidigare av statsfinansiella skäl accepterat den generella besparingen. Nu föreslår regeringen ännu en besparing på anslagen till forskningsråden vilket har till effekt att resurserna till grundforskning minskar ytterligare. Detta kan vi inte acceptera utan vi återför medel till grundforskningen via forskningsråden under Utbildningsdepartementet.
Mål för forskningspolitiken
I de mål för forskningspolitiken som regeringen föreslår finns heller inget mål som direkt relateras till grundforskningen eller till dess betydelse för annan forskning. Regeringens mål är fokuserade på dagens problem och på att söka väsentliga fakta. Grundforskningen söker naturligtvis också fakta, men som inte förrän efteråt, ibland efter mycket lång tid, kan bedömas som väsentliga eller oväsentliga. Målen som regeringen föreslår bör kompletteras.
Internationella forskningsprojekt
Sveriges deltagande i gemensamma projekt i Europa är en satsning på grundforskning i frontlinjerna. Självklart skall verksamheter i samarbete utsättas för effektivitetskrav i form av besparingar. Lika självklart skall vårt deltagande i olika projekt utvärderas regelbundet. Men det är inte seriöst att göra som regeringen nu gör dels föreslå en utvärdering av vårt deltagande, dels samtidigt föreslå en mycket stor besparing.
Det hade varit klokare att genomföra samma besparing som andra statsanslag och en utvärdering. Därefter kan regering och riksdag ta ställning till om vi skall delta fullt ut i samarbetet eller inte. Som det nu är ger regeringen en negativ signal till våra samarbetspartner i dessa forsknings- projekt vilket gör Sverige mindre attraktiv i internationellt forsknings- samarbete.
Forskning med genusperspektiv, kvinnors forskning och jämställdhet
I propositionen finns många förslag som vi stöder helhjärtat, exempel på det är Tema genus vid Linköpings universitet, Kvinnohistoriska samlingarnas ansvar för dokumentation och att genusperspektiv är ett ansvar för samtliga forskningsfinansiärer. Likaså att betona och utveckla Fora/Centrumorganisationerna och att lyfta fram mansforskningen.
Däremot avvisar vi förslaget att starta ett sekretariat för genusforskning vid Göteborgs universitet med uppgift att stimulera genusforskning, informera, utreda och bilda opinion. Vi tror inte att ett sekretariat utan stabil förankring kan fungera optimalt. Tyvärr är inte Kvinnohistoriska samlingarna en tillräckligt stabil förankring.
Folkpartiet liberalerna anser att de fem miljonerna i stället skall användas för att förstärka FRN:s resurser för genus- och kvinnors forskning. FRN bör också få ett tydligt koordinerande ansvar mellan de olika forskningsråden. Uppgiften skall vara att kanalisera projekt, värdera kvalitet och prioritera projekt men också att fungera som resurs för genuskompetens åt övriga forskningsråd. Det är inte meningen att forskningsråden skall "slippa" ansvar för genus- och kvinnors forskning eller att FRN skall "kontrollera och diktera". Syftet är att forskningsråden skall få stöd och vägledning av FRN, där kompetens finns, under tiden de bygger upp sin genuskompetens. På sikt när insikterna, förståelsen och kunskaperna om genus finns i alla forsknings- finansierade organ kan funktionen som koordinator troligen avvecklas.
Redovisningar av forskningsfinansiärer skall vara uppdelade efter kön
En förutsättning för att brister i jämställdhet i högskolan skall kunna rättas till är att verkligheten blir sakligt och korrekt belyst. Numera är till exempel SCB:s forskningsstatistik möjlig att presentera uppdelad även på kön. Vi anser att all redovisning och statistik från högskolor, forskningsråd, sektorsorgan och andra som finansierar forskning konsekvent skall presenteras uppdelad på män och kvinnor.
Mångvetenskap
Vi delar regeringens uppfattning att samverkan mellan olika ämnen och forskningsdicipliner är nödvändig och angelägen. Forskningsrådsnämdens (FRN) insatser har varit värdefulla för att ge mångvetenskapliga arbeten legitimitet i forskarvärlden. Kvinnors ökande andel som forskare och deras ofta annorlunda sätt att ställa frågorna har också bidragit till större intresse för vetenskapligt samarbete. Dagens forskning är ofta gränsöverskridande inte bara över ämnesgränser utan även över fakultetsgränser. Det är högskolornas ansvar att finna former för den samverkan som måste finnas. Erfarenheterna av Linköpings temaorganisation har inte influerat till förändringar vid övriga universitet. Det är bra att regeringen nu föreslår två nya teman vid Linköpings universitet, Genus och Etnicitet där tvärvetenskaplighet fokuseras. Det är i sammanhanget viktigt att poängtera att för att bidra till ett mångvetenskapligt samarbetet måste en forskare ha gedigna kunskaper i sitt eget ämne.
