Daw Aung San Suu Kyi, Burmas fredspristagare, har suttit i husarrest sedan 20/7 1989, men släpptes "fri" sommaren 1995. Hon är emellertid inte tillåten att hålla offentliga möten, vilket hon ändå gör med risk för repressalier. Förtrycket tar inte semester. Ingen förbättring har skett för de mänskliga rättigheterna. Regimen, som har behärskat Burma sedan 1988, har gått hårt ut mot NLD, Nationella demokratiförbundet, inför den partikongress som partiet försökte hålla 27-29 september. Det resulterade i att demokratianhängare fängslades.
Närmare 800 anhängare till Aung San Suu Kyi fängslades och kallades till "förhör". Det härskande statsrådet för återupprättande av lag och ordning klargjorde att det var förbjudet att färdas längs den väg som ledde till Aung San Suu Kyus hus. Mötet är olagligt och hotar nationens stabilitet, hävdade regimen.
Partidelegaterna tilläts av sina lokala myndigheter att resa till kongressen i huvudstaden Rangoon. Först när de kom dit började förföljelsen. De första NLD-medlemmarna greps direkt och två dagar därefter ett hundratal av kravallpolis när de kom till polisspärrar i trakten av Nobelpristagarens hus.
Regimen har anklagat USA för att organisera oppositionen. Detta har USA:s ambassad i Rangoon bestridit. Ambassadanställda träffar representanter för regeringen, oppositionen och andra grupper för att informera sig om landets situation - precis som Burmas ambassadpersonal gör i USA, sade en amerikansk tjänsteman. Enligt NLD-ledaren visar omfattningen av juntans reaktion på partiets försök att hålla kongress att den är mycket nervös.
Unga flickor utnyttjas i Burma
Nästan samtidigt som dessa nyheter kablas ut över världen, kommer meddelandet från Amsterdam om att Burma hör till det land i världen som hårdast utnyttjar barn. I Burma tvingas miljontals barn - de yngsta blott fem år - till slaveri. Det hävdar den internationella gruppen Child Right Worldwide med säte i Amsterdam. Av landets sex miljoner barn säljs varje år 10 000 flickor till bordeller.
En tredjedel av Burmas barn i åldrarna 5-15 år arbetar under outhärdliga förhållanden. Child Right Worldwide kräver en total bojkott av Burma till dess att demokrati råder och barnens rättigheter respekteras. Många barn blir övergivna, fängslas i läger, säljs som slavar och tvingas arbeta. Andra utnyttjas av militärjuntan som mänskliga sköldar mot fiendens eld eller för att prova minfält.
Det är ett hån mot de mänskliga rättigheterna och vi kräver att dessa frågor tas upp av regeringen på det internationella planet i FN och andra sammanhang. Barnens rätt enligt Barnkonventionen skall respekteras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i internationella fora föra fram problemen med det politiska läget i Burma,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behoven av att påverka Burma när det gäller Daw Aung San Sun Kyis s.k. frihet och andra i fängelserna sittande,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mänskliga rättigheter och om att i internationella sammanhang föra fram bristerna i detta hänseende.
Stockholm den 6 oktober 1996
Eva Goës (mp) Elisa Abascal Reyes (mp) Brabro Johanssom (mp)