Vi är alltså mycket positiva till att hinder mellan olika områden rivs ner. Ett sådant hinder är begreppet fakulteter som finns i högskolelag och högskoleförordning. Det är ett mer än 300 år gammalt begrepp som när det infördes beskrev de ämnen som då fanns. Nu har det inte samma relevans för dagens och morgondagens ämnen och problemområden. Vi är medvetna om att varje universitet självt avgör sin organisation och ämnesindelning men anser att det är dags att diskutera och ifrågasätta fakultets- organisationen. Begreppet bör vidgas i högskolelag och förordning. Det bör framgå att andra begrepp kan finnas som mera svarar mot en modern högskolas forskningsorganisation.
Riktlinjer för forskning
De riktlinjer som regeringen föreslår är, enligt vår uppfattning, inte förenliga med de kvalitetsbegrepp som fungerar inom forskarsamhället. Risken finns att när regeringen betonar "nyttan av forskning" så starkt får kvalitetsargument stryka på foten. Riktlinjerna är en katekes för att legitimera att stiftelsernas stadgar ändras retroaktivt.
Nej till att regeringen inrättar professorstjänster
Vi har tidigare avvisat förslag om att regeringen skall ha rätten att inrätta professorstjänster. Därför avvisar vi nu de professorstjänster som regeringen vill inrätta. Det innebär inte ett ställningstagande för eller emot behovet av förstärkning av kompetensen i de föreslagna ämnena.
Vi accepterar att forskningsråden ges rätten att inrätta och finansiera professorstjänster under sex år som ett led i sina respektive uppdrag. Detta får dock inte inskränka deras möjligheter att finansiera det stöd till yngre forskare som regeringen föreslår eller forskarutbildning eller att inrätta s k post. doc-tjänster eller andra tjänster för nyutbildade forskare.
Forskningsinformation
Varje högskola har ett grundläggande ansvar för att sprida resultaten av den forskning som bedrivs. Dessutom ingår ekonomisk ersättning för det arbetet i "prislapparna". Vi är medvetna om att detta uppdrag sköts olika bra med olika engagemang av olika högskolor. Likaså har varje forskningsråd ansvar för att informera om de forskningsresultat som den forskning gett som rådet har finansierat. Även råden sköter uppdraget olika bra. Vi anser att en utvärdering bör genomföras av hur högskolor och övriga forskningsfinansiärer sköter ansvaret för att informera om forskningens resultat.
Benämningen universitet
Regeringen presenterar kriterier för att en högskola skall få benämnas universitet. Vi anser att kriterierna borde ha en tydligare definition för att undvika framtida diskussioner. Till exempel vad innebär ett antal ämnesområden? Är det tre, fyra eller flera? Vad innebär tillräcklig omfattning av grundutbildningen? Är det antalet studenter eller antalet kurser som skall ha tillräcklig omfattning?
Vi avvisar att det är regeringen som skall besluta om när och vem som skall ha benämningen universitet. Det är inte en fråga som är lämplig att politisera. Den högskola som anser sig uppfylla kriterierna bör begära granskning av Högskoleverket. Därefter bejakas eller förnekas rätten till benämningen universitet utifrån hur granskningen utfaller.
Nya databaser är en etisk fråga
Regeringen föreslår att en parlamentarisk forskningsetisk utredning skall tillsättas. Det tillstyrker Folkpartiet liberalerna. Den senaste gedigna forskningsetiska utredningen besvarade i sitt betänkande SOU 1989:74 Forskningsetisk prövning, frågor som: Vad lärde vi oss av Metropolit-debatten? Hur kan den etiska granskningen av forskningen förbättras? Är datalagen ett hinder för den fria forskningen? Longitudinella forskningsregister diskuterades utförligt av utredningen ur etiska perspektiv. Det gällde bl a samtycke, rätt att ändra sig, sekretess, utdrag ur register, ansvar för register och arkivering.
Nu föreslår regeringen att databaser skall byggas upp för longitudinell forskning utan att nämna ordet etik. Vi avvisar dessa databaser tills vidare. Och vi anser att den parlamentariska utredning som regeringen avser att tillsätta skall få som uppgift att göra en genomgång och värdering av användbarheten av de databaser som redan existerar och penetrera de etiska frågorna.
SFR - socialvetenskapliga forskningsrådet
Forskning om hälsorisker borde betonats betydligt tydligare i forskningspolitiska propositionen. Man tar t.ex. upp problemet elallergi men inte de tandhälsoproblem som en del patienter har och tillskriver sina tandfyllningar. Man tar inte upp behovet av studier av risker med olika behandlingsmetoder och exponering för olika miljöfaktorer. Det finns en rad frågeställningar inom läkemedelsområdet som skulle behöva utredas med epidemiologisk metodik, t.ex. om vissa blodtryckssänkande medel ökar risken för cancer eller ej.
Vi har ont om epidemiologer i Sverige. Därför behöver utbudet av kvalifi- cerad forskarutbildning i epidemiologi ökas. Vi behöver fler doktorand- tjänster. I länder som USA och England har epidemiologien en mångårig tradition medan den är en ung disciplin i Sverige. Internationella gästforskare borde stimuleras att tillbringa tid vid forskningsinstitutioner i Sverige och vid våra nationella register som cancerregistret, läkemedelsbiverkningsregistret och missbildningsregistret för att tillföra oss sina kunskaper och erfarenheter.
För att säkra kvaliteten på svensk epidemiologisk forskning behövs en internationell utvärdering av den forskning som nu bedrivs och användbar- heten av de nationella registren. Regeringen bör ta initiativ till en sådan utredning liksom till övriga ovan föreslagna åtgärder.
SLU - Statens lantbruksuniversitet
SJFR - Skogs- och jordbrukets forskningsråd
Vi anser att Sveriges lantbruksuniversitet bör höra under samma departement som övriga högskolor liksom att Skogs- och jordbrukets forskningsråd bör hanteras av samma departement som övriga forskningsråd, d v s Utbildningsdepartementet. Speciellt som regeringen nu avvisar förslaget om att omvandla SJFR till ett sektorsforskningsråd. Till nästa forskningsproposition bör en flyttning av ansvar och resurser genomföras.
På sidan 235 i propositionen presenteras SJFR:s forskningsprogram för nästa treårsperiod. Där står forskartjänster, vi utgår ifrån att däri ingår även forskarutbildningstjänster t. ex. doktorandtjänster.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvalitet i forskningen vid de nya högskolorna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökat anslag till grundforskning via forskningsråden under Utbildningsdepartementet,
3. att riksdagen avslår regeringens förslag om tekniskt forskningsinstitut,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de nya högskolornas uppgift att finansiera forskarutbildning för sina lärare,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om pedagogisk skicklighet som krav för lektorstjänster,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att examinera 2 500 doktorer per år från år 2000,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ytterligare doktorandtjänster,
8. att riksdagen avslår riktlinjerna för ändring i stiftelseförordnandena,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om resursfördelningssystemet och målstyrning av högskolornas verksamhet,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om grundforskningens betydelse,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om målen för forskning,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvärderingen av det europeiska forskningssamarbetet,
13. att riksdagen avslår förslaget om placering av genusforskningssekretariat i Göteborg,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge FRN koordinerande uppgifter för genusforskning,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alla redovisningar och all statistik vad gäller forskning skall presenteras könsuppdelad,
16. att riksdagen avslår förslaget om riktlinjer för forskning,
17. att riksdagen avslår regeringens förslag om professorstjänster och deras lokalisering,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att genomföra en utvärdering av hur forskningsfinansiärer tar ansvar för forskningsinformationen,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det skall vara Högskoleverket som beslutar vilka högskolor som får rätt att benämnas universitet,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om longitudinella databaser och etik i direktiven för den parlamentariska forskningsetiska utredningen,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om epidemiologisk forskning,1
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att SLU och SJFR bör överföras till Utbildningsdepartementets ansvarsområde.2
Stockholm den 4 oktober 1996
Margitta Edgren (fp)
Ola Ström (fp) Siri Dannaeus (fp)
1 Yrkande 21 hänvisat till SoU
2 Yrkande 22 hänvisat tillJoU
Gotab, Stockholm 1996